Jedan od lidera DF-a poručio

Knežević: Nećemo odustati od ustavnih promjena

Demokratski front (DF) neće odustati od ustavnih promjena ni po koju cijenu i nema namjeru da sa bilo kim o tome prvi počne pregovore, poručio je jedan od lidera tog političkog saveza Milan Knežević.
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 12:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da je DF predstavljajući predlog ustavnih izmjena i dopuna jasno saopštio da su otvoreni za pregovore.

„Dva dana nakon toga uslijedila je skandalozno kriminalna presuda Željke Jovović koju je izrekla poslanicima DF-a za djelo koje se ne može okvalifikovati ni kao prekršaj“, kazao je Knežević.

On je ocijenio da je na taj način Demokratska partija socijalista (DPS), preko korumpiranog i kontrolisanog sudstva, željela da izvrši pritisak na DF da bi odustao od ustavnih promjena i vratili se u radnu grupu.

Kako je kazao, DF ne samo što se nije vratio u radnu grupu, nego je i trajno napustio.

„Od ustavnih promjena nećemo odustati po cijenu da čitavom poslaničkom klubu odrede stavljanje u zatvor i to bez skidanja imuniteta. DF nema namjeru da sa bilo kim prvi otpočinje pregovore, svi politički subjekti su upoznati sa našim predlogom ustavnih promjena, i sigurno da nećemo nikog moliti da bude učesnik pregovora za ostvarenje elementarnih ljudskih prava i sloboda“, poručio je Knežević.

On je kazao da su predstavnici DPS-a, Demokrata, Socijademokratske partije i poslanik Neđeljko Rudović zajedno konstatovali da u radnoj grupi i u Skupštini, i bez DF-a, postoje dvije trećine za donošenje odluka i izglasavanje izbornih zakona.

"I ja se slažem s njihovim ocjenom. Nemam namjeru bilo što posebno komentarisati, jer je svakom u Crnoj Gori jasno o čemu se radi. Zato ću ih ostaviti da se na miru dogovaraju i usaglašavaju do posljednje tačke i zapete, ali s nemjerljivim osjećajem ponosa i zadovoljstva, jer je vrijeme pokazalo da je DF za sve bio u pravu“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, pitanje tehničke vlade treba postaviti onim opozicionim partijama koje se trenutno dogovaraju sa DPS-om u radnoj grupi.

On je podsjetio da su u septembru jedni izjavili i „zakleli“ da neće učestvovati u radu radne grupe ako ne bude jasno precizirano formiranje tehničke vlade.

„Drugi su odmah potom izjavili da nema niti će biti tehničke vlade, i kao što vidimo bili u pravu, dok radna grupa i dalje radi. Zaključak se nameće sam od sebe, i svaki dalji komentar je suvišan“, rekao je Knežević.

On smatra da je jedinstvo kompletne opozicije nemoguće dok god jednom dijelu opozicije prioritet bude saradnja i dogovor s DPS-om, a ne njegovo rušenje.

„I zato je bolje biti iskren sa građanima nego ih hraniti iluzijama. DF nikad nije imao namjeru da se takmiči s opozicijom, niti nam je bio cilj da budemo najjači opozicioni subjekt“, kazao je Knežević.

On je rekao da je, posle svih hajki i progona koje su prošli, a koji i dalje traju, DF dokazao da je bio i ostali stožer beskompromisne borbe protiv režima.

„Ko je spreman da nastupa sa tih pozicija u nama će imati saveznika, sve drugo je pozerstvo i estradnost nedostojno ozbiljnije analize“, poručio je lider Demokratske narodne partije.

On je ocijenio da su afere koje u crnogorskom pravosuđu pokreće doskorašnji „VIP sponzor DPS-a“ Duško Knežević, zajedno sa montiranim političkim procesima protiv DF-a, u potpunosti raskrinkale kriminalno koruptivni karakter značajnog broja tužilaca i sudija.

Nelegitimni i neustavni Sudski savjet, smatra on, predstavlja samo „jednu vrstu institucionalnog fikusa koji je u potpunosti zavisan od periodičnih raspoloženja i zalivanja Mila Đukanovića“.

„Zato i razumijem zašto u DPS-u žele da ukinu dvije trećine za izbor članova Sudskog savjeta, kako bi ova atmosfera besudnosti, korupcije i kriminogenosti u crnogorskim sudovima postala opšte mjesto“, kazao je Knežević.

On je ponovio da je uslov DF-a poznat: izbor predsjednika Vrhovnog suda sa dvotrećinskom podrškom u Skupštini, ostavke i procesuiranje svih korumpiranih sudija i tužilaca, i opšti reizbor svih sudija i tužilaca.

