Mitropolit crnogorsko-primorski SPC

U neđelju 20. oktobra: AMFILOHIJE OBJAVLJUJE RAT VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI?

Mitropolija pirejska Grčke pravoslavne crkve službeno je juče saopštila da će u neđelju 20. oktobra ugostiti mitropolita crnogorsko-primorskoga Srpske crkve Amfilohija Radovića.
Objavljeno: 17. 10. 2019 - 10:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nadležni eparhijski mitropolit, Serafim Mendzelopulos, sasluživaće s Amfilohijem u pirejskoj crkvi Svete Trojice.

Informacija je sve samo ne uobičajena. Dobila je publicitet u grčkim medijima – ne bez razloga.

Dovodi se u vezu s odlukama Sinoda Ruske crkve koji upravo danas zasijeda u Moskvi, kako je najavljeno, povodom prizanavanja autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine od strane Grčke pravoslavne crkve.

Očekuje se, između ostaloga, da Sinod Rusije danas pozove jerarhiju Grčke da ne prizna odluku svoga arhijerejskoga sabora o ukrajinskoj autokefaliji.

Drugim riječima, Rusi će pokušati da izazovu – raskol u Grčkoj crkvi.

Serafim pirejski je najglasniji od onih grčkih arhijereja koji se protive priznavanju autokefalije Ukrajinske crkve. U Grčkoj Serafim važi za „ruskoga igrača”. I možda predvodnika raskola.

Očigledno s tim u vezi, uz Amfilohijevu sliku s Papom – što je pravovjernoj javnosti Grčke sâm za sebe negativan komentar – crkveni portal „Κατάνυξη” najavljuje događaj:

Mitropolit pirejski sarađuje sa mitropolitom Crne Gore!”

 ***

Arhijerejski sabor, okupljen 12. oktobra u Atini, ubjedljivom većinom je odobrio nalaze svojih sinodskih komisija i izvještaj predstojatelja Grčke crkve arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima o kanonskoj opravdanosti priznavanja Ukrajinske crkve.

Mitropolit pirejski Serafim Mendzelopulos je, nakon toga, saopštio da je tim činom arhijerejski sabor Grčke crkve ignorisao mišljenjâ drugih autokefalnih pomjesnih pravoslavnih crkava i nije adekvatno procijenio moguće posljedice po jedinstvo: prekid komunikacije sa Ruskom crkvom i moguće rusko priznavanje „starokalendaraca” u Grčkoj.

***

Dan prije najavljenoga sasluživanja Serafima i Amfilohija u Pireju – dakle u subotu 19. oktobra, zakazana je u Solunu zajednička liturgija arhiepiskopa Jeronima i vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja.

Značaj te liturgije u Solunu je istorijski.

Očekuje se da će 19. oktobra, prvi put zvanično, u Grčkoj po diptihu biti pomenut mitropolit kijevski Epifanij Dumenko, poglavar Ukrajinske crkve. To će biti i prvi sada de facto korak stupanja Grčke i Ukrajinske crkve u evharistijsko jedinstvo.

Serafim pirejski, konkretno tim povodom, apelovao je na patrijarha Vartolomeja i arhiepiskopa Jeronima da ne žure i ne stvaraju „kritičnu situaciju”, tj. da se u zajedničkoj službi ne pominje „nova autokefalija“, barem do „svepravoslavne rasprave” o ovome, kako tvrdi, „složenome i eksplozivnome kanonskome i eklisiološkome problemu".

Argumentacija koju je ponudio Serafim podudarna je s onom koju saopštavaju Ruska i Srpska pravoslavna crkva.

Serafim u pisanoj izjavi tvrdi da su nevažeće sve odluke Vaseljenske patrijaršije u vezi s rehabilitacijom bivših sveštenika Ruske crkve, koje je Moskva raščinila ili anatemisala zbog pristupanja Pravoslavnoj crkvi Ukrajine; da je nevažeći i sabor ujedinjenja na kojem je krajem prošle godine u Kijevu ustrojena Pravoslavna crkva Ukrajine, etc.

***

Vijest Mitropolije pirejske da će Amfilohije Radović biti kod njih 20. oktobra nije objavljena u nekome od glasila Srpske crkve.

