Simbol vječne crnogorske borbe za slobodu

Vijek Rovačke republike: Čin i žrtve koji ostaju besmrtni

Rovačka republika bila je mnogo više od slobodne ustaničke teritorije u okupiranoj i poniženoj Crnoj Gori, kazao je danas u Kolašinu ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. On je, na svečanosti organizovanoj povodom vijeka od uspostavljanja Rovačke republike, istakao da je ona besmrtna, baš kao i ime i lik svih junaka koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt.
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 17:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na skupu, kojem su prisustvovali brojni posjetioci iz čitave države, naglašeno je kako sjećanje na Rovačku republiku živi, uprkos tome što se o njoj na širem planu dugo nije glasno govorilo.

“Njen je kontekst u istoriji mnogo značajniji čak i od toga što je bila parče slobode i otpora u zemlji kojoj je u to doba oduzeto i pravo na ime. Njena uloga utočišta za komite iz drugih djelova Crne Gore, gnijezda junaštva i prkosa, kao primjer odanosti, patriotizma i slobodoljublja – besmrtna je. Jednako je besmrtno ime i lik svakog junaka i junakinje koji su pod strašnim terorom zakoračili u smrt, birajući prije i nju, nego ropstvo i tlačenje”, naglasio je ministar.

Baš zato, dodao je, Rovačka republika je tih dana simbolizovala vječnu crnogorsku borbu za slobodu, to beskompromisno pregnuće za dostojanstvo i za čast svoje domovine.

“Iza Rovačke republike, ugušene nasiljem, ostalo je sjećanje. I to ne puka memorija, istorijska uspomena, već ono sjećanje koje obavezuje, koje nadahnjuje i, kako vrijeme odmiče, govori sve glasnije. Iz svih naših Rovačkih republika, iz tih gorkih iskustava, a prije svega sjećanja na nepokolebljive i hrabre, crpili smo volju i snagu da dostojanstveno i u miru dočekamo maj 2006. godine. A od tada, pa sve do danas, sazrijevalo je vrijeme da se suočimo sa istorijskim istinama, da se prisjetimo svega i da poručimo da nijedna borba nije bila uzaludna, niti zaboravljena”, istakao je Bogdanović.

Predsjednik opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović je kazao da se vijek Rovačke republike obilježava u Kolašinu, gradu istorije i slobodarske tradicije.

“Naš mudri Rovčanin Veljko Vlahović je kazao: ”Crna Gora nikada nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi”. Rovačka republika je imala temelje u moralnom kodeksu Crnogoraca. Predstavljala je prostor na kome se vodila borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore. Upravo ove vrijednosti nadahnule su pripadnike Rovačkog bataljona da ponovo uzmu oružje, jer su ideali bili iznevjereni, a pravo, čast i sloboda Crne Gore pogaženi”, rekao je Bulatović.

Predsjednik Foruma Rovčana za Crnu Goru i predsjednik UBNOR-a i antifašista Kolašina Gojko Vlahović ukazao je da je Kolašin u svim oslobodilačkim ratovima dao ogroman doprinos.

“Okupili smo se danas u Kolašinu da evociramo nakon 100 godina uspomene na naše pretke, velike ljude i junake i njihovu borbu, koju su vodili protiv okupacije srbijanske vojske poslije 1918. godine. Rovačka republika je izraz ustaničkog i vjekovnog slobodarskog duha Rovaca i Morače i cijelog kolašinskog kraja. Potvrdila se kao akt patriotizma, heroizma i slobodne volje, ne samo Rovačkog bataljona i jedinica ondašnje Kolašinske brigade crnogorske vojske već i opšteg vjekovnog uvjerenja i odanosti naroda ovog kraja svojoj domovini Crnoj Gori i njenoj slobodi”, kazao je Vlahović.

svecanost

Na skupu govorili i Dragan Bulatović i Miomir Marković Markan, jedan od inicijatora proslave.

“Sa posebnim poštovanjem gledam na Rovčane i osjećam moralnu obavezu da napokon pokrenemo i to pitanje. Ne zaboravimo da je nakon boja na Martinićima 1796. godine Sveti Petar Cetinjski zbog njihovog učešća u tom boju primio na Cetinju 25 biranih Rovčana, koji su mu se tada zakleli na vjernost Crnoj Gori. Ne zaboravimo na perjanike knjaza Danila, Pavla V. Minića i Grigorija M. Pižuricu. Ne zaboravimo na rovačkog barjaktara, ujedno i barjaktara crnogorske Garde – Zeka Bulatovića. Tim istim Zekovim barjakom je bio pokriven sanduk velikog vojvode Mirka Petrovića po njegovoj želji. Ne zaboravimo na bratimljenje Petra I Petrovića Njegoša sa Stevanom G. Bulatovićem iz Veljega Dubokog. Ne zaboravimo na junaštvo Rovačkog bataljona”, poručio je Marković.

Današnju akademiju organizovao je Forum Rovčana za Crnu Goru, u saradnji sa Evropskim pokretom za vladavinu prava.

Komentari: 3

(U)Mislilac

13. 10. 2019 - 22:52

Rovci slavni gnijezdo junacko. Slavimo svijetle trenutke a one i licnosti koji su za negativnu i mracnu stranu da im pozelimo da se samouniste
Ksenija Petrovic

14. 10. 2019 - 08:01

Normalno svi koji su se borili za čast i slobodu Crne Gore da se nikada njihova imena ne zaborave Vidim da ste bili kumovi i perjanici dinastije Petrovic što je za svaku pohvalu .Koliko znam vi ste bili veliki protvnici progonstvu Kralja Nikole i njegove porodice što je bio još jedan dodatni razlog da se dignete na ustanak Samo se čudim juče na obilježavnje 100 godina od te pobune da nije bio la ni jedna zastava tj barjak sa bijelim dvoglavim orlom i i krstaš barjak sa bijelim krstom koji su krasili Crnu Goru za vrijeme dinastije Petrovica No izgleda sve što je bilo naše to je prisvoila Srbija
Никола

14. 10. 2019 - 12:17

А ровци су? Срби ил црногорци? Шта би рекли на то старе нахије, који су староцрногорци? Једно је национална припадност, а друго међу династијски сукоб. Ровци никад црногорци нису били без државно од 1945. Црна Гора је област од 4 нахије у којој се људи који живе изјашњавају као срби. То ви ја ксо брђанн кажем.
Novi komentar