STAV: Mitar BOŽOVIĆ

Separatizam zdravog razuma

Prije nekoliko mjeseci, izdavačka kuća Catena Mundi, objavila je knjigu srpskog istoričara Aleksandra Rakovića, pod nazivom: Crnogorski separatizam. Knjiga od 340 strana, podijeljena je na tri cjeline: Konvertitski identitet (četiri poglavlja), Antisrpstvo i srbofobija (četiri poglavlja) i Antidržava (četiri poglavlja).
Objavljeno: 16. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Raković je široj javnosti poznat kao „doktor za rock and roll“ pošto je za pripremu doktorske teze istraživao razvoj ovog muzičkog pravca u Jugoslaviji. Kao rezultat tog istraživanja, Raković je 2012. godine objavio veoma zapaženu istoriografsku studiju: Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968.

DOKTOR ROKA

Na osnovu onoga što je napisao u posljednjoj knjizi, čini se da bi za njega, ali i naučnu zajednicu bilo mnogo bolje da se nastavio baviti muzikom. Knjiga za koju je tvrdio da je prvorazredno istorijsko djelo više liči na neutemeljen revizionistički pamflet, prepun materijalnih i metodoloških grešaka.

O tome govori i činjenica da nijedan crnogorski istoričar nije želio komentarisati ovo djelo jer ono po sadržaju nema nikakvu naučnu vrijednost. Uvjeren sam da je ipak neophodno ukazati na nedostatke knjige jer ona može biti veoma opasna ukoliko dođe u ruke osoba kojima istorija nije profesija. Autor u knjizi koristi odabrane i veoma značajne istorijske falsifikate, na osnovu kojih čitaoci mogu dospjeti u stanje zablude i iste koristiti kao argumente prilikom formiranja i zastupanja svojih stavova.

Iako se Raković u srpskoj javnosti predstavlja kao vrsni stručnjak i poznavalac prilika u Crnoj Gori, u knjizi Crnogorski separatizam pokazao je jako skromno znanje, neupućenost i neskrivenu tendencioznost, mržnju i vrijeđanje nacionalnog ośećanja Crnogoraca. Nedovoljno poznavanje crnogorske istorije i relevantnih arhivskih izvora kao i evidentan izostanak sistematične metodologije naučnog istraživanja, Raković je nadomjestio proizvoljnim političkim floskulama.

Umjesto relevantnih i utemeljenih istorijskih stavova on se stavlja u službu politike, pošto je njegov jedini motiv, ukazivanje na navodni progon Srba u Crnoj Gori, dovođenje u pitanje nezavisnosti Crne Gore i otvoreno afirmisanje ideje o stvaranju neke nove, “Velike Srbije”. Ova knjiga stoga nikako ne može biti važno istoriografsko djelo (kako je predstavljena), već isključivo publicistički rad, preciznije politički pamflet. Na to prevashodno ukazuju korišteni izvori u kojima dominiraju: novinski članci, tekstovi sa različitih web sajtova, privatna pisma i publicistički radovi. Jedina inovativnost koju nam Raković donosi je uvođenje nove vrste istorijskog izvora, a to su „lične beleške“.

bozovicNaime kada govori o veoma ozbiljnim i kompleksnim temama za koje nema adekvatne izvore, a želi da ih predstavi u političkom tonu koji mu odgovara, Raković kao izvor navede „ličnu belešku“.

UPITNA VJERODOSTOJNOST

E, sad se postavlja pitanje,kako ćemo mi provjeriti vjerodostojnost ovog podatka? Ili je možda dovoljno da vjerujemo na riječ, ovom velikom autoritetu u istorijskoj nauci?Takođe, Raković dosta komforno pravi selekciju izvora, a tako se naročito ponaša onda, kada te izvore tumači.

On skoro po pravilu koristi izvore koji afirmišu stavove saopštene u predgovoru knjige, a onda kada se poziva na svoje neistomišljenike, on to radi selektivno i zaključke izvodi iz konteksta, svjesno zanemarujući suštinu. „Intelektualni krugovi“, čija mu djela služe kao glavni oslonac u pisanju ove knjige, uglavnom su velikosrpski nacionalisti i osvjedočeni falsifikatori, od kojih su mnogi posvetili čitav svoj radni vijek i izgradili karijere, radeći na pokušaju osporavanja crnogorskog nacionalnog identiteta, kao što su Jovan Markuš, Vojislav Šešelj, Matija Bećković, Predrag Vukić i drugi.

Već u prvom dijelu knjige (Konvertitski identitet) može se prepoznati da autor ne poštuje osnovne principe istorijske nauke i da se postavlja kao narator, a ne istraživač. Predstavlja Crnogorce kao izmišljenu i nepostojeću naciju koja se odrekla svojih korijena, koji su prema njegovim tvrdnjama nesumljivo srpski.

Da bi dokazao tu tezu, Raković prvo navodi izjave pojedinih vladara iz dinastije Petrović-Njegoš i drugih istorijskih ličnosti iz Crne Gore, a vjerodostojnost dobrog dijela tih izjava, nauka je davno dovela u pitanje. Da Rakoviću istorijski falsifikati nijesu strani pokazuje pozivanje na jedan član Zakonika knjaza Danila iz 1855. godine, koji decenijama kao papagaji ponavljaju velikosrpski ideolozi i negatori crnogorske nacije.

Citirajući sporni član Raković navodi da u njemu stoji rečenica: “i ako u ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti do jedine srbske…”, ne objašnjavajući ili ne znajući da je ta rečenica običan falsifikat. U originalu zakonika, u formi rukopisa,koji je potpisao vlastoručno knjaz Danilo I i koji je ovjeren knjaževim pečatom i pečatom Praviteljstvujušćeg Senata crnogorskog i brdskog, ne stoji riječ “srbski”.

Tu riječ, kao i još 172 izmjene, umetnuo je knjažev sekretar Milorad Medaković u onaj tekst zakonika, koji je naknadno, štampao u Novom Sadu. Kada piše o Nikoli I, Raković navodi da postoje sumnje da je on śedio„ i na stolici hrvatstva“ zarad svojih interesa, odnosno da je bio spreman prihvatiti „hrvatstvo“ kao ideologiju, radi ostvarenja svojih ciljeva. Dakle, Raković ističe da je Nikola I bio spreman prihvatiti hrvatstvo kao ideologiju, ali kategorički odbija mogućnost da je srpstvo bilo upravo, samo Nikolina ideologija, za šta danas postoje brojni dokazi.

FALSIFIKAT

Da Raković olako falsifikuje istorijske činjenice pokazuje i primjer navodne crnogorske kapitulacije 1916. godine, koja je u ozbiljnim naučnim krugovima osporena još prije 50 godina. Važno je istaći, da se ne radi o grešci, koja mu se potkrala već o smišljenom falsifikatu, koji on neprimjetno provlači i tako priprema teren za pisanje o Podgoričkoj skupštini i dešavanjima u Crnoj Gori poslije rata. Istoriografija se jasno odredila o ovom pitanju i nema govora o kapitulaciju, pošto je premavažećem ustavu, pravo da potpiše kapitulaciju imao samo vladar, odnosno kralj Nikola, koji je odlučno odbio da to uradi.

rakovicTeza o kapitulaciji Crne Gore je dakle, uvod u pisanje o tzv. Podgoričkoj skupštini, koju želi predstaviti kao “demokratski čin”. Neupućeni čitalac bi zaista stekao utisak da je bilo tako, pošto Raković ističe da su poslanici birani na osnovu „Pravila za izbor narodnih poslanika“. Međutim, vješto izbjegava pomenuti da su ta pravila pisala četiri čovjeka, koji nijesu imali nikakav legitimitet za to i od kojih su dvojica bili strani državljani-državljani Srbije.

Takođe, zanemaruje činjenicu, da su u tom trenutku postojali legitimni crnogorski organi vlasti, a to su bili kralj, vlada i Narodna skupština, kao i važeći crnogorski ustav iz 1905-e. Na sličan način Raković objašnjava i navodno oslobođenje Crne Gore od strane srpske vojske, i za te tvrdnje ne nudi nijedan dokaz, očigledno smatrajući da je dovoljna njegova riječ. Zbog toga i ne spominje istorijsku istinu da su Crnu Goru 1918. oslobodili samoorganizovani bataljoni crnogorske vojske i crnogorski komiti.

