KOMITSKO-NARODNA BORBA: SEPTEMBAR– NOVEMBAR 1919

Patriotski i herojski čin Lazara Đurova Popivode

Komite su vodile teške borbe sa neprijateljem tokom 13 dana pri čemu je okupaciona vojska imala prednost u artiljeriji. Sukobi su počeli 19. septembra 1919. na Simunji u Bjelicama i nastavili se 20-22. septembra oko Ožegovice u Čevu, 22. septembra na Resni, 23-26. septembra oko Resne, Milušine pećine, Stavora, Dida i Vršnja, te od 27. septembra do 1. oktobra oko Prosenog dola, Lipe, Trnjina, Rovina i Graba
Objavljeno: 20. 10. 2019 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

» Piše: Slobodan ČUKIĆ

Okupator je narodnu podršku ustanicima prepoznao kao ključan faktor, pa je započeo i sa usavršavanjem represivnog mehanizma kojim bi se narod odvratio od te prakse, a čime bi se komite dovele u škripac. Jedan od značajnijih segmenata te strategije bila je reorganizacija žandarmerije. Trebalo je stvoriti policijsku organizaciju koja će biti nemilosrdna prema crnogorskim seljacima i postupati striktno po naređenjima i zamislima okupacione vlasti. Dakle, koja će biti nemilosrdna. Početkom septembra 1919. započeto je sa smjenjivanjem „nepouzdane“ domaće žandarmerije.

Uporedo s tim počeo je da stiže „pouzdani“ žandarmerijski kadar iz drugih krajeva od koga su formirani leteći žandarmerijski vodov i. M ih ail ov ić j e 22. septembra (po starom) javio komandantu II armijske oblasti u Sarajevu da su „prvi početci rada novoformiranih letećih žandarmerijskih vodova dali dobre rezultate.

Bilo bi samo potrebno da se broj ovakvih vodova poveća i da se bezuslovno i što pre sva žandarmerija regrutovana sa ove teritorije odmah odavde ukloni i zameni žandarmima sa drugih teritorija“ („Skrivana strana istorije“, Tom II, 871). Radi ovoga je 27. septembra iz Sarajeva u Crnu Goru doveden i „iskusni“ žandarmerijski pukovnik Dragutin A. Hurkijevič. Mihailović je 20. novembra (po starom) izvijestio generala Stevana Hadžića ministra vojnog i mornarice KSHS da je već izvršena zamjena domaćih žandarma sa 455 žandarma iz drugih oblasti („Skrivana strana istorije“, Tom II, 872).

NAPAD NA TRANSPORT

Vraćamo se zbivanjima u Katunskoj oblasti. Ukoliko je i bio planiran, ustanički skup i dizanje ustanka u Cucama 25. septembra (po starom) nije mogao biti održan i izveden jer su šest dana ranije započete borbe u kojima je učestvovala i leteća žandarmerija i vojska. Jači okršaji izbili su 22. septembra (po starom) kada su ustanici pod komandom Dušana Vukovića ujutro u 7.30 sati napali srpski vojni transport na Resni u Bjelicama. Vojnicima su u pomoć priskočili čevski „omladinci“, a komitama je stiglo pojačanje pa su nadvladali neprijatelja.

O tim borbama govori ustanički izvještaj izvorno datiran na 24. septembar (7. oktobar po starom) – datume iz tog dokumenta ćemo pratiti po starom kalendaru radi usaglašavanja s drugim dokumentima u kojima su datumi takođe navedeni po starom kalendaru. Uopšte, u praćenju ovih događaja veliki problem predstavlja datumska neusklađenost dokumenata. Ustanički dokumenti su većinom datirani po novom, a okupacioni po starom kalendaru, što na momente iziskuje veliki napor da bi se u njima uočili detalji koji omogućavaju sravnjivanje.

POPIVODA

U okupacionim dokumentima se navodi da je u borbama od 22. septembra (po starom) poginuo Lazar Đurov Popivoda iz Bjelica, s konotacijom da je navodno nastradao u borbi s komitama, odnosno ubijen od njihove strane. Međutim, realnost je bila drugačija. U pomenutom ustaničkom izvještaju od 7. oktobra (po starom) izričito se tvrdi da je Popivoda ubijen od strane srpskih vojnika u Lješevom Stupu zato što nije htio da se bori protiv ustanika.

Hrabri Popivoda je bio jedan od mještana koji su na silu regrutovani i ćerani da se bore protiv svojih bratstvenika i plemenika. On je to svjesno odbio i zbog toga je platio glavom. Riječ je o patriotskom i herojskom činu koji je, nažalost, prekrio veo zaborava.

TOPOVI

Prema ustaničkom izvještaju, komite pod komandom Krsta Popovića su vodili cjelodnevne borbe sa neprijateljem tokom 13 dana. Sukobi su počeli 19. septembra 1919. (po starom) na Simunji u Bjelicama i nastavili se 20-22. septembra oko Ožegovice u Čevu, zatim 22. septembra na Resni u Bjelicama, kao i od 23. do 26. septembra oko Resne, Milušine pećine, Stavora, Dida i Vršnja. Borbe su nastavljene od 27. septembra do 1. oktobra oko Prosenog dola, Lipe, Trnjina, Rovina i Graba („Skrivana strana istorije“, Tom II, 719- 720). Okupaciona vojska je pritom imala ogromnu prednost u artiljeriji koju komite nijesu pośedovale.

