Nakon burne rasprave

Parlament Velike Britanije odgodio glasanje o Bregzitu

Parlament Velike Britanije, nakon burne rasprave, odlučio je da se glasanje o Bregzitu odgodi.
Objavljeno: 19. 10. 2019 - 16:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Britanski parlament je usvojio amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu o Bregzitu koji je predložio premijer Boris Džonson.

Prema takozvanom Letvinovom amandmanu Donji dom parlamenta može da se uzdržava od glasanja za Džonsonov plan sve dok se prethodno sve zakonske mjere za implementaciju tog plana ne izglasaju u samom parlamentu.

Amandman je usvojen sa 322 glasa za i 306 glasova protiv.

Bivši konzervativni poslanik Oliver Letvin tvrdi da podržavaju premijera, ali da je predloženi amandman osiguranje da Džonson neće moći da sprovede Bregzit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. oktobra.

"Premijer ima strategiju. On želi reći svim kolebljivcima: 'Ili moj sporazum ili nema sporazuma, glasajte za implementaciju zakona ili ćemo propasti'", rekao je Letvin na sjednici britanskog parlamenta.   

"Ne možemo biti sigurni da će ta premijerova prijetnja funkcionisati. Ja, usprkos podršci sporazumu, ne vjerujem da je odgovorno izložiti naciju riziku tom prijetnjom", zaključio je on.  

Premijer Džonson je kazao da prema njegovom uvjerenju predloženi sporazum najbolje rješenje.

Desetine hiljada građana izašle su na ulice Londona zahtijevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.
 

Komentari: 0

Novi komentar