U istom dijelu, Raković zanemaruje sva pravila istorijske nauke i stavlja se u funkciju političkog i ideološkog zagovornika srpskog nacionalizma. Raković kao političar i ideolog ide toliko daleko da u svojim stavovima koketira sa idejama fašizma, objašnjavajući osobine, kako on kaže pravih Srba u Crnoj Gori i Separatista. Tako on za Srbe u Crnoj Gori navodi da ih krase vrline kao što su: čojstvo, viteštvo i spremnost na žrtvu, dok Crnogorce ili Separatiste kako ih on naziva, po njegovoj ocjeni karakterišu: mimikrija, konvertitstvo, poltronstvo, podaništvo i pljačka kao najznačajnija privredna grana.

Najveći dio druge cjeline koji nosi naziv Antisrpstvo i Srbofobija, Raković koristi za iznošenjeniza anticrnogorskih stavova, pokušavajući Crnogorcima osporiti pravo na identitet i nezavisnu državu. U ovom dijelu afirmiše i tezu o navodnom „pokatoličenju„ Crne Gore, a ovako ozbiljnu tvrdnju zasniva  na tezi da su Hrvati i ostalo katolično stanovništvo, i naravno katolički biskupi u Crnoj Gori, podržali ideju o obnavljanju nezavisnosti Crne Gore. Prema mišljenju autora oni nijesu imali pravo, da odlučuju o svojoj i sudbini svoje otadžbine, a da to ne bude dio neke šire zavjere protiv srpstva?! (Autor je student istorije) (Nastavak sjutra)

Komentari: 61

Sovereign

16. 10. 2019 - 01:22

Замолио бих аутора-студента, да ме просвјетли и напише гдје ово историјско ремек дјело може да се купи у бившој ср цг? Хвала унапријед.
Ćalasan

16. 10. 2019 - 11:08

ZAMOLIO bih SOVEREIGNA da mi kaže gdje se u "demokratskoj" Srbiji može kupiti knjiga Početak srpske okupacije od Slobodana Čukića ,pa će mo ti reći gdje se nalazi ovaj intelektulani škart Rakovića.
Sovereign

16. 10. 2019 - 12:22

Што ћеш је куповати кад ћеш гледати верзију 2.0 ускоро!?Само мало ефикаснију.
Srbijanko za Sovu

16. 10. 2019 - 12:44

Evo me u Beogradu, knjigu dijele na ulicama besplatno i još daju 1000 dinara pride. Biju svakoga ko neće da uzme.
Sovereign

16. 10. 2019 - 14:00

На овом порталу дукљани су углавном изфрустрирани губитници србијанских синекура у позним годинама. Тако да ти саветујем да узмеш кредит, откупиш тираж и препродаш га. Бићем много задовољнији самим собом а можда нешто и научиш о себи...
Srpkoje

16. 10. 2019 - 14:14

Ima kod Marića u Zadrugu. Prvo te oralno zadovolje a onda ti dadu knjigu.
Sovereign

16. 10. 2019 - 14:51

Како год, са том књигом су изгледа сви задовољни, осим оних вивисецираних и раскринканих у истој)))))
NAČISTO,

16. 10. 2019 - 17:30

ovaj Sovereigin ODLIJEPIO uh, koliko ZLA na jednom mjestu... ...JEDE ga IZNUTRA....? A CG ostaje vječna!
???

16. 10. 2019 - 18:07

"Izfrustrirani",kazes...Dovoljno govori o tvojoj pismenosti.Kraj!Zavrsavaj sa komentarima.Pises sa traktorčeta...
Šporet

16. 10. 2019 - 15:27

Imaš je u Narodnoj knjizi u City Mall-u.
Sovereign

16. 10. 2019 - 15:54

Хвала и пријатно послије подне .
Djuro Vučinić

16. 10. 2019 - 16:14

Knjigu Rakovića možeš kupiti i knjižari Portala IN4S , knjižarama BIA i GRU ,čije adrese u CG ne znam,ali su sigurno u CG. Imam osjećaj da Ti znaš koga ćeš pitati za te adrese.
Milet pasja

