Gradiće se nova bolnica u Pljevljima

Vlada Crne Gore podržala je inicijativu Ministarstva zdravlja o izgradnji nove bolnice u Pljevljima.
Objavljeno: 18. 10. 2019 - 11:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vlada je na jučerašnjoj sjednici zadužila  Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo  finansija  i  Upravu javnih radova da u najkraćem roku pronađu način i model za početak gradnje nove bolnice u najsjevernijoj  crnogorskoj opštini, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Cilj podrške i  ovom Projektu jasno ukazuje na opredijeljenost Vlade da zdravstvenu zaštitu i njenu dostupnost građanima drži u vrhu svojih prioriteta. Izgradnja nove bolnice u Pljevljima svakako će biti nastavak pozitivnih trendova snaženja ove regije.

Samo tokom 2017. i 2018.godine iz državnog budžeta u OB Pljevlja relizovano je gotovo 336 hiljada  eura investicija za adaptaciju prostora i nabavku savremene medicinske opreme, navodi se u saopštenju.

Opšta bolnica Pljevlja  trenutno je jedina opšta bolnica paviljonskog tipa u Crnoj Gori, sagrađena 60-tih godina prošlog vijeka.

Objekti paviljonskog tipa sami po sebi otežavaju funkcionisanje bolnice, posebno u dijelu prevoza pacijenata (često po lošim vremenskim uslovima) do drugih paviljona u kojima se obavljaju razne dijagnostičke metode, dopremanja i distribucije hrane hospitalizovanim bolesnicima, nemogućnosti izgradnje centralizovanog dovoda gasova odjeljenjima kojima je to potrebno itd. S obzirom da opštine Pljevlja i Žabljak pokrivaju veliku teritoriju, uz nepovoljne klimatske uslove (duga zima i neprohodni putevi) transport bolesnika do Kliničkog centra Crne Gore često je veoma otežan. Nova bolnica bi u značajnoj mjeri mogla da smanji i broj upućivanja prema KCCG.

 

Izgradnja novog funkcionalnog objekta bila bi od nemjerljivog značaja za  opštine Pljevlja  i Žabljak:Pljevalja-kao industrijski najrazvijenije opštine sa bogatim iskoristivim prirodnim resursima, čija se valorizacija očekuje u sve većem obimu i Žabljaka- kao opštine sa razvijenim turizmom.

Takođe, imajući u vidu činjenicu da, poslije Plužina, Šavnika i Žabljaka, opština Pljevlja predstavlja četvrtu opštinu u Crnoj Gori sa najstarijim stanovništvom u državi (prosječna starost stanovništva u Crnoj Gori je 37 godina, a u opštini Pljevlja 41.8 godina), te da u kontinuitetu bilježi negativan saldo kada je u pitanju migracija stanovništva, izgradnjom nove zgrade bolnice značajno će se doprinijeti unapređenju kvaliteta života građana ovog područja.

 Dodatno, značajno će se unaprijediti uslovi rada zaposlenih u ovoj ustanovi, odnosno razviti prostorni i funkcionalni kapaciteti koji će biti motiv  ljekarima koji rade vda ostaju, ali i novima  da dolaze u pljevaljsku bolnicu, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

 Opština Pljevlja je pokazala spremnost da učestvuje u projektu izgradnje opšte bolnice na način što bi ustupila  zemljište, tj oslobodila troškova opremanja komunalnog zemljišta.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar