Film „In the Tall Grass“

U visokoj dosadi

Biljke u Netfliksovoj adaptaciji ipak nijesu toliko jezive kao u istoimenoj noveli koju su 2012. napisali majstor strave i užasa Stiven King i njegov sin Džo Hil
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
U visokoj dosadi
FOTO: amazon.com / statusmagonline.com

Piše: Marija Ivanović-Nikičević

Može se reći da je Vinćenco Natali veoma dobro znao što da radi kada je smjestio šest stranaca u lavirint sa smrtonosnim zamkama u filmu „Cube“ („Kocka“). Triler iz 1997, nakon kojeg se većinom bavio režijom TV serija, jeste pokvaren tranjavim krajem, ali prije toga i te kako jeste uspio da isporuči gomilu napetih scena za skakanje do plafona. Fanovi „Kocke“ su se zbog toga najviše i radovali slijetanju horora „In the Tall Grass“ („U visokoj travi“) u Netfliksovu gledaonicu.

Razvučeni koncept

Činilo se da je Natali pravi izbor i za ovaj, doduše malo drugačiji klaustrofobični koncept: za šest novih, ne baš totalnih neznanaca kojima nekakva nelogična natprirodna sila ne dozvoljava da izađu iz polja visoke trave. Činilo se, ali... Sada kada je film konačno dostupan na Netfliksu pokazalo se da biljke u Natalijevoj adaptaciji, ipak, nijesu toliko jezive kao u istoimenoj noveli koju su 2012. napisali Stiven King i njegov sin Džo Hil.

Budući da je novela „U visokoj travi“ prilično kratka i da bi više odgovarala nekoj polučasovnoj epizodi kultne „The Twilight Zone“ („Zona sumraka“), Natali je morao da smisli način da je razvuče.

Na početku storije o trudnoj djevojci (Lejzla de Olivera) i njenom bratu (Ejveri Vited), koji na svoju nesreću odgovaraju na SOS pozive dječaka (talentovani, perfektno odabrani Vil Bjui Džunior) izgubljenog u polju trave pored auto-puta na američkom Srednjem zapadu - čini se da će mu širenje kingovske koncepcije ići od ruke.

Opšta mjesta

I zaista, brat i sestra koji se vrte ukrug, blizu ali opet bez ikakve mogućnosti da stanu jedno pored drugog u polju koje ih konstantno pomjera gore-dolje, obećavaju egzistencijalističku stravu za pamćenje. Nažalost, u trenutku kada u kadar ušeta otac izgubljenog dječaka (Patrik Vilson), jeza počinje da se kruni. Sve se svodi na nekoliko ljudi koji se dozivaju između stabljika, posrću, padaju i jurcaju ka finišu što totalno obesmišljava njihovu borbu protiv natprirodne sile u centru poljalavirinta.

Možda kingovska opšta mjesta - od polja na američkom Srednjem zapadu, preko kamioneta i kariranih košulja, do trudnice koja uči bitnu životnu lekciju, brata sa incestuoznim nagonom, jezivog djeteta i posjednutog oca koji ubija sve pred sobom – ne bi bila toliko opšta u rukama iskusnijeg režisera. No, Natali vrlo brzo gubi ideju kako da ih uposli.

in-the-tall-grass-1

Prvenstveno, da bi radili kako valja, ovim elementima potreban je efektan scenario. Onaj koji drži pažnju, intrigira, održava napetom ovu specifičnu, hororističnu igru šuge u visokoj travi i uspijeva da humanizuje likove do te mjere da vas je barem malo briga hoće li preživjeti.

Zamorni vizuali

Kad već nije napisao efektan scenario, Natali je morao da se malo više posveti vizuelnom identitetu. Ruku na srce, na početku je ispucao ko zna koliko kadrova koji efektno prikazuju beskonačnost polja i beznadežnu zarobljenost glavnih likova. No, što vrijeme više odmiče i što više saznajete o prirodi polja, to vizuali postaju dosadniji. O CGI krvi, mrtvacima i gmizanju stabljika da ne govorimo. Sve su samo ne strašni.

Isto važi i zadizajn zvuka koji bi trebalo da bude jedan od glavnih aduta ovakvog koncepta. Natali pokušava da se igra sa odaljavanjem i približavanjem zvuka kako bi dočarao lavirintsku prirodu polja, ali ne ide mu od ruke. Posebno ne nakon što se sjetite filmova kao što je blistavi „A Quiet Place“ (Džon Krasinski, 2018), u kojem je zvuk izvor makar 99 odsto strave i užasa.

Sve u svemu, Kingovi fanovi nemaju čemu da se nadaju. Poslije bezveznog drugog dijela horora „It“ stigla je i ova adaptacija koja još više podriva očekivanja i od ostalih kingovština što stižu do kraja godine.

Opet, kao što znamo, filmovi zasnovani na Kingovim rukopisima sežu od remek djela do celuloida za baciti. Tako da, možda ipak ne bi trebalo otpisati film „Doctor Sleep“ i drugu sezonu Huluove serije „Castle Rock“. A „In the Tall Grass“ svakako otpišite... Osim ako se ne palite na igranje „ledenog čiče“ sa dosadom.

Ocjena: 4/10

FLEŠ:

Režija: Vinćenco Natali Uloge: Lejzla de Olivera, Ejveri Vited, Patrik Vilson, Harison Gilbertson, Vil Bjui Džunior Trajanje: 101 min

Komentari: 0

Novi komentar