16. 10. 2019 - 01:47

Rakovic??????... A koja crna nauka od ovog bezocnog falsifikatora? I obicni narod u Crnoj Gori mu se smije. Nikakav kredibilitet nema da uzme Crnu Goru u usta. Apsolutno.
Milet pasja

16. 10. 2019 - 02:10

Guliverova putovanja kroz izmisljene srbofilske naslage. To je zastidje od pisanije slucaja. Grjesno je i komentarusati taj pamflet, taman koliko je grjesno povezati Rakovica sa bilo kakvom naukom, nekmoli sa crnogorskom istorijom. Njegovs " istorija" je pragrijeh janicara, rodoslovnog izdajnika ciji je on pelcer u krivom ogledalu. Sramno, necovjecno, bolesno upisivanje lazi!
Pravi građanin

16. 10. 2019 - 05:22

Divna i čestita čovjeka, za primjer. Malo grđi od mlatije blebećkovića. I njemu reče jedan čoek jednu stvar na neko mjesto. Neđe tamo daleko. ... bilo.
L Dabanović

16. 10. 2019 - 05:53

Ko u današnji narod petovjekovne raje/milet vidi srpstvo/Srbina taj je plaćeni istoričar da im ugađa i pišu lažnu istoriju.Pa i normalni ljudi vide ako se u 3-5 generacija mirno robuje /ne podižu pobune i ustanci /u njihova srca više i ne kuca srce porobljenog naroda/ lipsaju kukavički.Pa sad zamislite ovaj današnji porod raje otrcana srpstra Srbije-15 pokoljenja mirno,bez pobuna i ustanaka,robovali a neki poput Marka Kraljevića i Stefana Lazarova 'visokog' ginu kao turski vojnici protiv hrišana neđe u Rumuniji.A potomstvo raje kad Turčin ojde poju da ih je Marko Kraljević branio 'ora drumove i drža sultana uz duvar' i tako punih 500g Marko živi i čuva pokojno srpstvo i Srbina.Niko nemože ovom današnjem potomstvu turske raje zabranit da sebe ne ubrajaju u srpstvo/Srbina-ali ako oće da ne žive kao lažni narod moraju priznat DA SU NAROD OTRCANA SRPSTVA I SRBINA !!!
LUKA P

16. 10. 2019 - 07:48

priča o antisrpstvu je samo izgovor za besomučno pljuvanje po Crnoj Gori i crnogorcima, tako da je ovo samo još jedno srbijansko...
Mitomanija je bolest

16. 10. 2019 - 08:01

Velikosrpske m, jadni, kivni i prozirni, ne mogu preboljet Crnogorce kao naciju i povratak Crne Gore na međunarodnu scenu.
Тотo

16. 10. 2019 - 08:10

Како је "црногорски народ обновио своју државу" кад је, у тренутку Референдума, у Црној гори било само 42% Црногораца? од којих су неки гласали за заједничку државу. Како је то донио одлуку народ којега има битно мање од половине?
Vasojevic

16. 10. 2019 - 08:29

Bravo Toto , pravo u metu.
Fahro

16. 10. 2019 - 09:04

@Vasojevicu - cast svakom za svoje stavove i pripadnost, ali sam mislio da si pametniji od ovog gore, vidim da vam je matematika slabija strana....
Nazdravlje

16. 10. 2019 - 12:27

Vasojevićki zakonik u 12 točaka: Točka 1 Da se bespogovorno izmire bratstva Vasojevićka i srbljačka Točka 10 Ko drugome svoju ženu ustupi da se liši vojničke časti( ukidanje pravila da gostu u krevetu i ženu daš). Pravilo 10 podśeća da možeš biti bilo koje nacije. Da li znaš ko su sve bili gosti u tvojoj kući?
danilo s.

