Obećavajuće perspektive saradnje Podgorice sa Sičuanom

Perspektive za saradnju kineske “zemlje izobilja” – Sičuana sa partnerima iz međunarodne zajednice, među kojima je i Podgorica, mnogobrojne su i obećavajuće, konstatovano je na Prvom međunarodnom forumu razvoja i saradnje gradova prijatelja ove provincije, na kome učestvuje delegacija Glavnog grada na čelu sa sekretarom za finansije Miomirom Jakšiće
Objavljeno: 15. 10. 2019 - 16:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Forum se održava u glavnom i najvećem  gradu Sičuana – Čengduu, u okviru globalne kineske incijative „Pojas i put”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Na samitu su, kako je navedeno predstavljena dva dokumenta kao osnov buduće saradnje – Sičuanska deklaracija o saradnji i razvoju međunarodnih gradova prijatelja i Povelja o Alijansi u kulturi i turizmu međunarodnih gradova prijatelja Provincije Sečuan.

Sičuanskom deklaracijom, kako je objašenjeno, predviđa se produbljivanje prijateljskih odnosa, uspostavljanje širokog konsenzusa i širenje saradnje među gradovima i regijama učesnicima Foruma.

"Izražava se uvjerenje da saradnja prijateljskih gradova predstavlja važan dio i temelj međudržavne diplomatije i iskazuje spremnost da se radi na uspostavljanju novih dugoročnih mehanizama razmjene i novih platformi za praktičnu saradnju na planu infrastrukturnog povezivanja i intenziviranja trgovine i investicija. Poveljom o Alijansi u kulturi i turizmu za međunarodne gradove prijatelje Provincije Sečuan (CTAISC) predviđa se da ovo tijelo bude posvećeno promociji razmjene i saradnje u oblasti kulture i turizma i predlaže da se svake dvije godine održava umjetnički festival  gradova prijatelja, na kome bi se predstavljali talenti i projekti", navedeno je u saopštenju.

Delegacije Podgorice učestvovala je na pod-forumu o trgovini i logistici, na kojem je posebno potencirana prednost dobre saobraćajne povezanosti Sičuana sa susjedima Kine i dalje sa Evropom, posebno u dijelu željezničke infrastrukture.

"Pored ovog, održani su i pod-forumi o energiji i infrastrukturi, nauci, tehnologiji i inovacijama, agrikulturi i ruralnim oblastima, kao i o kulturi i turizmu.Forumu u Čengduu prisustvuje preko 3.000 predstavnika regija i gradova iz 32 države. Skup je otvorio guverner Provincije Sičuan Jin Li, a učesnike su pozdravili i potpredsjednik kineske Asocijacije za prijateljstva sa stranim državama Ši Juan i generalni direktor Odjeljenja za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu inostranih poslova Kine Vang Šaolong.Inicijativa „Pojas i put”, u okviru koje je održan Forum, je globalna razvojna strategija, koju je 2013. godine inicirao kineski predsjednik Si Đinping. Njen cilj je razvoj infrastrukture, odnosno poboljšanje veza između Azije, Evrope i Afrike, obuhvata 152 države i međunarodne organizacije, a njena vrijednost bi trebalo da bude 1.000 milijardi dolara", navedeno je u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar