Novi izvjestilac Evropskog Parlamenta za Crnu Goru

Picula: Crna Gora je prva sljedeća članica EU

Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka EU i biće prva sljedeća članica, ocijenio je novi izvjestilac Evropskog Parlamenta za našu zemlju Tonino Picula.
Objavljeno: 14. 10. 2019 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Picula,  u razgovoru za NOVU M, dodaje i da je svakako potrebno nastaviti sa radom i reformama unutar naših granica, ali i da EU na Zapadnom Balkanu ponovo aktuelizuje politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače sa istoka.

“U svakom slučaju , iduće proširenje EU ma kad se ono dogodilo neće biti bez Crne Gore. Da li će CG ući sama, da li sa još jednom državom to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi 10 godina onda odista sljedeće proširenje neće biti moguće bez CG”, naglasio je.

Mora se, kaže Picula, konstatovati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada ali i nastaviti sa reformama i radom, jer ukoliko izostane dalji napredak može doći do ozbiljne frustriranosti.

“CG ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema okončanju pregovora ali ono što se nije obavilo moraće se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u CG je polarizovana, postoje  ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim, evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati preovladati taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj - članstvo CG u EU”, istakao je.

Komentarišući neučešće crnogorske opozicije u Parlamentu, Picula apeluje da bojkot poslije nekog vremena postaje kontraproduktivan i zapravo udaljava od cilja. No, za pristup Uniji, napominje, pored unutrašnjih, biće potrebni i povoljniji eksterni uslovi.

“Da politika proširenja postane ako ne najprioritetnija, ono jedan od prioriteta EU u mandatu koji je počeo. Ali s druge strane treba primjetiti i da postoji serija otvorenih pitanja što i stoji u poslednjem izvještaju EK o Crnoj Gori – to je sve ono što obuhvataju pregovaračka poglavlja 23 i 24, dakle jačanje pravne države, nezavisnost pravosuđa, puna sloboda medija, ekonomski prosperitet”, navodi on.

Upitan misli la da politika proširenja mora biti izraženija u vrijeme sve češćih pokušaja destabilizacije našeg regiona, koji nesumnjivo dolaze iz Rusije navodi da se potpuno slaže kako je ovoga trenutka to jedna velika tema koja izaziva debatu u svim institucijama EU - kontrola ili spriječavanje uticaja izvan evropskih faktora na politčke procese na Zapadnom Balkanu.

"Mislim da je to jedan od motiva za nešto ozbiljnije pristupanje obnovi politike proširenja jer zapravo najuticajnije zemlje članice EU vidjele su da ako njihovo djelovanje oslabi ka ovom regionu, da će se otvoriti prostor za neke druge igrače”, kazao je.

Tonino Picula, hrvatski socijaldemokratski poslanik u Evropskom parlamentu, poručio je za NOVU M i da mu niijesu strani problemi Zapadnog Balkana, da poznaje Crnu Goru te da je novu funkciju izvjestioca za našu zemlju preuzeo sa velikom radošću ali i odgovornošću.

Komentari: 3

Putnik Namernik

14. 10. 2019 - 18:21

Wow... Otkrio je Ameriku!!! :)
iko

14. 10. 2019 - 21:51

Kako su aktivne posrbice
Danko

14. 10. 2019 - 22:54

Gospodine Picula, hvala vam na lijepim riječima ali ja i dalje nemam dilemu da li da vjerujem vama ili gospodinu Makronu.
Novi komentar