U Ponedjeljak

U Prištini protest protiv dodjele Nobela Handkeu

U Prištini je za ponedjeljak najavljen protest protiv odluke da austrijski pisac Peter Handke dobije Nobelovu nagradu.
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 14:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
U Pristini protest protiv dodjele Nobela Handkeu
Foto: Profimedia

Kosovski režiser, Ben Apoloni izjavio je za Kosovapress, da će se u ponedjeljak u 11 časova isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost 2019. kniževniku Peteru Handkeu, prenosi KosovoOnline.

I Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je javni protest zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, prenosi Jutarnji list.

Kako piše ova agencija, u Prištini je Handke predstavljen i viđen kao “obožavalac Slobodana Miloševića”, “podržavalac balkanskog kasapina”, o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

Kosovska ambasadorka u Americi Vljora Ćitaku izjavila je da je “Komitet za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea – čovjeka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao ‘Balkanski kasapin’ i podržavao njegov genocidni režim”.

Juče je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka saopšteno da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost.

Komentari: 0

Novi komentar