„Sve drugo je šminkanje mrtvaca koji je odavno u fazi raspadanja“, kazao je Knežević.

Komentari: 13

Srbija

13. 10. 2019 - 13:35

Da li ovaj misli na promjene Ustava Srbije. I tako mu je to bliže, te neka tamo mijenja Ustav. Tamo je i potrebnije.
Komšija

13. 10. 2019 - 13:45

Ok, samo istrajno, pa kada porastete ba 3/5 mijenjaj što ti drago.
beton

13. 10. 2019 - 14:11

Sveto je genije kada je pregovarao sa medojevicem oko ovog ustava. Nema te matematike koja ce promijeniti taj ustav bio je dalekovid. Drzavno pravni status CG kroz taj ustav je armirani beton, a vi iz df kukajte Kao Kalimero. Neka je vjecna CG
Ilija

13. 10. 2019 - 15:45

I ja kažem da je vječna. Uz to dodajem onu riječ od koje današnja vlast bježi. "DA JE VJEČNA POŠTENA CRNA GORA". Eto takvu CG bi svi Crnogorci i Srbi voljeli. Ovakvu, od manjine, ucijenjenu i porobljenu ni jedan Crnogorac kao ni Srbin iz CG ne može je voljeti. To ne znači da je treba srušiti i utopiti u bilo koji savez (trenutno se utapa u Tursku i polako postaje dio islamskog svijeta) nego promijeniti vlast i dovesti nove poštene i stručne ljude koji će promijeniti i kazniti dosadašnje ponašanje naših rukovodilaca.
vice versa

13. 10. 2019 - 16:15

Ajde Ilija reci jednoga Srbina iz Srbije ili Srbina iz Crne Gore koji je ucinio nesto ljucki za Crnu Goru a obrnuto meleon
ilija

13. 10. 2019 - 23:45

Mogao bih početi, recimo, od Njegoša. Pa onda svetorodne loze Petrovića, počev od sv. Petra Cetinjskkog do kralja Nikole. Tu bi se našao i po koji Vukkotić, Mandušić, Tomanović... Ali ti za te "nevažne ljude" nikaad nijesi čuo. Mislim da ni ovo nijesam trebao pisati.
WEKND

13. 10. 2019 - 16:15

Crna Gora se ne utapa ni u Tursku niti postaje dio Islamskog svijeta, vec ima dobre odnose sa svim zemljama bile one Islamske, Hriscanske ili Budisticke. Mada bi ti najvise volio da Crna Gora postane dio Srbistanskog Svetosavskog polusvijeta - VIDIM JA!
Ilija

13. 10. 2019 - 23:26

Utapa, utapa... no ti to ne vidiš jer to želiš i odgovoara ti status quo. Utapanje počinje prvo kulturološki a kasnije i zvanično. Uz to ti ništa ne vidiš. CG je moja država i ja drugu nemam niti želim ali mi nije sve jedno kakva će ona biti u budućnosti. U njoj će moja djeca da odrastaju. Ne želim da im je ostavim onkvu kakva je bila prije vijek i po i da na taj način alajbegujem polumilenijumsku borbu svojih predaka. U CG investiraju samo države koje ne pripadaju evropskoj kulturi. Onaj ko to ne vidi nikada neće ni vidjeti. Nema ulagača iz Švajcarske, Švedske, Danske, Noveške, Engleske, Njemačke (vrlo malo)... Ulagači su Turci, Azerbejdžanci, UAE, Nekakvi Kuvajćani... Oni ne donose nikakvu korist CG u vidu proizvodnje i tehnologije. Oni samo trguju i bave se ugostiteljstvom. Korist od toga je trenutna ali šteta je(zbog gubljenja atraktivnih lokacija) trajna.Po cio dan se priča o EU a ulagača iz nje ni za lijek.
Matan

13. 10. 2019 - 15:48

Opet "pametuje" pipun a ne primećuje da su on i saborci u fazi raspadanja i to u poodmaklom stadijumu!
Ćalasan

13. 10. 2019 - 15:56

TEBI je džaba i šminkanje Pipune. Ti politički nijesi nikad ni bio živ!
Janica Matova Beograd

13. 10. 2019 - 16:01

Ti zetski Pipune nećeš mijenjati ništa ,možeš u Srbiju ako ti dozvole mada sumnjam ,takve kao ti samo na k5raju pitaju : linjaš li se? Obrišu se i bace,,,Osjećam a intuicija me nikad ne vara debelo ćeš dobiti po baljuši!
mahala

13. 10. 2019 - 19:11

Ovo Pipun izjavljuje poslije konsultacija sa generalom Lazarevićem, ekspertom za asanaciju.
Što oće .....

13. 10. 2019 - 19:31

Ovaj kvisling??????
Novi komentar