Vladimir JOKOVIĆ, predsjednik SNP-a

Tehnička vlada garant fer izbora, nemam dilemu za koga navijam između Crne Gore i Srbije

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković, saopštio je da je tehnička vlada garant slobodnih izbora.
Objavljeno: 17. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Jedino je tehnička vlada garant pripreme i sprovođenja fer i slobodnih izbora. To u DPS-u dobro znaju i takođe znaju da bi na takvim izborima izgubili, zato izbjegavaju svaki pomen tehničke vlade", kazao je Joković u intervjuu za Portal Analitika.

On nema dilemu za koga navija u duelu fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije.

"Ja uvijek navijam za Crnu Goru i Srbiju kao i za sve države bivše Jugoslavije, a u duelu između Crne Gore i Srbije, navijam za Crnu Goru", kazao je Joković.

30vladimir-jokovic-snp1904-2018-mara-babovic-1ANALITIKA: Da li je tačno da je na posljednjoj sjednici Glavnog odbora SNP-a, većina članova zahtijevala da vaša partija na predstojećim parlamentarnim izborima nastupi samostalno?

JOKOVIĆ: Na pomenutoj sjednici se uopšte nije raspravljalo o načinu izlaska SNP-a na izbore, već se samo analizirala aktuelna politička situacija. Odluke u SNP-u se donose na demokratski način i glavnom odboru po statutu pripada da odluči na koji će način SNP izaći na izbore kada za to dođe vrijeme. 

ANALITIKA:  Što su prednosti, a što mane samostalnog nastupa?

JOKOVIĆ: Prednosti samostalnog nastupa na izborima su maksimalno jedinstvo i angažovanost svih organa, članova i simpatizera partije, lakše prezentovanje njenog programa i cilja i izbjegava se eventualna nesaglasnost po pitanju koalicije.

Problem samostalnog nastupa svih partija je bojazan od velikog rasipanja glasova, borbe za isto biračko tijelo i naravno nedostatak finansijskih sredstava da bi se kampanja mogla bolje organizovati i predstaviti.

ANALITIKA: Kakve rezultate očekujete od rada Odbora za reformu izbornih zakona?

JOKOVIĆ: Formiranje ovog odbora pratila je velika podijeljenost u opoziciji, nepoštovanje dogovorenih stavova, sumnjiv izbor pojedinih članova, napuštanje odbora od strane DF-a, nezastupljenost drugih parlamentarnih stranaka u odboru među kojima je i SNP.  Može se reći da ovakav odbor najviše odgovara DPS-u.

0611vladimirjokovicANALITIKA: Da li je izvjesno da se rad Odbora završi u roku, odnosno do 15. novembra?

JOKOVIĆ: Ako odbor uspije da prečisti birački spisak, izbori se da mandati pripadaju podnosiocima liste, onemogući partijama bez cenzusa da odlučuju o izboru vlade i ugrade u zakon sve ono što su potpisali u sporazumu o budućnosti, tek tada ćemo njegov rad  smatrati uspješnim. Nijesam optimista kad je ovo u pitanju a i rok do 15. novembra mi izgleda nerealan.

ANALITIKA: Očekujete li formiranje tehničke vlade? Iz vlasti uporno ponavljaju da o tome ne može biti razgovora?

JOKOVIĆ: Jedino je tehnička vlada garant pripreme i sprovođenja fer i slobodnih izbora. To u DPS-u dobro znaju i takođe znaju da bi na takvim izborima izgubili, zato izbjegavaju svaki pomen tehničke vlade. Svi članovi odbora iz opozicije su potpisali Sporazum o budućnosti gdje je ključni zahtjev formiranje  tehničke vlade i imaju obavezu da od toga ne odustaju.

Mislim da je trebalo da opozicija među sobom dogovori sva sporna pitanja i sa jedinstvenim stavom pregovara sa DPS-om.

ANALITIKA: Može li se aktuelna politička kriza riješiti bez pritiska EU na sve političke aktere?

