Nuhodžić sa predsjednikom Komiteta za sprječavanje mučenja Savjeta Evrope

Broj navoda o zlostavljanju od strane policajaca manji nego ranije

Crna Gora je posvećena primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima, a realizaciji preporuka Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT) je pristupila ozbiljno i odgovorno, saopšteno je juče na sastanku ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludina Nuhodžića i predsjednika CPT Komiteta Mikole Gnatovskog.
Objavljeno: 19. 10. 2019 - 12:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Preporuke CPT Komiteta doživljavamo ne kao otvorenu kritiku, već kao dobronamjerni savjet, usmjeravanje i korektiv u našem postupanju“, kazao je ministar Nuhodžić i dodao da je broj navoda o zlostavljanju od strane policijskih službenika u Crnoj Gori manji nego ranije, kao i da je poboljšan tretman lica koja su lišena slobode, što je, između ostalog, navedeno i u Izvještaju CPT Komiteta.

Ministar Nuhodžić je istakao da MUP i Uprava policije u kontinuitetu ulažu značajne napore na izgradnji policijske kulture koja ne prihvata solidarisanje sa službenicima koji neprofesionalno postupaju i koja zlostavljanje građana smatra nedopustivim.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova ohrabruje podnošenje prijava na svim nivoima i preduzima aktivnosti na unapređenju sistema nadzora rada Policije. S tim u vezi, ministar je posebno naglasio intenzivnu i kvalitetnu saradnju sa Savjetom za građansku kontrolu rada Policije, čije ocjene i zaključci doprinose poboljšanju policijskih procedura i praksi, ali i afirmaciji poštovanja ljudskih prava građana. U tom kontekstu, informisao da je nedavno prihvaćena preporuka Savjeta da starješine Policije ostvare kontakt i posjete građane koji su žrtve neprofesionalnog postupanja policijskih službenika.

Pohvalivši profesionalan pristup Vlade Crne Gore u ispunjavanju CPT preporuka, predsjednik Gnatovski je kazao da je u značajnoj mjeri ostvaren napredak u pogledu sprječavanja zlostavljanja u policijskoj službi. Dodao je da je unaprijeđena transparentnost, odgovornost i otvorenost MUP-a i Uprave policije. Ukazao je na značaj da se osigura efikasna istraga svih navoda o zlostavljanju i da se permanentno preduzimaju aktivnosti na jačanju mehanizama kontrole.

Zajednički je konstatovano da sankcionisanje prekršilaca zakona u sopstvenim redovima doprinosi i većem povjerenju građana u rad Policije.

Komentari: 0

Novi komentar