Nakon jučerašnje odluke Vlade

Ko ostaje bez dozvole za gradnju malih HE: Burić, Miranović, Maksimović...

Ministarstvo ekonomije dobilo je zaduženje da, za početak, počne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji malih hidroelektrana na rijekama Bistrici u Bijelom Polju, Murinskoj, Komaračkoj i Đuričkoj u Plavu, Trepačkoj u Andrijevici i na Bukovici u Šavniku – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković novinarima juče nakon sjednice Vlade.
Objavljeno: 18. 10. 2019 - 07:26 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ko ostaje bez dozvole za gradnju malih HE: Buric, Miranovic, Maksimovic...
Ilustracija

Dozvolu da gradi na Bistrici ima konzorcijum „Bistrica Clean Energy“ u kojem 98 odsto udjela ima BP ,,Hydropower“, vlasništvo Žarka Burića. Na Murinskoj rijeci je konzorcijum Elektrotehna Industriaimport – Industriaimpex, na Komarači Burićev ,,Normal Company“, na Đuričkoj rijeci „Plav Hydro Power“, vlasništvo kosovske kompanije ,,Triangle General Contractors-INC” Dečani, na Trepačkoj rijeci ,,Dekar – Hidro“, čiji su članovi ,,Dekar“ i ,,Hydro Energy“, osnivača Momčila Miranovića, a na Bukovici ,,Hydra MNE“, čiji osnivači su Milovan Maksimović i Jovan Gordijan.

Stanovnici sela oko ovih rijeka su se u više navrata protivili gradnji mHE.

Komentari: 3

Freeman

18. 10. 2019 - 09:13

Sve izdate dozvole za male hidroelektrane dodijeljene su privilegovanim pojedincima.Kad bih ja mogao obezbijediti dozvolu,bez problema bih našao investitore i postigao dogovor da pola profita pripadne meni u narednih 30 godina bez ulaganja jednog centa .Eto takav je to biznis.
Po zasluzi...

18. 10. 2019 - 13:09

Nemaš ti blage veze... već faletaš. Vlada CG je prije 2 godine oduzela, pazi oduzela, koncesije na izgradnju tih elektrana od više od 2/3 "investora" koji su razmišljali kao ti. Ti "investirori" su čekali isuviše dugo da bi započeli posao o, shodno ugovoru sa vladom, koncesija im je oduzeta zbog nečinjenja... dakle bez faletanja i politikanstva.... svetosavac.
Boban Bg

18. 10. 2019 - 13:46

Ne pričajte gluposti. Vi biste, po toj logici, tako na Tajms skveru mogli da konkurišete za poslovni objekat. Postoje uslovi koji se moraju ispuniti da bi se konkurisalo za gradnju minihidroelektrana, počev od projekta, bankarskih garancija, itd. U CG je popularno populistički pričati o svemu. Tačno je da postoji jedan broj ljudi koji su se obogatili i koji svojim bogatstvom ostvaruju prednost kada su u pitanju investicije. Kapitalizam nije pravičan, nikada u njemu nije isti čovjek sa platom od 400 eura i neko ko 400 eura potroši u kafani za dan. .
Novi komentar