16. 10. 2019 - 08:44

Toto, Tako što su ostali gradjani CG (Bošnjaci, Albanci, Hrvati, itd.) shvatili s kim imaju posla. I što ih čeka u velikoj Serbiji? Više su voljeli slobodu. Interesantnije je pitanje: Kako ste vi Srbi mislili da sa 28% "Srba" zarobite CG u velikoj Serbiji? Uz pomoć popova SPC? No to je, izgleda, kompleksno pitanje za razne "totove"?
John Waine I ApacheCITAT

16. 10. 2019 - 12:10

Oso 1650. год. каже турски историк и географ Хаџи-Халфа иди Ћатпб-Челебија : „Караца даг, 2 дана пута од Скадра, a 23 од Цариграда. У ваоколо су : Подгорица, Скадар н К^тор. Ста« вовеиштво je мешовито, од Срба u Арбанаса“.7
John Waine I ApacheCITAT

16. 10. 2019 - 12:15

1702. год. У мавастиру Савина (у Боци) има запис на јед- вом евавђељу од г. 1702.: „Сие светое Евавгелије откупи госпо* дн капетанЂ Радивоје Србин за душу своју и своих роди- телл.... “
John Waine I ApacheCITAT

16. 10. 2019 - 12:22

1767. год. (20. окт.) пише далматинскк уцравитељ (прови- дур) млетачкој влади, да je неки странац (Шћепан Мали) по- бунио Црну Гору u да подбада „остала српска племена грчкога закона у отоманској и у млетачкој држави“ („il rimanenti Po- poli greci Serviani dell’ Ottomano e del Veneto Stato“).a
John Waine I ApacheCITAT

16. 10. 2019 - 12:23

1767. год. (30. Okt.) пише далматински „провидур“ Ант. Ре- нијер млетачкој влади и помиње „подложни српски народ“ (...nella „suddita serviana populazione“). „Opazuje napokon da Turci strogo motre krećanja mletačkih Srbalja i brdjanskih“.4
Тотo

16. 10. 2019 - 12:30

Имате ли ви у црногорском језику субјекат и предикат, па да знате о чему се ради у реченици коју прочитате?
CITAT

16. 10. 2019 - 12:35

t 1776. год. т.ужи ce Сава Петровић, владика црногорски, мн- трополиту Mосковском Платону, што „никаква епархија нема свога природнога архијереја „С е р б и н а тужн ce, што ce цариградски Патријарх мијеша у „СербскИ Нациог"; моли га, да ради код порте, да ce Грци не мијешају у „Сербски“национ....Nazdravlje ti bilo Danilo
Nazdravlje

16. 10. 2019 - 13:00

John Waine I ApacheCITAT Njegoš u Luči kaže " Sveta srpska zemlja Palestina", i Ljubi Nenadoviću "ala se Vi Srbi narobovaste" . " Зашто руски цар који је Србин ..." Да ли смо Мађари јер је Његош пристао да пошаље 1000 Црногораца да им помогну у устанку...
Тотo

16. 10. 2019 - 13:13

1000 Црногораца помогло Мађаре! Свака част! Знаш ли, анђели с тобом, шта си рекао?
SUTJESKA

16. 10. 2019 - 13:27

Živa istina..Prikrali se preko noći ,tajno,preko Durmitora,Sofije,Lenjingrada,Staljingrada...Bečkereka i preko noći se vrnuli NI KO VIDIO NI KO ČUO ----USPJELA AKCIJA
John Waine I ApacheCITAT

17. 10. 2019 - 08:32

Ови Словени из залива, ови Срби, остали су много више Срби од свих других који живе на осталим мјестима. То је посебно становништво које више нагиње ка Црној Гори, него Далмацији, записао је 1912. године путописац Пјер Марж у својој књизи „Путовање по Црној Гори и Херцеговини“.
LUKA P

16. 10. 2019 - 08:53

Tako što su i Srbi, za razliku od posrbica, glasali za samostalnost.
BRAVO

16. 10. 2019 - 08:57

Pa veliki broj ljudi koji za sebe misli da su srbi, su glasali za samostalnu i za vazda odvojenu od srbije, državu Crnu Gotu. Pozdrav za Tota.
Bijeli Pavle

16. 10. 2019 - 08:59

Crnogorci nikad ne mogu biti raja nidje u svijetu a tek ni u svome Montenegru
Тотo

16. 10. 2019 - 12:22

Бели Павле, ти и до 1878 био раја... од негде 1480.
Za totalnu raju od Bijeloga Pa

16. 10. 2019 - 14:04

Kako se onda jovanovic iz popova polja sklonio u Bjelopavlice svidjela mu se sloboda ka mnogoj raji hercegovackoj koja do danas nebi vidjela slobode da im nje bilo Montenegra
Тотo

