Lider Samoopredjeljenja ocijenio

Kurti: Više ima demokratije u Kini nego na sjeveru Kosova

Mi ne znamo šta Srbi na sjeveru Kosova zapravo misle i hoće, jer im paralelne strukture koje su nasljeđe (bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana) Miloševića ne dozvoljavaju da misle, a nama da ih čujemo“, izjavio je predsjednik Samoopredeljenja i kandidat te partije za premijera Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) u intervjuu za nedeljnik NIN.
Objavljeno: 17. 10. 2019 - 15:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kurti je ponovio da će taksu od 100 odsto zamijeniti punim reciprocitetom sa Srbijom, navodeći da to, pored ostalog, znači da „Beograd bude zadovoljan time što bi Srbi na Kosovu imali svoj Nacionalni savjet kao Albanci u Preševskoj dolini“.

Takođe, kako je dodao, „ako roba sa Kosova sa obrascem u kome piše Republika Kosovo ne može ući u Srbiju, onda neće ni srpska roba moći da uđe na Kosovo“.

Kurti je rekao da je diplomatska akcija Srbije, kojom ta država sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i dovela do uvođenja takse.

“Srbija mora da preuzme odgovornost i za to ćemo tražiti i pomoć međunarodnih partnera, EU i SAD. Treba nam zvanična izjava Srbije da neće raditi protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije“, rekao je on.

Govoreći o rezultatima izbora na sjeveru Kosova gde je većinu osvojila Srpska lista, Kurti je rekao da ne može da prizna „glasanje pod pritiskom i rezultate koji se postižu donošenjem kutija sa hiljadama glasačkih listića iz Srbije“.

„To nije demokratija, to je manipulacija. I evropski posmatrači su to utvrdili. Više ima demokratije i pravde u Kini nego u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu“, naveo je Kurti.

Ponovio je da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista.

„U mojoj vladi ministar iz srpske zajednice na Kosovu mora biti stvarno predstavnik Srba sa Kosova, a ne predstavnik Srbije kao države. Ja nemam problema sa strankom Srpska lista zato što je ona srpska, nego zbog toga što ona nije stranka“, dodao je Kurti.

Kurti za NIN još kaže da je Zajednica srpskih opština protivustavna ideja koja nije ostvariva, te da „sva svoja građanska i nacionalna prava Srbi sa Kosova mogu i treba da ostvare kao ravnopravni građani kroz insititucije naše republike“.

„Ja sam spreman i voljan da čujem zahtjeve o pravima građana, ali ne apetite Beograda o teritorijama“, rekao je Kurti.

Komentari: 2

Zoran

17. 10. 2019 - 16:11

Nevjerovatno što sve čovjek može pročitati i čuti. Ništa manje nego prestavnici Nezavisnog" Kosova o demokratiji. Decinijama i dan danas što sami što uz pomoć Zapada vršili etničko čišćenje i ubistav Srba sa Kosova i sad pričaju o demokratiji. Pa, zar je i ovo moguće?
Мирослав Ђукић

18. 10. 2019 - 13:01

А на Југу Косова и метохије цвета демократија? Мислио сам да је овај Курти мало паметнији. Ништа од тога! Чачка Кинезе, а без потребе. У приштини ништа ново. Сјахао пијани Мурти, а узјахао блебетави Курти!
Novi komentar