(VIDEO)

Jačati dobre odnose Crne Gore sa Srbijom, Argentinom i Emiratima

Delegacija Skupštine učestvuje na Skupštini Interparlamentrane unije IPU u Beogradu, a predsjednik parlamenta Ivan Brajović je tokom boravka u srpskoj prijestonici održao sastanke sa zvaničnicima Srbije, Argentine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, na kojima su konstatovani dobri bilateralni odnosi i razmotrene mogućnosti za jačanje saradnje.
Objavljeno: 13. 10. 2019 - 22:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Skupštine, prije zvaničnog otvaranja Konferencije Brajović je imao susret sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković. On je istakao posvećenost Crne Gore daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, utemeljenim na realnim političkim i ekonomskim interesima, kao i geografskoj upućenosti.

“Kao lider u procesu evropske integracije, Crna Gora podržava napredak Srbije na tom putu i spremna je da i u narednom periodu bude konstruktivan partner, između ostalog prenošenjem iskustva i znanja”, istakao je predsjednik Skupštine, čestitajući Gojković na ponovnoj organizaciji zasijedanja IPU u Beogradu nakon 56 godina, što je od značaja za cijeli region.

Gojković je ukazala na važnost kontinuiteta parlamentarne saradnje, čime se daje dodatni podstrek za međusobno razumijevanje i razvoj dobrosusjetskih odnosa.

“Sagovornici su se saglasili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da snaženje sigurnosti i bezbjednosti regiona predstavlja ključni preduslov daljeg napretka u integracionom procesu”, navode u Skupštini.

Na sastanku sa predsjednikom Senata Argentine Federikom Pinjedom, Brajović je kazao da je zadovoljan tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Argentine, koji datiraju još iz 1904. kada je Crna Gora imenovala prvog počasnog konzula u Buenos Ajresu.

“Dvojica predsjednika su istakli pozitivnu ulogu i doprinos crnogorskih iseljenika snaženju veza dvije države, kao i aktivnosti u oblasti obrazovanja i kulture”, ističu u Skupštini.

Brajović je zahvalio na podršci Argentine u očuvanju kulturnog identiteta crnogorskih iseljenika, a predsjednik Senata Argentine naglasio je da su 2017. godine formirali parlamentarnu Grupu prijateljstva sa Crnom Gorom, te da je namjera da se u narednom periodu intenziviraju politički kontakti dvije države.

“Naglasio je da ovaj sastanak predstavlja dobru osnovu za preciziranje oblasti ekonomske saradnje i dalje povezivanje dvije države”, kazali su iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine Crne Gore sastao se i sa predsjednicom Federalnog nacionalnog savjeta Ujedinjenih Arapskih Emirata Amal El Kubaisi.

On je naglasio značaj koji Crna Gora pridaje razvoju prijateljskih i bliskih odnosa sa UAE i istakao da je zadovoljan postignutim stepenom političkog dijaloga, uz podsjećanje da su Crna Gora i Emirati u 2018. obilježili deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Crna Gora posebno cijeni doprinos Ujedinjenih Arapskih Emirata razvoju i realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata, koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu investicionu destinaciju. Dobri primjeri zajedničkih ekonoskih odnosa mogu biti Porto Montenegro i Kapital plaza, a očekujemo da će se konkretna saradnja nastaviti i na polju turizma, kulture, nauke, obrazovanja, sporta i omladine”, rekao je Brajović.

Na ovogodišnjoj Skupštini Interparlamentarne unije učestvuju poslanici iz oko 140 zemalja, uz prisustvo više od 70 predsjednika parlamenata iz cijelog svijeta. Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

Komentari: 5

Matan

14. 10. 2019 - 00:16

Koji su to dobri susjedski odnosi kad Vučić koji sve zna o pokušaju terorizma, optužene za to djelo, svako malo priziva u Beograd, čak za njih - pipuna i četničkog *****, šalje SPECIJALNO vladin avion!!! Da ne nabrajam što su o CG izjavljivali Vulin, Đurić, Selaković, Irinej i bezbroj drugih jer su njihove izjave poznate crnogorskoj javnosti. Neću ni riječ o zlu domaćemu - posrbicama. Vaša tolerancija je ispod crvene linije i predstavlja kukavičluk koji nije karakteristika ponosnog crnogorskog naroda!
Janica Matova Beograd

14. 10. 2019 - 08:43

Delegacija Skupštine Crne Gore boravila je iu Beogradu i istakla da treba jačati odnose sa Srbijom. Pritom Brajovicu nije palo na pamet da pomene položaj crnogorske nacionalne manjine i nestanak 100 hiljada Crnogoraca u poslednjih 30 godina.To se redovno dešava prilikom svake posjete bilo kojih crnogorskih zvaničnika .Obrnuto svaki dan pune su naslovne strane srpskih novina u kojima se šalju najmostruoznije uvrede na račun crnogorskog naroda.Međutim Brajovic kao i svi ,voli da bude dostojanstven ali trpi!
Matan

14. 10. 2019 - 11:40

Kad je izašla vijest da je Pupovac, Srbin, uporedio sa NDH današnju Hrvatsku, cijela Hrvatska od Debelog brijega do Vukovara digla na noge, tražeći da se pod hitno stavi u zatvor, iako je član vladajuće koalicije. Tako se brani svoja domovina. Ovu izjavu smo čuli više puta za CG, a ona je sitnca za sve izjave, gnusne laži, monstruoznu mržnju od strane SPC, velikog dijela opozicije i "prijateljskih" članova Srpske vlade. Kod nas vlada bez reakcije. Kad bi branila svoju državu kao Hrvatska, ove navedene bi trebali procesuirati i pozatvarati. Tačno je da to iziskuje trošak izgradnje još jednog zatvora zbog njihovog broja, ali je više nego glupo upoređivati taj trošak u odnosu na ofbranu domovine!
Da, da ....

14. 10. 2019 - 16:38

Koji foliranti poltroni i kukacice u vladi Crne Gore. Dakle nemamo vladu koja bi dala otpor BG, nego ulizice i bezkičmenjake
prof.

14. 10. 2019 - 17:48

Neviđeni kukavičluk Vlade CG. Umjesto protestnu notu povodom DF , Ure, Demokrata ,Snp i zloglasne Spc. Oni se ulaguju kao beskičmenjaci. Sramota. Ponižavaju sebe, još više NAROD CRNE GORE.
Novi komentar