Unija poslodavaca

Očekuju da Ustavni sud ukine neradnu nedjelju

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) očekuje pozitivan ishod po pitanju inicijative za ocjenu ustavnosti člana Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 11:10 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ocekuju da Ustavni sud ukine neradnu nedjelju
Ilustracija

Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović, smatra da će Ustavni sud ocijeniti da je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u nesaglasju sa Ustavom odnosno njegovim članom 59, koji jamči slobodu preduzetništva.

„Još ne znamo kada će Ustavni sud da odlučuje po toj inicijativi, jer imaju neka sudska ograničenja u kom roku bi oni trebalo da odlučuju. Ali očekujemo pozitivan ishod po nas, a i po crnogorsku privredu i ekonomiju, što mislim da je to mnogo bitnije“, rekao je Lazović agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je UPCG u proteklih pola godine istupila jasno kada je u pitanju izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini odnosno član 35a kojim se predviđa zabrana rada nedjeljom za trgovce.

"Problematizovali smo jednu takvu odluku iz više razloga. Ono što se nametnulo kao prvo je Ustav Crne Gore, odnosno član 59 koji jamči slobodu preduzetništva koja se na ovaj način, makar mi smatramo, negdje krši", rekao je Lazović.

Takođe, kako je naveo, razmišljali su i o velikim i malim odnosno onim posljedicama koje takav zakon može da ima po poslovanje preduzeća iz sektora trgovine.

"Negdje se u javnosti pričalo o velikima što apsolutno stoji, a zaboravili smo strukturu crnogorske ekonomije koja se preko 98 odsto sastoji od malih i srednjih preduzeća. Dakle, kako će to djelovati na njih i na preduzeća koja imaju jednog zaposlenog, a rade u sektoru trgovine", kazao je Lazović.

Svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan

U Uniji su, kako je naveo, problematizovali uticaj zakona na kompanije iz sektora trgovine koji posluju na primorju ili sjeveru za vrijeme trajanja turističke sezone, odnosno da li se može dozvoliti da se brani rad i velikima i malima.

„Protiv smo ovakvog rješenja jer se i Zakonom o unutrašnjoj trgovini regulišu neke stvari koje zaista treba i jesu regulisane sistemskim zakonom koji reguliše radne odnose, odnosno Zakonom o radu. Dakle u ovom trenutku, i prije stupanja ove norme, svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo na jedan slobodan dan“, rekao je Lazović.

To su, kako je dodao, razlozi zbog kojih su zauzeli takav stav i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Član Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi neradna nedjelja počinje da se primjenjuje 20. oktobra.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Komentari: 3

Slika i prilika

13. 10. 2019 - 12:21

Treba pooštriti kazne za poslodavce koji ne poštuju 40 sati radnu nedjelju i to je sve. Biće onda dosta neradnih dana za sve
Baranin

13. 10. 2019 - 15:14

Odlican komentar...Rijetko ko radi 40sati nedeljno...Svi rade po 8-9 sati od ponedeljka do petka plus subotu 8-9sati i cak i nedelju...A za to dobiju platu maximum 300€
Nek traze,

13. 10. 2019 - 15:59

-DJE BOLJE IMA? Mozda kod DRZAVNOG POSLODAVCA kao na ZELEZNICU tamo se postuje radno vrijeme, i sve norme samo NAPRED al ne zatvarajte PRIVATNE PREDUZETNIKE MASILNO. Prvo sam mislio gore u KOMENTARU da se izruguje SINDIKATU kad ,Jer tako mi je KOMENTAR DJELOVAO < JER STVARNO POOSTRENE KAZNE ce ISPROVOCIRATI,DOSTA NERADNIH DANA I TE KAKO u tom KONTEKSTU i jeste'odlican komentar" ?? Ovaj Zecevic urednik ak je jos ponesto i zna o BIZNISU pa me cudi sto ne daje komentare ako on vodi rubriku ili su NEZNAVENI ADMINI ,pa vrse CRNZURU I BLOKADU MOZGA!
Novi komentar