Demonstranti ispunili centar Barselone

Desetine hiljada demonstranata koji zahtijevaju nezavisnost Katalonije od Španije ispunile su danas centar Barselone, mašući zastavama i tražeći oslobađanje separatističkih katalonskih lidera, osuđenih na duge zatvorske kazne.
Objavljeno: 18. 10. 2019 - 20:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Neki od njih su tri dana pješačili do Barselone iz raznih djelova Katalonije, učestvujući u takozvanim "Marševima slobode" do današnjeg velikog protesta.

Oni su se pridružili studentima i radnicima koji su danas izašli na ulice tokom generalnog štrajka.

Protesti su održavani svakog dana od ponedjeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017.

Protesti su prethodnih dana bili neobično nasilni, a sukoba policije i demonstranata bilo je i danas.

Španski premijer u tehničkom mandatu Pedro Sančes izjavio je danas da su masovne demonstracije u Kataloniji zbog presuda separatistima dokaz da su u Španiji kažnjivi nezakoniti potezi, a ne političke ideje.

Sančes je rekao novinarima u Briselu, gdje je učestvovao na Samitu EU, da Španija garantuje slobodu demonstriranja, ali je obećao da će radikali koji su pravili nerede ove nedjelje biti procesuirani.

"Pravila su jasna. Oni koji krše zakon moraju da odgovaraju prije ili kasnije", kazao je Sančes.

On je pozvao katalonsku separatističku vladu da prestane da ignoriše polovinu od 5,5 miliona birača u tom regionu koji prema istraživanjima i nedavnim izbornim rezultatima žele da ostanu u Španiji.

Fudbalski savez Španije danas je odložio i derbi između Barselone i Real Madrida, zakazan za 26. oktobar, pošto su za taj dan najavljene nove masovne demonstracije u glavnom gradu Katalonije. "El klasiko" bi trebalo da se igra 18. decembra.

U Španiji će 10. novembra biti održani novi parlamentarni izbori, pošto poslije prethodnih, održanih 28. aprila, Sančesovi socijalisti, koji su osvojili najviše glasova, nijesu uspjeli da formiraju vladu.

Komentari: 0

Novi komentar