JOKOVIĆ: EU treba i mora da izvrši pritisak samo na DPS, kako bi konačno u Crnoj Gori bio fer i slobodni izborni proces, jer sam ubijeđen da mi sa aferama  kao što su ''Snimak'', ''Koverta'' i slično,  nećemo nikada postati punopravni članovi EU.

ANALITIKA: Kakvo je Vaše mišljenje o predlogu DF-a da se mijenja Ustav?

JOKOVIĆ: SNP nije ni učestvovao u donošenju takvog Ustava, jer se sa odredbama istog nije slagao, pa prema tome siguran sam da će doći vrijeme kad će preovladati razum, kad ce se uvažiti realnost Crne Gore i kad ćemo svi shvatiti da ustavnim rješenjima ne smije biti pobjednika i poraženog.

Potrebna su nam nova rješenja u Ustavu koja će maksimalno homogenizovati patriotizam svih građana, a ne Ustav koji izaziva nejednakost i podjelu.

ANALITIKA: Što je razlog čestih raskola u SNP-u, iz kojeg je nastao nemali broj novih partija?

JOKOVIĆ: Ne bih rekao da je bilo rashola u SNP-u, već se radilo o odlasku manjine  čije su privilegije bile dovedene u pitanje a koji su imali najviše koristi od SNP-a. Odlazili su  i oni koji su imali nerealne ambicije, računajući da će ih negdje drugo ostvariti.

Razlog odlaska nijesu bila  programska i ideološka opredjeljenja partije. Žao mi je samo iskrenih članova koji su bili zavedeni i nezadovoljni nekim  kadrovskim rješenjima pa nijesu učestvovali u radu partije. Oni se sada vraćaju jer razlozi njihovog odlaska više ne postoje.

ANALITIKA: Za koga biste navijali u duelu reprezentacija Crne Gore i Srbije?

JOKOVIĆ: Ja uvijek navijam za Crnu Goru i Srbiju kao i za sve države bivše Jugoslavije, a u duelu između Crne Gore i Srbije, navijam za Crnu Goru.

 

Komentari: 29

Glasac

17. 10. 2019 - 09:08

I vlada izbornog povjerenja vam je bila garant pa ste slagali.
Pommp

17. 10. 2019 - 10:57

Koja je ovo stranka?
Max

17. 10. 2019 - 13:48

SNS -srpska odn srbijanska napredna stranka. Nadam se da ste zadovoljni odgovorom.
Zamisli kakva prezentacija.

17. 10. 2019 - 14:45

Pogledaj ga bolje! Da se zapitamo kako on da vodi Crnu Goru.
Pravnik

17. 10. 2019 - 18:19

Nema potrebe da ga gledamo....Gori od njega su oni iz Beograda koji su ga poducili da su tkz srbi iz Crne Gore "ugrozeni". Kada tkz ugrozenosti srbalja u Crnoj Gori ne bude vise, ove stranke ce se same ugasiti Krivci ce biti samostalna drzava Crna Gora i ....svi ostali, koji ne zele vise biti robovi paranoika iz beograda.
“Kosmopiolita” Jokovic

17. 10. 2019 - 11:25

Jokovic po običaju ..........................
Niko

17. 10. 2019 - 11:58

Na što to liči kad ga moraš pitat za koga navija.
Vlastoljub

17. 10. 2019 - 12:47

Neces nista dobijati a ni ovi iz opozicije dok Milo bude živ vladaće !
Koviljka tomic

17. 10. 2019 - 13:12

Zasto stalno pricate da zelite tehnicku vladu?? Sta ste to uradili da doprinesete poboljasanju zivota u CG??
Cipsy

17. 10. 2019 - 13:13

Tehnicka vlada ne moze da doprinose poboljsanju fer izbora, jedino moze ove da ustolici iz opozicije i to je to.
DonjiKokoti

17. 10. 2019 - 13:15

Nesto ne vjerujem ja da bi ti navijao za CG pored tebi bliske Srbije, nego je ovo prica sad za narod jer ce ti trebati glasovi crnogoraca da bi cenzus partije sacuvao.
StevanPG

17. 10. 2019 - 13:22

Ovo je sad postalo da se grabe ovi iz opozicije za mjesta u vladi samo sto to pokusavaju da zamaskiraju sa pricom oko tehnicke vlade.
Gordan