Amfilohije nije član Sinoda SPC. Prema Ustavu SPC, patrijarh i Sinod su ovlašćeni da održavaju kontakte s drugim crkvama. Može to i neki drugi arhijerej, poput Amfilohija, ali samo uz prethodni blagoslov patrijarha ili Sinoda.

Ukoliko se Amfilohije zaista pojavi u Pireju i podrži Serafima, i to dan pošto se na zajedničkoj liturgiji Vartolomeja i Jeronima u čuvenoj starohrišćanskoj bazilici Ahiropiitos (Παναγίας Αχειροποιήτου) u Solunu pomene Epifanij kao 15. po redu predstojatelj autokefalne crkve – to će biti više nego samo još jedna u nizu provokacija Srpske crkve prema Vaseljenskoj patrijaršiji.

SPC nije samo najglasnija od onih crkava koje podržavaju Moskvu u sukobu s Carigradom. Otišla je korak dalje – preporučila svojoj jerarhiji da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije. Sada će takvu odluku vjerovatno proširiti i na jerarhiju Grčke crkve.

Bez obzira na izgovore, Srpska crkva je krajem ljeta odbila da primi u Beogradu na razgovore delegaciju Vaseljenske patrijaršije – pośeta je zvanično bila najavljena.

Tek sada srpska štampa objavljuje da je SPC ignorisala dva Vartolomejeva pisma u kojima ih poziva da 13. oktobra u Nikeji liturgijski obilježe 800. godišnjicu episkopske hirotonije Save, prvoga srpskoga svetitelja.

Što se tiče Amfilohija, on se jesenas poluinkognito susrio sa Vartolomejem, svojim drugom još iz 1960-ih sa postdiplomskih studija.

Krajem juna, Vartolomej je pisao Predśedniku Crne Gore, a Amfilohije požurio da to pismo predstavi javnosti netačnim prijevodom i u iskrivljenome svijetlu.

Nakon napisa da je od Rusa, ali i od vrha SPC, sumnjičen da šuruje „ispod žita” sa vlastima Crne Gore, posredno i sa Vartolomejem – pozvavši Vaseljenskoga Patrijarha da arbitrira ko je kanonska Crkva u Crnoj Gori – Amfilohije je, sa svoje strane, poručio Carigradu da će, dirne li neprikosnovenost teritorijalne jurisdikcije Srpske crkve po tomosu iz 1922, to značiti – rat.

Potom je iz Amfilohije nezvanično oštro upozoren da je nezahvalan i da u budućnosti neće – na način kako je dosad radio – manipulisati sa autoritetom Vaseljenskoga Patrijarha.

Ostaje da se vidi neće li Vaseljenska patrijaršija najavljeni događaj 20. oktobra u Pireju tumačiti – Anfilohijevom objavom rata?

Komentari: 30

Мирослав Ђукић

17. 10. 2019 - 10:43

Како "Слушно" јавља, ово је Мираш дознао из поверљивих извора - испричао му је Лав! Јесте да иначе не причају, али служба је служба. Једва чекам да неђеља дође!
Stologlav

17. 10. 2019 - 11:41

Ovi je gore od bombardovanja
Montenegro

17. 10. 2019 - 14:05

Od SPC i ogranka RPC (ruske pravoslavne crkve) u Crckoj ...svasta je moguce. Zlu se treba nadati. Jedna i druga su pod plastom svojih drzava. Nemoj da se njihovo zlo prelije u Crnoj Gori. Eto im njihovog Amfija i neka ostave Crnu Goru na miru -koja vec ima svoju autohtonu CPC.
CT

17. 10. 2019 - 14:23

On, Amfi i svekolika okupatorska sPC objavljuju RAT ISTINI od 1920 godine tj. evo 100 godina.
Djukaj

17. 10. 2019 - 13:47

Da nijesu doznali prisluškujući srpsko prislušno odjeljenje, pardon - brigadu.
Мирослав Ђукић

