Amfilohije: Đukanović izmanipulisan, orden sam dodijelio majci Bata Carevića

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC Amfilohije ocijenio je da su istoričari izmanipulisali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kada je riječ o autokefalnosti crnogorske crkve.
Objavljeno: 14. 10. 2019 - 08:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upitan da li je Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno za to zalagati, mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da su “njegovi istoričari glavni krivci”.

“Ne znam da li je tu ovaj Andrijašević (Živko), pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima povjerenja u njihove laži. Mnogo mu je mudrije da se njih ratosilja“, kazao je Amfilohije u razgovoru za “Vijesti“ .

Amfilohije je ocijenio da mu oni prikazuju lažnu istoriju i da Đukanović nije čovjek koji se bavi istorijom.

Na pitanje da li bi predsjedniku Crne Gore uručio orden Svetog Save, nakon što je nedavno sprski patrijarh Irinej odlikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, on je odgovorio: „Mila Đukanovića treba prvo da krstimo, da bismo mogli da mu damo oreden, ovaj je makar kršten”.

Amfilohije je kazao da je nedavno uručio orden Milici Carević, majci gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića.

“Manastir Podlastva sada je obnovljen na jedan izuzetan način, blagodareći najviše Grbljanima... Među kojima je i naš Bato Carević, a ja bih rekao malo još više njegova majka. Zato je njegova majka dobila jedan poseban orden, zato što je rodila Bata i zato što ga je vaspitala u strahu božjem i vjeri svetosavskoj”, rekao je on.

 

 

Komentari: 12

Masala

14. 10. 2019 - 09:08

KO DA VISE PARA DOBIJA VECI ORDEN...
Sto je mnogo, mnogo je

14. 10. 2019 - 09:15

O, Boze mu oprosti, sto ovaj covjek govori! Pa, nijesmo bravi da ne umijemo citat cinjenice DA JE CPC BILA AUTOKEFALNA, DA JE IMALA SVOJ USTAV, SVOJ SINOD, SVOJE HRAMOVE, SVOJE VLADIKE, SVOJE VJERNIKE, SVOJ NAROD.... Ajde, micite vise ovog covjeka sa medija, greota je vise da pljuje svoje staracke ispljuvke po ovom narodu i ovoj zemlji. Neko to namjerno radi, a to vise nema smisla...
Džoma Diploma

14. 10. 2019 - 09:43

Amfilohije Autofekalni - zar Picousti nije nekoliko puta do sada izjavio da je ateista?
Ljubitelj tutuša

14. 10. 2019 - 11:15

Risto - star čovjek a laže ka kad je mali bio.
Laži i manipulacije

14. 10. 2019 - 09:53

Tamo on ovo i priča “vršcima” da im zabetonira ono malo mozga sto imaju manipulacijama i lažima.
joko

14. 10. 2019 - 10:11

Da ima pravih medija ne bi mu davali preveliki znacaj
Mihailo,Bgd

14. 10. 2019 - 10:18

Dakle u SPC se sve kupuje. Nemanjici su kupili hirotonisanje i autokefaliju od pljačke okupiranih teritorija i od Bogumila, sada se kupuju ordeni SPC pa i sv. Save. Dakle, posrednici između Boga i "stada božijeg"su nakupci,prevaranti i šićardžije. Njima sada i nauka smeta. Risto na lukav način podilazi Milu da vjeruje njegovoj laži a ne istorijskim činjenicama Andrijaševića. I Juda je izdao Hrista za zlatnike...u SPC Juda ima ohoho!
Matuf

14. 10. 2019 - 10:25

Dakle, istoričari se ne razumiju u istoriju, a sve što izađe iz usta ovog mitropolita je sušta istina i ko njemu ne vjeruje, ne vjeruje u Boga jer je on tumač Boga. E teška li je starost ponekad.
Fahro

14. 10. 2019 - 10:32

Nije ni cudo kako im ide i tek kako ce im biti. Stvari su krenule od mrtve tacke a tek su pocele neke stvari da se otkrivaju sta je sve ova crkva radila u okruzenju a narocito u CG.Vidjet cemo Risto ko laze narod a ko govori istinu. Znaci sve sa tonom i na papiru a ne po vasoj srpskoj "bio jednom jedan kraljevic ili rekao mi jedan covjek na jednome mjestu". Da vidimo kolika je ta istina, jeli isto tako stara 800 godina koju vam niko u pravoslavnom svijetu ne priznaje. A ne cudime i zasto. Rekao bih , pitajte Dobricu Cosica, on zna koji je to razlog....
Da li je l.. ili samo

14. 10. 2019 - 11:09

Da li je Amfilohije l.. ili se samo pravi l.. Naime, tvrdi nda crnogorsak crkva nije bila autokefalna. Neka pogleda(mada zna) Službene novine Kraljevine SHS(Jugoslavije) br. 121 od 03. juna 1922. godine. Tu Kraljeska Vlada SHS, Vaseljenska patrijaršija i Sveti sinod SPC priznaju da je crnogorska crkva bila autokefalna. Amfilohije ne priznaje ni stavove Sinoda tadašnje SPC. Naime, u tim Službenim novinama na stran 1, pod 3), b) piše da se vrši "prisajedinjenje UUTOKEFALNIH crkava, Karlovačke, Crnogorsko-primorske i dvaju dalmatinskih eparhija. Ko je sada "lud", "Službene novine SHS" ili Amfilohije.
fd

14. 10. 2019 - 11:19

Ovaj je najviši problem cG.
Anonimus

14. 10. 2019 - 16:11

Ovo je budalesanje nevidjeno a on je zaludu krsten ni to mu u zloci ne pomaze!
Novi komentar