Zbog novog zakona

Crna Gora nedjeljom bez štampe?

Primjena novog zakona po kojem je zabranjen rad trgovinama nedjeljom pogodiće izdavače dnevnih listova u Crnoj Gori. Prema načinu kako zakon tumači jedini distributer štampe u Crnoj Gori kompanija S pres, domaće izdavače čeka gubitak prihoda, a novinare smanjenje zarada i otkazi, jer novine se nedjeljom neće imati gdje prodavati od 20. oktobra, piše Pobjeda.
Objavljeno: 15. 10. 2019 - 08:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tako će Crna Gora biti jedina država u kojoj neće biti dnevne štampe nedjeljom, jer je S pres ujedno i jedini distributer strane štampe.

TUMAČENJE

Naime, predstavnici S presa su u razgovoru sa izdavačima dnevnih listova juče saopštili da ova kompanija više nije u mogućnosti da distribuira novine nedjeljom i praznicima. Objasnili su izdavačima da je nakon početka primjene izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, distribucija novina nedjeljom i praznicima moguća samo na 40 prodajnih objekata.

Ovim tumačenjem zakona najviše će biti pogođeni Pobjeda i Dan i njihovi čitaoci, jer nedjeljom neće biti umrlica.

Iz Ministarstva ekonomije su, međutim, naveli da su kiosci sa štampom među izuzecima kojima je dozvoljen rad nedjeljom.

"U kioscima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može prodavati štampa, ukoliko je njena vrijednost veća od vrijednosti ostale robe koje se u tim objektima prodaje", kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Problem je, međutim, što se na svim kioscima osim štampe prodaju i cigarete, gazirana pića i razne sitnice, čija je vrijednost veća od vrijednosti štampe, mada štampa zauzima veće gabarite.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini propisano da trgovina na veliko i na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Propisano je da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može, između ostalog, obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe.

"Propisano je da se specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju prodavnice, odnosno kiosci u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe"; naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da se pod specijalizovanim prodavnicama i kioscima u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe smatraju prodavnice ili kiosci u kojima je vrijednost robe koja se pretežno prodaje, odnosno za čiju su prodaju ta prodavnica ili kiosk specijalizovani (u konkretnom slučaju štampa) veća od vrijednosti ostale robe koje se u toj specijalizovanoj prodavnici ili kiosku prodaje.

U predmetnim objektima kioscima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može prodavati štampa, ukoliko je vrijednost te štampe veća od vrijednosti ostale robe koje se u tim objektima prodaje istakli su iz Ministarstva.

Izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima stupile su na snagu juče, a ovo zakonsko rješenje je usvojeno 20. juna.

KAZNE

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je prošle sedmice preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini.

Iz Uprave su upozorili i apelovali na sve kompanije, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju tu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne.

Definisano je da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen. Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Unija poslodavaca (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Iz UPCG su ranije kazali da smatraju da je taj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava koji jamči slobodu preduzetništva, koja se može ograničiti samo ako je to neophodno zbog zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

Što se tiče dnevnih listova, sve da Ustavni sud utvrdi da je ova odredba zakona neustavna, dok do toga dođe biće nenadoknadiv izgubljeni tiraž i navika kupaca da kupuju novine nedjeljom. 

Komentari: 12

kiki riki

15. 10. 2019 - 09:07

hahahahah a zasto otkazi ??? pa neka pisu i u poneđeljak duplo izdanje taman da ljudi počinu od pojedinih toboze dnevnih novina koje ne bih ni takao mašicama !!! Neđelja dan za odmor i druzenje sa porodicama i prijateljima !!! treba ukinut i internete neđeljom !!!
Riki Kiki

15. 10. 2019 - 10:21

A da zabrane izlazak iz kuce nedjeljom?
BRAQVO,

15. 10. 2019 - 11:53

Da zabrane u BRISELU ovi nasi su SAMPIONI sa ZABRANAMA medju NAJPRVE! Pa onda i JA i moja sestra kao MEDICINSKE SESTRE koje puno radimo ,,da smo i mi NEDJELJOM " sa svojom PORODICOM' Ovaj zakon bit ce UKINUT pridje no sto bude donesen,Jer je DISKRIMINATORSKI prema NAMA i jos nekim
A što da ne?

15. 10. 2019 - 18:28

Treba sve da zabrane, da se uvede policijski čas i da niko iz kuće ne mrda. Oćete slobode i prava, kako da ne! Nismo se za to borili. Tradicija veli da ko radi o glavu mu se radilo. A novine neka dijele ka letke, ionako nisu ni za što.
Janica Matova Beograd

15. 10. 2019 - 09:24

Umjesto u EU Crna Gora krupnim koracima grabi u učlanjenje u Uniju nekih afričkih plemena đe skoro i nema štampe.Za tako nešto odavno su ispunjena sva poglavlja.Šta će nam štampa ,eto mogla bi Pobjeda da ostane četvrtkom da izlazi zbog dugogodišnje navike!Što se tiče sudstva ubudućoj Uniji nam niko nije do koljena ,samo pogledajmo Viši Sud!Sport treba ukinuti i uvesti samo Plemenske igre zašto već Uprava za dijasporu izdvaja novac i daje udruženjima jadocrnogoraca po Srbiji.
Zorica

15. 10. 2019 - 10:22

Janice, 'aj ne klapi.
Janica Matova Beograd

15. 10. 2019 - 22:51

@Zorica Ja ne klapim nego govorim o nečemu što ukazuje da smo dodirnuli dno .Zamisli u državi đe pola stanovništva jedva sastavlja kraj sa krajem razmišljaju kako da zabrane rad. A tebe Zorice zamišljam kako sjediš i pušiš na lulu i polako puštaš dimove preko brkova,a ja te pitam ,...... išta Zorice?
lolo

15. 10. 2019 - 16:02

Zakon je totalni promasaj i ne znam kome je moga panut na pamet, osim tiskacima!! Zastita prava radnika se tako ne radi no se omoguci rad sedam dana u nedjenlju a limitira nedeljna satnica poslije koje je dobrovoljan i prekovremen. Sto prije ukinut ovi glupost!!
novinar

15. 10. 2019 - 19:25

E šteta velika što nedjelinom neće biti novina! Nedjelom treba uki uti i televizije jer i jedni i drugi sluđuju ovaj siromašni narod!
Roki

15. 10. 2019 - 22:41

SUPER !!! OVO JE NAJBOLJA VIJEST DO SADA , DA NAS OSTAVITE MALO NA MIRU !!! BRAVO ZA DRZAVU.
Laki se malo zanio...

15. 10. 2019 - 23:16

Ova "tumacenja" me podsjecaju na prvu godinu primjene "letnjeg racunanja vremena" u lijepoj nam nasoj. Vjerovali ili ne, a provjerite ovo kod roditelja, prve godine kad se sat pomjerio unaprijed za sat, sve firme i skole u CG su pomjerile svoje radno vrijeme naprijed za sat!! :)))) Takva nam je svaka rabota... Premijer nam trenira strogocu i samo zabranjuje. Ovi u parlamentu su izgleda nepismeni korektan zakon da sastave. Novinari, nepismeni da zakon korektno protumace i prenesu siroj populaciji. A populacija, ka populacija...
Miss

16. 10. 2019 - 00:44

Spas bi bio da bude i bez portala, poput partijskih, svaki dan. Prosto, higijene radi.
Novi komentar