18. 10. 2019 - 11:59

Нема потребе да шпијају једни друге. Сарађују они!
@ za Miroslava i ostale

17. 10. 2019 - 14:21

RUSKI INTERESI GRCKI INTERESI UKRAINSKI INTERESI SRPSKI INTERESI A DALI IKO ZNA DJE SE IZGUBI ISUS NAZARECANIN.
Мирослав Ђукић

18. 10. 2019 - 11:51

Изгубио!? Не знате где је Исус? Људски интереси су нешто друго.
hahahahaa

17. 10. 2019 - 10:58

lažni autokefalni spc pop risto na aparate.
GRAĐANSKI

17. 10. 2019 - 10:58

I - svakoje zastiđe ovi insan (evo 30 ljetah) činje i učinje sa slavnog Cetinja, na (nekad) ponosnoj tradiciji crnogorskoj i sa onoga (nekad svetog i neošporkanog) stolovača Svetog Petra Cetinjskog! Koju samo sramotu nesretnji Rile nanese Crnoj Gori, Cetinju i (nekad autokefalnoj) Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi! Kakvu sjajnu tradiciju u svemu i po svemu imadosmo od Kraljevine Duklje i Vojislavljevića do prvog narodnog ustanka protiv fašizma u vaskolikoj Evropi 13. jula 1941. I - dođe ovi srednjevjekovni mentalni mrak, pun mržnje spram svih postojbnika Crne Gore liše Srbaljah! Uništi (pomeďu ostaloga) dva najuzvišenija civilizacijska i ekumenistička čina koja je Crna Gora i svi mi njezini postojbnici baštinili (ponos naš), a to su: služenje liturđije u crkvama su dva oltara i po pravoslavnom i po katoličkom obredu i iznošenje krsta staroslavnog Svetog Vladimira Dukljanskog na Rumiju, uz prisutvo, vjersku predanost i ośećaj ljudskog zajedništva pripadnika SVIH nacija i vjera Crne Gore!
Putnik Namernik

17. 10. 2019 - 11:10

Pa pukovnik, pa rat, pa rusi, pa ne diraj u biznis.... Lele.
Bezbožnik bez razuma

17. 10. 2019 - 11:15

Velje Srbalji i velje pravoslavci ( pravoslavci nad pravoslavcima) hoće da diktiraju Vaseljenskoj Patrijasiji kako da razumiju kanone i kako da postupaju. Pukovnik Risto pokušava da “ratuje” bez snage razuma i vjere u Isisa Hrista.
Vakat je!

17. 10. 2019 - 11:43

Pa, Risto Radovic nije samo ZLO ZA CRNU GORU NO I ZA VASELJENU. Crnogorci, micite ovoga covjeka od sebe!
L Dabanović

17. 10. 2019 - 11:56

Možda će ti pope otrcana srpstva poć za rukom,i ako nije napadnuto,da očuvaš ovo tvoje današnje ime-otrcana Srbina i srpstva.A sumnjam da će te to očuvat jer se tvoj narod premorio 500g.braneći i ginući za spas pokojnih Srba i njehovog svetog srpstvo.Kako ti pope nije greota i žao da tvoj premoreni narod otrcana Srbina i srpstva ponovo guraš u pogibiju.
Irac

17. 10. 2019 - 14:39

Mora podržat Moskvu jer od njih je tražio da ponište dokumenat koji potvrđuje autokefalnost CPC. Stari prevrtljivac i mnanipulator taj Amfilohija.
murko

17. 10. 2019 - 15:19

Отрцана српства па отрцана српства. Данима једно исто дрвиш, а ништа не могу да укапирам, Јеси на лековима?
Bodin

18. 10. 2019 - 16:29

Daj Murko nije tako slozeno!Covjek hoce da kaze da je srpstvo otrcano :-).Pogledaj u rjecnik sta znaci otrcano.
Никад у СПЦ!

