Veselin Mijač tuži lidera PzP zbog neistina

Švedski biznismen crnogorskog porijekla Veselin Mijač, osnivač kompanije „Savana holding“, tužio je lidera Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića zbog neistina koje je objavio na svom Fejsbuk profilu i tužbom traži 11.000 eura radi naknade štete zbog povrede prava ličnosti.
Objavljeno: 18. 10. 2019 - 07:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Medojević je na svom Fejsbuk profilu 2. septembra objavio tekst u kome tvrdi da Mijač obavlja ,,pranje para za braću Đukanović“.

U tužbi, koju je u ime Mijača podnio advokat Nikola Martinović, a u koju je Pobjeda imala uvid, navodi se da to nedvosmisleno vodi zaključku da se Mijač bavi kriminalnim aktivnostima u međunarodnim razmjerama.

Advokat Martinović je ukazao da njegov klijent nikada nije osuđen ili sankcionisan zbog ličnog ili poslovanja kompanija u kojima je imao funkcije izvršnog direktora, menadžera ili osnivača. Poslovanje firme „Savana holding“ iz Švedske širi se i na područje Crne Gore jer kompanija investira u razvoj nekretnina.

- Imajući u vidu da je lični ugled pretpostvka za bilo kakav ozbiljan poslovni aranžman u zemljama u kojima posluje tužilac (Švedska i zemlje EU), iznošenje ovakvih tvrdnji nedvosmisleno šteti ugledu tužioca i stvara podozrenje kod sadašnjih i potencijalnih poslovnih partnera, kao i zabrinutost tužioca i njegove porodice – navodi se u tužbi. Advokat Martinović je istakao da je težina iznijetih neistina veća od uobičajenih kleveta i tračeva, jer dolaze od osobe koja je poslanik u Skupštini, član Odbora za bezbjednost i odbranu, član Ustavnog odbora i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, i sa tih pozicija ima uticaj na javno mnjenje, koji je mnogo veći od uticaja prosječnog građanina.

Tekst koji je Medojević objavio prenijeli su mediji u Crnoj Gori, a cjelokupno saopštenje objavljeno je na portalu In4s tako da su neistine distribuirane preko više kanala na internetu.

- Distribucija informacija internetom čini ih dostupnim neograničenom broju osoba, a zbog mnogobrojnih opcija pretraživanja, ta dostupnost je vremenski neograničena, odnosno objavljena neistina ostaje trajno na internetu – piše u tužbi advokata Martinovića. Dodaje da je njegov klijent Veselin Mijač tražio od Medojevića izvinjenje zbog iznijetih neistina, ali je lider PzP takav zahtjev ignorisao.

Nemaju podatke o osnivačima medija

Veselin Mijač je, preko svog zastupnika, podnio i krivičnu prijavu protiv NN službenika Agencije za elektronske medije, jer nijesu preduzeli zakonom propisane mjere čime su omogućili da portali In4s i sloboda.me objavljuju informacije sakrivajaći identitet osnivača medija.

Time su shodno članu 20 stav 1 Zakona o medijima prema kojem jedino osnivač može biti stranka u postupku pred sudom, onemogućili Veselinu Mijaču da podnese tužbu protiv odgovornih za širenje neistinitih informacija.

Prijava je podnijeta Osnovnom državnom tužilaštvu jer je, kako se navodi, Agencija za elektronske medije zbog „nevršenja službene dužnosti“ kao nadležni organ propustila da preduzme zakonom propisane mjere i tako omogućila da In4s i sloboda.me objavljuju medijske sadržaje bez ispunjavanja uslova predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

 Martinović je ukazao da se Mijač obratio Agenciji za medije, koja je dužna da u službenom registru vodi podatke o identitetu osnivača medija.

- Agencija nam je potvrdila da takve podatke o navedenim medijima ne posjeduju, da ove publikacije nijesu dostavile zakonom propisane podatke, ni u vrijeme početka rada, a ni kasnije na zahtjev Agencije – piše u krivičnoj prijavi. Agencija za elektronske medije utvrdila je da publikacije djeluju bez ispunjavanja zakonom propisanih uslova, ali nije preduzela bilo kakvu mjeru onemogućavanja takvog nezakonitog rada

Komentari: 6

cg bluz

18. 10. 2019 - 09:26

Ima li ovaj Medojevic granica? Ciji je on igrac? Dje god se pojavi sije razdor medju ljudima, a sve na stetu kredibiliteta ove drzave.
Hahahaha

23. 10. 2019 - 19:34

A sto me slatko nasmija, moga bi mirne duse da se oprobas u satiri
Boban Bg

18. 10. 2019 - 11:00

I vrijeme je više da ga neko tuži jer je taj "banderaš" prevršio svaku mjeru. Čovjek koji je priučen u ekonomiji bavi se onim o čemu pojma nema i optužuje nasumice sve i svakoga. Ako se slučajno desi da ponešto pogodi odmah se pravi fama kao da nešto zna, a zaboravlja se milion gluposti koje izgovara. I malo je 11.000€, to je za Medojevića sitna para.
???

18. 10. 2019 - 11:50

Koliko vidim sa slike ubuduce bi mu trebalo obezbijediti neki trpezarijski sto da bi mogao stati za govornicom da nesto pametno kaze.Inače,u medicini je poznato da kada previse optereretis zeludac sva krv ide na varenje hrane tako da mozak funkcionise na rezervu.Nadam se da smo se razumjeli.
Nick

18. 10. 2019 - 16:16

U medicini, tj. internoj, je takođe poznato da kad muškarac kao on ima prevelik zadnji trap i stomak, teško kaki.
Bodin

18. 10. 2019 - 22:07

[email protected] i on i Mandic su dosli kao dva prasca to mi je prvo zapalo za oko kad sam ih vidio kako idu u sudnicu.
Novi komentar