16. 10. 2019 - 14:08

Доша аутобусом. А не млати. образа ти.
Fahro

16. 10. 2019 - 09:02

@Toto - Kako glupa kostatacija, neznam dali da ti se smijem ili da te oplakujem zbog gore recenog. Po tvome samo Srbi i Crnogorci zive u Crnoj Gori? Na kraju, zar vas jos boli rak rana sto nikada, ama bas nikada vise necete dirigovati iz Beograda? Druze moj, da sam na vasem mjestu , a bogu hvala nijesam jer neznam kako bih podnio situaciju da pripadam genocidnom narodu, prije bih se brinuo za Srbiju i njenu buducnost koja ne izgleda bas ruzicasto....
milo vi bilo

16. 10. 2019 - 11:00

Pa kako stoji situacija u svijetu gospon, Fahro mislim da ste vi oni koji NAJVIŠE TREBA DA SE ZABRINU
Fahro

16. 10. 2019 - 13:47

@milo vi bilo - nama je super ako te to interesuje. Nego neznam kako je ovima sto evo 30 godina kukaju kako su manjina i kako su ugrozeni.....
gost

16. 10. 2019 - 09:05

Da nije Srba ili Jugoslovena bilo preko 50%? A i dio crnogorskog naroda je glasao za Jugoslaviju pa opet ni 45% ukupno se ne zbrojase... Koji je to narod trebalo da odbrani Jugoslaviju a nije mogao? Razumijem potrebu ovog studenta, ali ipak mislim da ovom "djelu" i autoru nije trebalo davati prostora u nasim medijima... prosto nije vrijedno pomena, a narocito ne da to bude u 2 dana...
Toto nema veze sa Srbima

16. 10. 2019 - 09:42

Toto, kakve veze ti imaš sa srpskom istorijom? Tvoji ni u čemu srpskom nijesu učestvovali. Bili su u Zeti, nijesu bili ni na Marici, ni na Kosovu, ni u Prvom ni u Drugom srpskom ustanku, ni na Ceru, ni na Kolubari... niđe ništa tvoji srpsko nijesu prošli. Zašto si umislio da si Srbin?
Koko

16. 10. 2019 - 10:08

Toto, ti si stari kafanski provokator ali ti nisi vazan, zbog drugih. U CG ne zive samo Crnogorci i crnogorski Srbijanci, kao sto si ti. Zive i drugi. Naravno srbijanska sofinisticka politika ne broji druge, zato i jeste na dnu balkanske kace, daleko od civilizacije. Separatizam!? Od cega se, od koga separatizam? CG nikada nije bila dio Srbije da to nazivate separatizmom. Sta vise, kao suverena drzava priznati smo prije Srbije. Sa tom logikom mozete reci da je i Srbija separatista. Poslije 500 godina harmonicnog zivota izdvojili ste se iz Turske. Sve sa fesom na glavi.
milo vi bilo

16. 10. 2019 - 11:06

Kako si to priznat prije Srbije?13jula 1878 su proznate obe i ŠTA MLATIŠ??Prije ako misliš što se išlo po abecedi.A to sa Turcima..prije je Beograd oslobođen no Podgorica
U prolazu

16. 10. 2019 - 22:40

Nije se išlo po abecedi (Srbija je prije Rumunije, a poslije CG) no je to zbog toga što su Crnu Goru priznale tada još samo dvije preostale zemlje koje je ranije nijesu priznavale (V:Britanija i Turska), a Srbiju su priznale sve zemlje. A inače Biograd nikada nije oslobođen od Turaka, no je poklonjen Srbima 1867. od strane Turaka, a ovi su ga prije toga oteli od Ugara.
Ćalasan

16. 10. 2019 - 11:11

TOTO koliko je bilo Srba u CG na prvom popisu poslijee 2. s.r.
Тотo

16. 10. 2019 - 13:41

Не би постојала ова твоја држава да су ти несрби остали такви несрби до данас, него хајде ти, полако.
Janica Matova Beograd

