Međunarodni centar za obuku ruskih specijalaca i tajnih četa u Čečeniji

Jedinica 29155 i Specnaz obučavali se kod Kadirova

Tajna ruska jedinica 29155, koju su Njujork tajms i britanska istraživačka mreža Belingket označili kao odgovornu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj i trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, obučavana je u Međunarodnom centru za obuku specijalnih snaga u Čečeniji. 
Objavljeno: 16. 10. 2019 - 07:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

U tom kampu, izgrađenom krajem 2016. godine, obučavani su i pripadnici ruskih specijalnih jedinica koji su tajno boravili na teritoriji Norveške, članice NATO-a iz koje dolazi i generalni sekretar tog saveza Jens Stoltenberg. Što je do sada poznato o tom centru? 

OBUKA 

Mediji bliski Kremlju u prvom redu Sputnjik i ruska Gazeta objavili su u maju 2016. godine opširan članak u kojem se navodi da se u čečenskom gradu Gudermesu gradi jedinstveni centar za obuku specijalaca, kakvog nema u Rusiji. – U Međunarodnom centru ć e se obučavati specijalne jedinice svih rodova vojske i specijalnih službi Rusije. Međutim, i druge države i službe moć i ć e da ga koriste za obuku svojih specijalaca – naravno, uz naplać ivanje i zaključivanje zvaničnog ugovora. Po mišljenju stručnjaka, glavni partneri mogu biti arapske i latinoameričke zemlje, kao i države ZND, a i Srbi su dobrodošli – napisao je Sputnjik u tekstu koji je objavljen 25. juna 2016. godine. Sputnjik je i objavio gabarite i resurse tog kampa koji su impresivni jer sličnog nema u svijetu. - Centar će zauzimati teritoriju od 400 hektara. Površina glavnog korpusa iznosić e 55 hiljada kvadratnih metara. U njemu ć e biti 14 streljana. U centru istovremeno može boraviti i obučavati se oko 500 ljudi, dok više od 1.000 boraca može trenirati. 

Centar ć e imati najsavremeniju tehnologiju, vojnu tako i civilnu, kakvu nema nijedan sličan centar u svijetu. On ć e imati sve savremene uslove za profesionalnu obuku vođenja vazdušnih, podvodnih, nadvodnih i drugih vidova borbi. U planu je izgradnja aerodroma i aerodinamičkog tunela za izvođenje operacija u različitim fizičkim uslovima. U njemu ć e se sticati vještine za oslobađanje talaca iz stambenih zgrada, škola, bolnica, vrtić a i bioskopa - navodi se u objavi Sputnjika. Projekat se, kako se tada tvrdilo, realizuje od novca privatnih ruskih investitora, bez učešć a države i navedeno je da bi mogao koštati oko 200 miliona eura. 

INSTRUKTORI 

Obuku će izvoditi 200 instruktora iz Čečenije, koji imaju iskustva u vođenju borbi i kod kuć e i u drugim državama. Izgradnjom kompleksa rukovodi jedan od najspremnijih ruskih specijalaca, bivši pripadnik elitne jedinice „Alfa“ – Danil Martinov. Najavu otvaranja kampa upotpunio je i predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, koji je tada kazao da će centar biti „upozorenje za sve one koji pokušaju da izmijene situaciju na Kavkazu, u Čečeniji i cijeloj zemlji. Neka znaju da će ih dočekati profesionalci“. Skoro tri godine u ruskim medijima nije bilo riječi o kampu, da bi u njihovim medijima u maju ove godine, uz ekskluzivne fotografije na portalu Rusia Beyond, bili objavljeni podaci o centru. – 

Početkom maja na teritoriji Čečenije izvedena je vojna vježba ruskih specijalnih jedinica i sličnih sastava iz Zajednice nezavisnih država. U Centar za obuku pozvani su najbolji među najboljima da razmijene iskustva i vide šta ko od njih umije i može – navodi se u tekstu koji je objavio portal Rusia Beyond, blizak Kremlju. Instruktori Ruskog univerziteta specijalnih jedinica priredili su simulaciju vježbe sastavljenu od velikog broja opasnih situacija, a zadatak boraca je bio da unište „teroriste“ i spase civile.

Veze sa Crnom Gorom

Pobjeda je u januaru 2017. godine objavila tekst u kome se navodi da je predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov lobirao početkom novembra 2016. kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori. Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao se za mogućnost da Bošnjačka stranka napravi otklon od DPS-a i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim DF-om.

 Prema saznanjima Pobjede, Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda. Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima DF-a. - Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim gradonačelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje vlade sa opozicijom – tvrdi izvor Pobjede. Sa Šahmanovićem su, u odvojenim susretima, u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić. Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS, koji je ubjedljivom većinom – 63:14 – donio odluku o koaliciji sa DPS-om. 

Saznanja Pobjede indirektno je potvrdio svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma Saša Sinđelić, koji je pozivajući se na pripadnika ruskog GRU-a Eduarda Šišmakova, koji je osuđen, kazao da je ,,neki muftija Islamske zajednice u Crnoj Gori dobio veliku količinu novca kako bi formirali vlast sa DF-om“. Mediji su tada i pisali da je Sinđelić mislio na Muamera Zukorlića, čija je politička opcija u Crnoj Gori tada podržala proteste opozicije, dok se reis Rifat Fejzić javno usprotivio tome.
 

Komentari: 8

Jedan isti

16. 10. 2019 - 09:20

Ko je usmjeravao izbjeglice iz Azije i Afrike ka Evropi? Onaj ko je imao interes da potkooa evropsku demokratiju? Ko je rekao da liberarna demokratija nema perspektivu? Onaj ko je nikad nije mogao ostvariti? Ko u 21om vijeku drzi 4 zemlje pod okupacijom? Ko se protivi zaustavljanju zagadjenja planete? Onaj ko zivi od prodaje fosilnog
Isti ali ne taj na kojega misl

16. 10. 2019 - 11:06

Kakva zamjena teza. Rat u Siriji i masovni dolazak izbjeglica je počeo 2012-te, a zna se ko je krenuo da ruši Asada. Afričkim migrantima je to omogućeno obaranjem Gadafija i uništavanjem Libije,i za to se zna krivac. Prije toga Irak i Avganistan... Liberalne demokrate niko ne bije po ušima da prihvataju migrante
Sta imaju ponudit svijetu?

16. 10. 2019 - 11:35

Cime se moze nametnuti drugima zemlja koja nikad nije imala dana demokratije, kojoj je zivotni standard u prosjeku ispod naseg, koja je na vrhu liste po korupciji, koja okupira susjede? Pa jedino silom i prevarama.
Gdje su im prijatelji ?

16. 10. 2019 - 11:38

Ko od susjeda Rusije zeli sa Rusijom? Ko u Evropi pristajkuje za Rusijom? Jedino Srbija. Drugi jednostavno nemaju zasto nego gravitiraju Zapadu tj Evropi sasvim logicno.. mnogi to cine ne samo kvaliteta zivota radi, nego i da bi se zastiti od ruskog nasilja
Za Pulicera

16. 10. 2019 - 11:38

Ruske jedinice se obučavaju na teritoriji Ruske federacije? Svaka čast novinarima istraživačima. Još da otkrijete da koriste rusko naoružanje, đe bi vam kraj bio
Livemjerje

16. 10. 2019 - 11:41

... koji hoce da zive ko ljudi? Pa na Zapad i dan danas. Zasto Rusija ocekuje da neko bude njihov vazal kad im i vlastito stanovnistvo ide na Zapad? Nema logike. Ali “pravoslavi um” ne mari za logiku
Korekcija

16. 10. 2019 - 12:29

Naslov komentara je trebao biti: “Ko bjezi iz svoje zemlje a namece je silom i prevarama drugima?”
.

16. 10. 2019 - 12:46

Crnogorski funkcioneri. Mlate o patriotizmu,a đecu šalju na zapad da uče
Novi komentar