Javni oglas za vrhovnog državnog tužioca još nije u proceduri

Čeka se konačan stav Tužilačkog savjeta

– Iako dva člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, profesori Aneta Spaić i Velimir Rakočević smatraju da je zaključcima sa posljednje sjednice ovog tijela, 8. oktobra, otvorena procedura za raspisivanje konkursa za vrhovnog državnog tužioca, u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta ne dijele njihovo mišljenje, tako da će danas, mimo dnevnog reda, kako su najavili, na sjednici Savjeta biti pokrenuto i pitanje javnog oglasa.
Objavljeno: 16. 10. 2019 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Na sjednici Tužilačkog savjeta razgovaraće se i o raspisivanju konkursa za vrhovnog državnog tužioca nakon čega će javnost biti obaviještena o tome – najavili su oni u kratkoj izjavi za Pobjedu. Procedura za otvaranje javnog oglasa još nije inicirana, a što je to što buni Sekretarijat Tužilačkog savjeta, koji bi trebalo da pokrene tu proceduru, nije nam saopšteno. 

DNEVNI RED 

Sjednica Tužilačkog savjeta zakazana je za danas, na inicijativu vršioca dužnosti vrhovnog tužioca Ivice Stankovića, ali na dnevnom redu nema tačke o oglasu za prvog čovjeka tužilačke organizacije. Prema dnevnom redu, raspravljaće se o odlukama za raspisivanje javnih oglasa za tužioce u osnovnim tužilaštvima i Specijalnom, te utvrđivanju uvođenja prekovremenog rada specijalnim tužiocima i tužiocima upućenim u Specijalno državno tužilaštvo. 

Tužilački savjet će razgovarati i o objavljivanju javnog oglasa za izbor rukovodioca osnovnih tužilaštava u Baru, Kotoru i Pljevljima, te o prestanku funkcija rukovodioca ODT-a u Kotoru Danki Živković i Pljevljima Milivoju Tomčiću. Na dnevnom redu je i odluka o „upućivanju tužiteljki Stojanke Radović i Zorice Milanović iz Vrhovnog, odnosno ODT-a u Specijalno državno tužilaštvo“. Tužilački savjet danas će obaviti i intervju i izbor kandidata za specijalnog tužioca, te izbor kandidata po internom oglasu, utvrđivanje ocjene pisanog testa, intervju i izbor kandidata po javnog oglasu za tužioca u VDT-u, kao i utvrđivanje ocjene za državne tužioce nakon završene inicijalne obuke po javnom oglasu. U okviru dnevnog reda je i razmatranje pritužbi, kao i tekuća pitanja. 

DOPUNA 

Prema ranijim saznanjima Pobjede, na sjednici 8. oktobra, dio članova Tužilačkog savjeta tražio je tada dopunu dnevnog reda tačkom koja bi se odnosila na raspisivanje oglasa za vrhovnog tužioca, ali to nije učinjeno jer, s obzirom na to, kako je objašnjeno, da je jedina tačka dnevnog reda bio izbor vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, formalno se nije mogla otvarati rasprava o raspisivanju konkursa. 

Sudeći prema odgovoru Sekretarijata Tužilačkog savjeta, sada će dnevni red biti dopunjen ovom tačkom. Zbog odugovlačenja raspisivanja konkursa negodovao je i predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore dr Branislav Radulović, koji je izjavio za Pobjedu da je to neprihvatljivo i da Tužilački savjet javnosti duguje odgovor zašto oglasa nema. 

- Tim prije što se Tužilački savjet tri puta nakon neuspjelog konkursa, prema dostupnim informacijama, sastao i još nije došlo da raspisivanja novog oglasa, odnosno javnog poziva za izbor vrhovnog državnog tužioca – kazao je Radulović. Tužilačka organizacija, nakon pet godina, ponovo je u takozvanom „v.d. stanju“ nakon što je Ivici Stankoviću 7. oktobra istekao mandat, a na konkurs koji je raspisan u avgustu niko se nije prijavio. Zahtjevnu proceduru za izbor vrhovnog tužioca, koja se našla u žiži pošto nije bilo kandidata za ovu važnu funkciju.

Opširnije u Pobjedi
 

Komentari: 0

Novi komentar