Premijer u posjeti Opštini Kotor

Marković: Imamo probleme s nedoraslim izvođačima – ili će ispunjavati obaveze ili ćemo tražiti druge

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je danas u Kotoru sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsjednicima Opštine Željkom Aprcovićem i Skupštine opštine Jovom Suđićem o razvojnim i infrastrukturnim projektima vrijednim više od 50 miliona eura i o tome kako da stalnim kontaktom uz podršku Vlade Kotor pokuša da ostvari korist od uspješne Vladine ekonomske politike koju je ova opština propustila u protekle dvije i po godine.
Objavljeno: 14. 10. 2019 - 14:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Markovic: Imamo probleme s nedoraslim izvodacima – ili ce ispunjavati obaveze ili cemo traziti druge
Foto: gov.me / B. Cupic

„Danas u Kotoru nijesam samo u obilasku projekata i investicija koje se realizuju i na ovom lokalitetu nego sam bio u radnoj posjeti Opštini Kotor. Imali smo veoma sadržajan i konstruktivan sastanak. Poslije dužeg vremena, nažalost, predsjednik Vlade je bio u prilici da sa rukovodstvom Opštine razgovara o razvojnim pitanjima opštine Kotor, o izazovima koji stoje na tom putu jer u prethodne skoro tri godine nijesam imao priliku, bez obzira na moje insistiranje, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram. Nažalost, to je koštalo i opštinu Kotor i naravno Crnu Goru i njenu ekonomiju u cjelini“ – rekao je novinarima premijer Marković na kraju posjete.

Predsjednik Vlade je precizirao da je na sastanku bilo riječi o svim važnim temama koje se tiču ove opštine.

„Otvorili smo sva važna pitanja koja se tiču Kotora i njegovog razvoja i dogovorili se kako da na njih damo najbrži i najkvalitetniji odgovori i kako bi se efekti brzo vidjeli. Dakle, razgovarali smo i o problemima koji se tiču završetka sportske sale u Kotoru i kotorskog bazena. Nažalost imamo probleme sa nedoraslim izvođačima na tim projektima, jasno smo se danas opredijelili: ili će ispunjavati obaveze, ili ćemo tražiti druge. U svakom slučaju ćemo ta dva kapitalna društvena infrastrukturna objekta završiti.

Razgovarali smo o onome što su izazovi kada je u pitanju usvajanje Prostornog plana Kotora, novog prostornog plana u odnosu na Predlog koji je bio na javnoj raspravi, poziciji i stavu UNESCO-a i sada rukovodstva Opštine Kotor. I razgovarali smo o pitanjima razvoja u budućnosti. Govorili smo o izvjesnom projektu odnosno dobroj ponudi gradnje žičare od Kotora do Njeguša, to je kapitalno važna investicija za Kotor, za Cetinje, za Nacionalni park Lovćen, za crnogorski turizam generalno. Razgovarali smo i o onome što moramo uraditi na kapitalnoj infrastrukturi koja se tiče izgradnje novog bulevara od Jaza do Tivta koja treba takođe Kotoru i građanima Kotora da donese novu vrijednost, o onome šta će ako dobijemo kvalitetnog koncesionara biti benefiti i Tivta i Kotora sa novim aerodromom. Tako da je bilo dosta važnih pitanja.

Dogovorili smo se da Vlada i predsjednik Opštine sa njegovim timom bude u stalnom kontaktu i da na dnevnoj osnovi odgovaramo na sve izazove kako bi Kotor uhvatio ili prigrabio dio benefita od intenzivnog ekonomskog razvoja koji Crna Gora ima, a koji je propustio u ove dvije i po godine“ – rekao je Premijer.

Premijer je obišao i gradilište novog hotela na temeljima nekadašnjeg Hotela „Vrmac“ i tom prilikom rekao da je Crna Gora dobila kredibilnog investitora koji će uložiti 10 miliona eura u adaptaciju i rekonstrukciju objekta sa četiri zvjezdice i više od 105 smještajnih jedinica visoke kategorije.

