Problem plaćanja magistarskih studija

UCG: Stav Ministarstva da se potvrdi pravnim aktom

Ministarstvo prosvjete javno je saopštilo Studentskom parlamentu stav u vezi sa otvorenim pitanjima u vezi sa statusom studenata magistarskih studija na Univerzitetu Crne Gore (UCG). Javno saopštenje treba potvrditi donošenjem odgovarajućeg pravnog akta na osnovu kojeg se studenti, koji nijesu u predviđenom roku završili magistarske studije, oslobađaju obaveze plaćanja sredstava po osnovu zaostalih ECTS kredita prilikom aktiviranja statusa studenta na određenom magistarskom programu, stoji se u saopštenju UCG.
Objavljeno: 16. 10. 2019 - 14:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Navode da tim pravnim aktom Ministarstvo prosvjete preuzima na sebe dug studenata po osnovu ovjere semestra magistarskih studija, odnosno prenosa zaostalih ECTS kredita, kao i način i vrijeme realizacije tog akta.

<<<< Studenti neće dodatno plaćati tezu, rok još dvije godine <<<

„Studenti magistarskih studija ne plaćaju tezu, kako je saopšteno, već aktiviranje statusa studenta, u skladu sa Zakonom, Statutom i Pravilima studiranja na postdiplomskim studijama koje su od svog osnivanja po Zakonu isključivo samofinansirajuće. Univerzitet ni u jednom trenutku nije sporio činjenicu da je rok za završetak magistarskih studija dvije godine, već da su studenti u obavezi da aktiviraju status studenta“, kazali su.

Dodaju da će Univerzitetu, kao i do sada, u središtu pažnje biti interes studenata, što, kako kažu, pokazuje i ovim primjerom.

„Univerzitet Crne Gore svoj rad zasniva isključivo na važećim pravnim propisima, a ne saopštenjima datim medijima. U tom smislu Univerzitet insistira da Ministarstvo prosvjete, kako to i priliči, konačno dostavi odgovarajući pravni akt na postupanje“, zaključili su.

Komentari: 5

Bjelica

16. 10. 2019 - 14:39

Smijeniti odmah Muberu.
Filip

16. 10. 2019 - 14:50

UCG je autonomna institucija. Nemaju što da traže ljudi iz Vlade. Podrška za Bjelicu i Nikolića. Nemojte dozvoliti da Vlada radi sa UCG to što radi.
Staniša

16. 10. 2019 - 15:17

Dosta je ova Vlada maltretirala Univerzitet Crne Gore.
ida

16. 10. 2019 - 15:22

Svako ima stav, ali stav ne mora da bude Zakonit. Napsite gospa Mubera akt, pa ce UCG postupiti po njemu. Nego se bojim da taj koji potpise moze kod Katnica zavrsiti jer se ovdje radi o 2 500 000 eura.
musa

16. 10. 2019 - 15:23

Bravo za UCG, sve su sredili, pa ce sada i statuse studenata i od iduce godine idemo sa daljim.razvojem.cisti kao.suza.
Novi komentar