Saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede

Niksen - Čavor ima rok od 60 dana da prestane sa odvođenjem otpadnih voda u Zetu

Maksimalni rok za prestanak odvođenja otpadnih voda iz objekata u kojima se drže svinje na farmi „Spuž“ je 60 dana. Potrebne aktivnosti su već započete i očekujem da će se problem rješiti za nekih četrdesetak dana, kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede, Sunčica Boljević.
Objavljeno: 14. 10. 2019 - 17:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na pitanje da li je ovo predug rok ona je kazala da moramo biti svjesni da to nije moguće rješiti u bržem roku.

„Farma „Spuž“ nije jedini zagađivač. Kao što znamo još mnogo je zagađivača priključeno i na rijeku Zetu i na druge naše rijeke. Nastavićemo da radimo na tome da buduće aktivnosti budu u skladu sa propisima i da se u naše rijeke ne ispušta voda koja ne ispunjava propisane zahtjeve“, navodi Boljević za Portal Analitika.

Dodaje da je vlasnik već započeo aktivnosti na adaptaciji postrojenja na farmi.

"On je imao dosta sastanaka sa nadležnim službama, a na nekima su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kako bi se našlo pravo, održivo i u skladu sa propisima rješenje da farma ne bude zagađivač životne sredine i da na pravilan način upravlja proizvodima životinjskog porjekla", zaključila je Boljević.

<<< Tužilaštvo isputuje navode da firma “Niksen - Čavor” ispušta fekalije u Zetu <<<

<<< Podnijeta krivična prijava protiv kompanije Niksen Čavor <<<

U nalazu mješovite komisije koju je u spušku fabriku poslao potpredsjednik Vlade Milutin Simović, konstatovano je da se otpad iz farme svinja izliva u Zetu i vodoizvorište. Komisija je konstatovala i da “Niksen Čavor” od 1. juna radi bez vodne dozvole za sistem za sakupljanje, prečiščavanje i ispuštanje otpadnih voda.

Osnovno tužilaštvo saopštilo je danas da isputuje navode da kompanija  “Niksen - Čavor” zagađuje životnu sredinu ispuštanjem fekalija u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

Komentari: 3

Ranko

14. 10. 2019 - 22:36

Kako je moguce da je ova farma uopste dobila upotrebnu dozvolu ako nije imala izgradjeni sistem bezbednog zbrinjavanja otpadnih voda i fekalija? Farma svinja je izraziti proizvodjac otpadnih voda i fekalija. Nismo valjda "pali "sa Marsada ne znamo sta su svinje. Ne cudi me Cavor,jer On radi kako mu je najjeftinije (briga njega za ekologiju i ljude) jer mu je profit prioritetan. Ali sta rade nadlezne institucije drzave? Ili ni oni nisu znali da i svinje imaju potrebu za nuzdom. Uzas. Ali, vazno je da je Crna Gora "ekoloska" drzava.
drago

15. 10. 2019 - 06:01

Kako je mogao raditi bez pojedinih dozvola i uz ciju saglasnost.Zasto baj jedan put ne prozovuse drzavni sluzbenici koji ne rade svoj posao a primaju platu.Kako to da nikad niko ne snosi odgovornost za nastalu ekolosku stetu. Do kada mislite precutkivanjem prelaziti preko ovih i te kako vaznih zlocina
CRNOGORAC

15. 10. 2019 - 15:31

POD HITNO ZATVORITI FARMU DOK SVE NE SREDI PO PROPISU I TEK ONDA DA DOZVOLA ZA RAD FARME.
Novi komentar