17. 10. 2019 - 13:26

Ovo prica covjek kome je Becic plagijator unistio partiju i odveo mu clanove, e takvog niko ne ferma vise ni 1% a ne nesto drugo.
Marocco

17. 10. 2019 - 13:29

Sa opozicijom ljeba nema, oni se krpe izmedju sebe, svaka partija se raspada oni sad samo traze slamku slasa za sebe a ne za gradjane.
lolo

17. 10. 2019 - 15:48

Ovo ih je Ranja poludio sa gtehnickom vladom i natezanjem ko ce popustit do crkavanja. Imali ste tehnicku vladu na prosle izbore pa nijeste priznali i pored obavezujucega dogovora OSIM U PAR OPSTINA DJE STE SKLEPALI KOALICIJU. To upravo govori koliko ste neprincipijelni i lazni!!!
Beranac Srbin

17. 10. 2019 - 16:15

Ovo ono ko u školu kad lažeš razrednog i on te zakune za koga navijas Srbiju ili Crnu Goru ? I onda kad ti shvatiš da ako kažeš da navijaš za Crnu Goru onda ti se naglo popravljaju ocjene ako i dalje pocnes jos mjesto srbin ti na popis napises Cg onda mogudje i ministar da budeš kao ovaj naš mrčo u Berane Scekic gradonacelnik Dragoslav u odlazecem mandatu što nam reprezentaciju Kosova* dovede na pistu da trče balkanski kros ! Ali ajde i to i to su sportisti da omogucimo takmicenje ali sto date 50000 evra iz budzeta Berana za to ima li ko da nama gradjanima i poreskim obaveznicima objasni!?
Bijeli Pavle

17. 10. 2019 - 16:16

Kakav bi ovi bio Crnogorac kad bi ga ko pustio
CCCCC

17. 10. 2019 - 16:44

Ovaj navija za CG toliko koliko navija svaki posrbica u CG...... mrze je!
Kleopatra

17. 10. 2019 - 16:58

Imam neki osjecaj da ce na sledecim izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.
Ramiz_BP

17. 10. 2019 - 16:59

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.
JunaK

17. 10. 2019 - 16:59

Neka se opozicija pozabavi svojom politikom, jer ocigledno nije na zavidnom nivou cim nema vecu podrsku od strane gradjana
crnogorka

17. 10. 2019 - 17:00

Pa ovaj je lud ako misli da ce gradjani podrzati plagijatore i teroriste, ni dupliranje glasova ne bi pomoglo opoziciji
Majka

17. 10. 2019 - 17:00

I sama opozicija zna da ne mogu da zabiljeze neki bolji izborni rezultat, jer nemaju podrsku gradjana, a tome najbolje svjedoce i protesti koji su ubrzo i propali. 
Brna

17. 10. 2019 - 17:06

Вала, нисам човјека нешто специјално готивио, али кад видим како су аналитичари кидисали на њега, мора да је робар човјек. И, ако гога интересује, ја увијек навијам против Монтенегра. Не само кад игра са Србијом већ и са Крватском.
Rmuš Ba

17. 10. 2019 - 17:13

Jokoviću nejaki kako nema nezastupljenosti Snp-a u odbor kad dobro znas da svaki poslanicki klub ko ga ima ima pravo na odbor po jacini!? Klub vas iz SNP,DEMOSA I nezavisnog poslanika Nedjerka Rutovića u odbor za izbirno zakonodavstvo prestavlja Rutović! To su cinjenice i sad kazes nas nema ma nemoj!
Djekna

17. 10. 2019 - 18:20

Ovaj samo vrti jednu te istu pricu
Sony

17. 10. 2019 - 18:21

Snp jos uvijek postoji?
Gospodja Franca

17. 10. 2019 - 18:22

Ovo su oni sto ni cenzus ne prolaze
Kolasinacc

17. 10. 2019 - 18:24

Da ste mozda nekad nesto radili mozda bi vas neko i glasao ovako se pomirite da cinjenicom da ste propali zajedno sa vasim drugarima iz opozicije
Novi komentar