Zakerberg bez komentara

“Viza”, “Masterkard” i “Ibej” okreću leđa Fejsbuku

Plan Fejsbuka da naredne godine uvede svoju kriptovalutu “libra” naišao je na ozbiljnu prepreku, pošto su se “Viza”, “Masterkard” i “Ibej” i Strajp povukli iz projekta.
Objavljeno: 15. 10. 2019 - 10:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

U odvojenim saopštenjima, kompanije su rekle da su i dalje zainteresovane za kriptovalute kao siguran način digitalnog plaćanja, ali su za sada izabrale da fokusiraju svoje resurse u druge projekte.

Fejsbuk je odbio da komentariše ovaj potez, dok su iz Libra asosiejšena rekli da su skoncentrisani da “nastave da grade snažnu saradnju” partnera koji bi prihvatali novu valutu.

Potez četiri velike kompanije dolazi samo nedjelju dana pošto je Pejpal (PayPal) najavio da se povlači iz saradnje sa Libra asosiejšenom, koji je zadužen za rukovodenje Fejsbukovom novom globalnom valutom.

Jedine dvije platežne kompanije koje se još drže uz Fejsbuk su Mercadopago i PayU. Fejsbuk je prošlog ljeta objelodanio planove da lansira “libru” do juna 2020. godine.

Projekat, međutim, nailazi na velike zakonske prepreke. Francuska i njemačka finansijska tijela saopštila su prošlog mjeseca da će pokušati da blokiraju korišćenje “libre” u Evropi, uz obrazloženje da bi valuta predstavljala prijetnju po suverenitet članica EU.
 

Komentari: 0

Novi komentar