Smatra šef odborničkog kluba DF-a

Bešović: Iz inata ne dozvoljavaju gradnju crkve

Nakon odluke Glavnog grada da se na lokaciji u naselju Konik gradi perionica umjesto hrama Sv. Vasilija Ostroškog predstavlja još jedan dokaz nezakonitog postupanja lokalne vlasti, smatra šef odborničkog kluba DF-a u Skupštini Glavnog grada, Miodrag Bešović.
Objavljeno: 18. 10. 2019 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nedavni protesti mještana ovoga naselja jasno pokazuju njihovu želju za izgradnjom jedne tako značajne bogomolje za pravoslavne vjernike u Podgorici, rekao je Bešović

"Treba naznačiti da je parcela u zakonskom okviru određena Detaljnim urbanističkim planom za vjerski objekat što je tada jednoglasno potvrđeno od strane svih odbornika Skupštine Glavnog grada. U zahvatu istog DUP-a, određene su dvije parcele za izgradnju vjerskih objekata. Nakon toga, Skupština je, takođe, donijela odluku da se jedna od dvije parcele ustupi, bez naknade, Islamskoj zajednici za gradnju njihovog vjerskog objekta", ističe on. 

Kada je u pitanju druga lokacija, jedina zainteresovana strana je Mitropolija crnogorsko-primorska koja je, shodno DUP-om predviđenoj namjeni, predala zahtjev da otkupi pomenutu parcelu i tu sagradi hram posvećen Sv. Vasiliju Ostroškom, kaže on. 

Bešović pita kako je moguće da na osnovu svega navedenog lokalna vlast daje prioritet potpuno drugačijoj namjeni parcele od predviđene? Ističe kako se time se svjesno vrši očigledno kršenje zakona i odluke koju je donio Gradski parlament. 

"Na sve ovo treba dodati i peticiju koju su potpisali građani sa područja Konika i masovno podržali izgradnju crkve posvećene velikom pravoslavnom svetitelju. Ovu inicijativu su podržali i pripadnici drugih vjerskih zajednica koji takođe poštuju Sv. Vasilija, što dokazuju brojnim pokloničkim putovanjima u manastir Ostrog", navodi Bašović. 

On smatra da bi pored vjerskog značaja, ovaj hram estetski upotpunio sadržaj Podgorice i bio na korist svim građanima.

"Očigledno da nečiji inat ne dozvoljava da se predviđena crkva sagradi na određenoj lokaciji, a favorizuje se objekat čija namjena odgovara industrijskoj zoni koja se nalazi nedaleko od te parcele. Građani Konika, Starog aerodroma i cijele Podgorice, kao i crkva, sigurno će istrajati da izgrade hram na lokaciji na kojoj se već služi Božja služba i upućuju molitve Sv. Vasiliju Ostroškom," zaključio je Bešović.

Komentari: 6

Sto je mnogo - mnogo je

18. 10. 2019 - 15:56

Vjerski objekat NE ZNACI SRPSKA CRKVA. Dosta vise UZURPIRANJA CRNE GORE OD STRANE TUDJE CRKVE, I NJENOG " ZAPIS.VANJA" TERENA!!! Stop! I stop!
Vakat je!

18. 10. 2019 - 16:06

Bagra. Pa jos vele da ce prenijeti mosti sv. Vasilija na Konik... Daleko bilo!!! Znaju da moraju vratiti Ostrog, pa nekalo da se domognu sveca da ga unovce u Podgorici....Pih, bagra! NECE MOCI, NI SAD, NI NIKAD!!! Vakat je vise da prekinemo ovu agoninu sa svetosavcima I DA VRATIMO NASU TRADICIONALNU CPC. VAKAT JE!
Dzoma Dipl

18. 10. 2019 - 15:57

Koliko samo bezboznika krije u sebi ta sekta...Do juce vidjeni komunista a danas Amfilohijeva desnica...
GRAĐANSKI

18. 10. 2019 - 16:26

BEŠOVIĆU, BRATONOŽIĆU - DO (SAMO) PRIĐE 350 GODINAH STE BILI KATOLIC!! OT ČEMU SE DAN-DANJI RADI?!?
Maxim

18. 10. 2019 - 16:29

Najbolje bi bilo da poperite crkvu na sred mosta Moračica. To ti je sveto mjesto... Može sa prići i od Kolašina i od Ppodgorice. Sve u četiri trake. Pogled, visina, monumentalnost... a i to je Ristovo. Čije bi drugo bilo.
Nino

18. 10. 2019 - 19:53

Vam treba perionica da se operete od zla i miržnje. Nažalost, nema te vode i deterdženta koji će vas oprat.
Novi komentar