„Posebno je važno što i na ovom lokalitetu i u ovom objektu nemamo izlazak iz postojećih gabarita ni jednog centimetra. Ovo će biti jedan od najljepših hotelskih objekata u Zalivu i što je posebno važno o što poštujemo investitoru da je zadržao i zadržaće dio zdravstvenih kapaciteta koji će upotpuniti ponudu ovog objekta i opštine Kotor“ – rekao je premijer dodajući da je najvažnije ipak da će u budućem hotelu biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta.

Na pitanje novinara o problemu odvoda otpadnih voda predsjednik Vlade je rekao da je sada potrebno rješavati tu problematiku ne samo u Kotoru već i u Perastu i Risnu jer je prošušteno da to bude urađeno ranije.

„Moglo se to raditi ranije sa mnogo manje para u onoj velikoj Jugoslaviji, ali nažalost to moramo raditi danas. To košta mnogo skuplje nego što bi tada koštalo. To kod građana i stanovništva izaziva više nervoze nego što bi tada izazivalo, ali imamo planove za to i idemo u tom pravcu. Dakle, rješavaćemo pitanje saobraćajnih zagušenja i nedostatka fekalne i atmosferske kanalizacije“ – rekao je predsjednik Vlade.

Upitan o da li je na sastanku bilo riječi i o ostalim lokalnim temama poput gradnje zaobilaznice oko grada predsjednik Marković je rekao da o tome nije bilo riječ jer je to kompleksno pitanje koje mora biti riješeno u dijalogu sa UNESCO-m.

„Mi ne želimo da Kotor izgubi svoju poziciju u UNESCO-u. Kotor je sam po sebi velika crnogorska vrijednost u kulturnom, i naravno ne samo u kulturnom nego i u identitetskom smislu. Ali posebnu vrijednost ima kao prostor koji je zaštićen UNESCO-om. Nažalost, u prethodnom periodu nijesmo bili pažljivi u komuniciranju sa UNESCO-m, postoje određeni nesporazumi kad su u pitanju razvojni potencijali Kotora. Mi sada želimo da te nesporazume eliminišemo i da sa UNESCO-m za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi, šta su to potrebe ovog prostora Opštine Kotor u cjelini i nađemo najprihvatljivija rješenja. U okviru tih otvorenih pitanja je i valorizacija bedema, zaobilaznica Kotora ovdje, nekada specifične lokacije blizu ovog prostora, tako da nam ostaje dosta posla na tim otvorenim pitanjima, a istovremeno razvojnim potrebama Opštine Kotor“- kazao je predsjednik Vlade.

Upitan da prokomentariše glasanje u Tužilačkom savjetu Premijer je rekao da je svaki član Savjeta slobodan da odlučuje po sopstvenom uvjerenju.

 

 

Komentari: 8

pub111

14. 10. 2019 - 13:21

Posle politicke krize koja je zahvatila Kotor zbog loseg rukovodstva od strane Demokrata, vrijeme je bilo da dodje do promjena na bolje lad su oni ostisli sa vlasti
RatoMir

14. 10. 2019 - 13:22

Kad smo se otarasili Becicevih crvenokravatasa moralo je da nam krene
cistacica

14. 10. 2019 - 13:24

Markovic ne samo da je posvecen razvoju sjevera, nego i primorja.. Svaka cast
Politikolog

14. 10. 2019 - 13:25

Pa pa Demokrate
Petra

14. 10. 2019 - 14:35

Da su Demokrate ostale jos malo na celu Kotora znate li kad bi doslo do investicija ovakvih ?!? Nikad, jer bi oni strpali sve u dzep svoj kao sto su iz opstinske kase finansirali izbore svoje.
Marocco

14. 10. 2019 - 14:37

Konacno da se krene i kod nas neka desavanja, svuda oko nas imamo investicije, kako se samo Tivat izgradi kao niko zahvljujuci ovoj vlasti, da su Demokrate ostale zadnja rupa na svirali bi bili.
Gordan

14. 10. 2019 - 14:40

Ovo ce osvjezititi Kotor i polako ce se vratiti na ono sto je bio prije, a ne poslednja rupa na sviralu kao sto je prije sa Demokratama bilo.
Kako da ne

14. 10. 2019 - 20:35

Kad se izgradi ova nova žičara do Njeguša, ja ću dati svaki euro za nju. Sve mi miriše na predizborne lažavine, mada da budem iskren volio bi da nijesam u pravu.
Novi komentar