16. 10. 2019 - 09:20

Ova knjiga ne zaslužuje bilo kakav komentar jer se radi o gomili besmislica i falsifikata .Ona je napisana u duhu specijalnog rata protiv Crne Gore a da nijedna rečenica ne predstavlja ništa izuzev golu laž koja kod iole obrazovanog čovjeka može da izazove smijeh ,zbog toga svaki ozbiljan istoričar ovo nije ni komentarisao jer ovo štivo se može jedino smatrati kao opšta sprdnja .Sam autor je polupismena bena. Ne sumnjam u loše namjere mladog istoričara ali pomalo naivno kometariše gomilu gluposti koja je prisutna svakodnevno u Srbiji .To se ne radi od juče nego čitav vijek i kada se priča o ovim apsurdima mora se izabrati drugi ugao.Ne polemiše se sa idiotom za njih postoje specijalne ustanove koje tretiraju slične slučajeve.
Mihailo,Bgd

16. 10. 2019 - 11:02

Ima nešto patološko kod Rakovića kad su u pitanju Crnogorci i CG. Toliko primitivnih,neosnovanih i bez povoda izrečenih uvreda na račun CG i crnogorskog identiteta i državotvornosti nije izrekao nijedan živi stvor. Zato njega i njegovo djelo,jednostavno treba ignorisati kao što njegovu "naučnu"ulogu zanemaruju svi iole razumni ljudi bilo koje nacije i zvanja. Svaka uvreda g. Rakoviću za njega je pozitivna reklama!
Podgorička...

16. 10. 2019 - 11:50

Ovog Rakovića možeš naći na uličnom štandu u Kneza Miloša (ulica dobila ime po znamenitom svinjogojcu/ tajkunu) u Beogradu postavljenog ne vidnom mjestu među šajkačama i četničkim zastavama, mada ti to dobro znaš. Imaš i popust, kao stalna mušterija... Ili na gradskoj deponiji grada Beograda.
Тотo

16. 10. 2019 - 12:25

Тај је свињогојац побио више Турака и ослободио двадест пута већу територију него сви Његуши и Цетињани, откад су дошли из Тузле и са Златибора па до дана даншњега.
Bobo

16. 10. 2019 - 15:52

"Oslobodio" je dvadeset puta veću teritoriju, tako što je otišao u Stambol, poljubio sultanovu čizmu, poslao Karađorđevu glavu i pismeno se izvinio za podizanje ustanka. Ni tolika Srbija mu nije bila dovoljna, što je dobio na poklon od sultana, no je tražio da mu ovaj pomogne da anektira i Crnu Goru i pripoji je toj Srbiji.
Matan

16. 10. 2019 - 12:50

Šokiran sam da ste ovoliko prostora dali balavom neznalici Rakoviću i tupavom Totu. Budalama nemožeš dokakazati da su budale.
Felix

16. 10. 2019 - 13:49

Da je knjiga napisana da opiše sadašnju "elitu" i njihove sledbenike u Crnoj Gori bila bi pun pogodak ali na žalost nije nego je usmjerena protiv svih Crnogoraca, tako da ju je gadno i pogledati a kamoli čitati !
Тотo

16. 10. 2019 - 13:59

Kako kome.
Odlična crnogorska zbirnica

16. 10. 2019 - 14:51

Bogami je knjiga dobra. Prava crnogorska zbirnica. Preporučio bi je svakome ko hoće da nauči nešto o istoriji Crne Gore i današnjim namjerama odnarođivanja crnogoraca postupnim putevima. Batalite ove komentare par zaluđenika i pročitajte knjigu i donesite sami sud, to je uvijek najbolje
Realno

16. 10. 2019 - 16:18

Bolje uzmite Zagora ili kapetana Marka ima vise istine u tim stripovima nego u toj knizi a i interesantnije je.Ja sam to citao prije 20 godina i mogu ti rec da je dobra stvar.
Momo Mitraljez iz Kotora

16. 10. 2019 - 20:16

Građa za -Srpski fašizam- se mjeri u desetinama metara knjiga i dokumenta. A ovo što je ovaj penal izdao je u startu laž, falsifikovanje, bajka i fašizam prije svega. Ovo je za tužbu, a njegovo je da dokaže ove bajke na sudu..
Мирослав Ђукић

17. 10. 2019 - 13:06

Млађахни Митар ми изгледа малчице струњено на овој слици. Је ли му то слика из ђачке књижице?
Novi komentar