Erdogan odlučan: Turske trupe spremne za napad

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske trupe i njeni saveznici iz sirijske opozicije spremni da počnu napad na grad Manbij.
Objavljeno: 14. 10. 2019 - 14:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Taj grad drže sirijski Kurdi.

"Sprovešćemo našu odluku o Manbiju", rekao je Erdogan novinarima.

Cilj je da se u taj grad vrati arapsko stanovništvo koje, kako je rekao, ima sva imovinska prava, prenosi AP.

Prethodno je turska televizija javila da se turske snage pripremaju za operaciju u Manbiju i da su se pozicionirale na obodu grada.

Sirijski Kurdi su u međuvremenu sklopili sporazum sa vladom u Damasku za zajedničku odbranu od turske invazije.

"Putin pokazao pozitivan pristup"

Turski predsjednik izjavio je da ne misli da će se pojaviti problemi u sirijskom Kobaniju posle razmještanja sirijske vojske duž granice, navodeći da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao "pozitivni pristup".

Sirijske trupe su ranije u ponedjeljak ušle u gradić Tel Tamer na sjeveroistoku Sirije, prenosi Rojters pozivajući se na državne medije.

Razmještanje je uslijedilo pošto je Damask postigao sporazum sa kurdskim snagama u regionu da zajednički suzbiju napad Turske.

U obraćanju novinarima prije puta u Azerbejdžan, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da primjenjuje svoje planove o naseljavanju arapskog stanovništva u gradove na sjeveru Sirije. Turski predsjednik je povlačenje američkih vojnih trupa sa sjevera Sirije ocijenio kao "pozitivan korak".

Komentari: 1

lolo

14. 10. 2019 - 16:18

Mali kalifa :)) Pazi da ne dobijete po repu ??
Novi komentar