17. 10. 2019 - 13:24

Никад у цркву Св. Маце Вукојичића, попа Бранислава Перановића, Качавенде, Пахомија Гачића, Амфилохија, Атанасија Јефтића, Филарета Мићевића... НИКАД!
Јоцо

17. 10. 2019 - 14:05

А Светога Петра и осталих митрополита Петровића, Епископа зетскога Илариона кога је поставио Свети Сава?
GRAĐANSKI

17. 10. 2019 - 18:14

Tkz. Sveti Sava! Neđe ću ti pojasnit ovo - sad itam na jedan događaj iz kulture.
Aooookhl

17. 10. 2019 - 21:18

Ne mijesaj ti, Joco, valjda, Jovane, Petrovice sa Savom. Oni Savu nikad nijesu pomenuli.
Јоцо

17. 10. 2019 - 14:09

Јовановић је, мора му се признати, почео да се усавршава за fake news из црквених кругова. Још мало па ће га можда Драган Вучићевић примити у Информер. Је ли могуће да Аналитика, која ипак не даје таблоидне вијести са таблоидним насловима (скандалозно!, ужас!, нећете вјеровати! и слично), преноси овај треш Владимира Јовановића са насловом у којем се помиње рат!? Из авиона се види да човјек само нагађа и прича ствари које везе немају.
Aooookhl

17. 10. 2019 - 21:20

Ti, Joco, DOKAZI SUPROTNO, TAKSATIVNO! Na cemu temeljis svoje floskule?
Moj komentar

17. 10. 2019 - 16:19

Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..........
Aooookhl

17. 10. 2019 - 21:13

Hahaha, cus, " mitropolit Crne Gore"???? Hahaha, NIKAD ON NECE BITI MITROPOLIT CRNE GORE, niti ce ga ikad Crnogorci priznati. Daleko bilo! Prema tome, neka Risto Pirejski ne sanja previse, nema nista od toga. Brzo ce REVIZIJA MELENTIJEVOG TKMOSA IZ 1922. A onda je slobodan da izabere Cicevac, ako ga jos iko tamo bude htio.
Imaš druge vjeroispovjesti

17. 10. 2019 - 22:57

On je Mitropolit svidjelo se to tebi ili ne. Ako ti nije Bogu mila pravoslavna vjera imaš katolicizam, islam ili nešto treće. Neće ti biti problem jer si pobjega od naroda
Objektivni

18. 10. 2019 - 00:42

Mila je vjera pravoslavna. Nasa vjere . Nase jedine Crkve gdje su nam djedovi i pradjedovi krsteni . Nase CPC . Ali najveci grijeh ( etnofiletizam) nam je odvratan. Mracan. Gadi nam se. Proizveo toliko krvi na Balkanu. I na kraju ce oni koji su ga napravili morati da se guse u sopstvenom smradu. A vidimo svi da je počelo.
Objektivni

18. 10. 2019 - 00:46

I on nije nas mitropolit. Njega Crnogorci nijesu birali. On nam je dosao iz Vršca. Poslat od Beogradske Patrijarsije. To sto je ovdje rodjen ne znaci nista. Samo je bruka veca. Toliko zla , mržnje ,grubih rijeci ali i gluposti , nam niko nikad nije izrekao. Ako ima pakla , a nadam se da ima .........
Aooookhl

18. 10. 2019 - 05:13

" Imas druge vjeŕe...i trta- mrta", hahaha, pa ti me uputi dje sam i ocu li nedje drugo... IMAMO MI, CRNOGORCI, SVOJU AUTOKEFALNU CPC, kojoj su Srbi " blokirali" put. E, TU BLOKADU CEMO, AKO BOG DA, RAZBLOKIRATI I POSLATI NA STUB SRAMA I CIVILIZACIJSKOG SMECA. ZIVJELA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I NJEN ISPRAVNI HRISCANSKI PUT! Ne postoji Karadjordjeva SHS, POSTOJI DRZAVA CRNA GORA, i njena CPC mora vratiti AUTOKEFALNOST i status koji je imala u Kraljevini Crnoj Gori, status " drzavne crkve Crnogoraca"! Kome milo, kome pravo, TO JE I BOZJA PRAVDA!
Bodin

18. 10. 2019 - 16:42

Znaci da bi bio pravoslavac moras da budes u SPC????Spusti se na zemlju malo i razmisli dobro prije nego sto objavis neki komentar jer ovako ispadas priglup.Sto se tice mitropolita covjek ce sam da odluci koji je njegov mitropolit neces ti njemu nametat mitropolita.
Novi komentar