Tako je u borbama oko Srpskog vrha 30. septembra (po starom) na jednom mjestu od topovske granate poginulo troje komita. Srpski major Dušan Urošević, koji je komandovao neprijateljskom vojskom na tom području, izvijestio je da su komite „odneli iz borbe trojicu svojih ljudi“, te da se „misli da je taj njihov gubitak od topa“ („Skrivana strana istorije“, Tom II, 832). O toj prednosti dovoljno govore Uroševićeve riječi u opisu borbi od 1. oktobra (po starom): „Top je otpočeo dejstvo i to tako uspešno da je naš uspeh bio obezbeđen“ („Skrivana strana istorije“, Tom II, 833).

GOLIJA

Iz okupacionih izvještaja se vidi i đe je tih dana bio položaj ostalih komitskih grupa. Sa Golije je iz Krsca (mjesnog centra) javljeno da je u to mjesto 23. septembra (po starom) došlo 13 komita, na šta su se sudski činovnici razbježali. Među komitama su bili Miśa Nikolić, kaluđer Nikodim Janjušević, Mato Todorović, Anto Suphić (?) i Đuro Todorović („Skrivana strana istorije“, Tom II, 745). Svetozar Bogdanović je javio Miloradu Mihailoviću da je Radojica Nikčević sa svojom grupom 24. septembra (po starom) bio opkoljen od grahovske „omladine“ u Rakočima „kod kuće Petra Mrkova“ na prostoru Malog Pustog Lisca („Skrivana strana istorije“, Tom II, 730). Istog dana, 24. septembra, u Donjoj Markovini je četiri sata vođena jaka borba.

Ustanika je bilo „oko 50 pod vođstvom Dušana Vukovića. Prema dobivenim izveštajima Vuković se nalazi u Donjoj Markovini držeći se opštine Zagaračke put Danilov-grada“ („Skrivana strana istorije“, Tom II, 733). Prema izvještaju čevskog pisara od 29. septembra, Radojica Nikčević, Jovan Nikolić i Dušan Vuković su tog dana bili na području Čeva đe su se nakratko sukobili s patrolom žandarma („Skrivana strana istorije“, Tom II, 750).

„ORUŽANA RUKA“

Imamo i podatke o masovnom učešću mještana u borbi sa neprijateljem i masovnom hapšenju stanovništva. Dok su se u Cucama i Ćeklićima rasplamsavale borbe, major Đurašković je 20. septembra (po starom) doveo u Nikšić 132 uhapšena seljaka iz opštine Boanske. Dok je hapsio ljude po Boanu imao je okršaj sa komitama u kojem je ubijen jedan žandarm („Skrivana strana istorije“, Tom II, 716). Čedomir Jevđenijević je javio Miloradu Mihailoviću 24. septembra (po starom) da su Bjelice i Cuce prišli ustanicima („Skrivana strana istorije“, Tom II, 717). Sreski načelnik sa Čeva Blažo Begović bio je 24. septembra (po starom) sa svojom „omladinom“ u progonu ustanika u pravcu Tomića („Skrivana strana istorije“, Tom II, 730). Milorad Mihailović je javio Čedomiru Jevđenijeviću 25. septembra (po starom) da su se ustanicima iz okoline Čeva i sela Resne pridružili mještani iz Mikulića i Tomića i zapośeli krševe oko ta dva sela („Skrivana strana istorije“, Tom II, 736).

 

 

Komentari: 47

Dahil

20. 10. 2019 - 06:49

U tekstu se pominje Srpski vrh. Odakle to ime na Cetinju?
Gedža

20. 10. 2019 - 09:26

Preimenovale su ga srpske snage iz Ljiga, Svilajnca, Žagubice i Kokinog broda.
Demisst

20. 10. 2019 - 12:54

Gedza, a jesu li oni dali ime Obilića poljani na CT ili selu Srpska u Zeti, ili manastiru Savina u HN...
Ljubitelj tutusa

20. 10. 2019 - 15:32

Nijesu. Preimenovale su ih posrbice - Veliku poljanu u Obilic poljanu za vrijeme knjaza/ kralja Nikole; zetcko selo Srska (kao i Srska Gora vise njega) u Srpska odnarodjeni Crnogorci za mrvice sa Karadjordjeviceve trpeze; Vrbicki Potok u Savin takodje posrbice indenticno kao i "Savin Kuk"... kao i "Savino Oko"; "Nemanjicki grad"... a sve to pod budnim okom okupacionih i domacih, kvislinskih vlasti.
Gedža za Demisst

20. 10. 2019 - 15:34

Nije Srpska nego Srska. Još su krajem XIX vijeka o tome pisali sami Zećani. A onda su došli slični ovima iz Ljiga, Svilajnca, Žagubice i Kokinog broda.
Hdhdhd

21. 10. 2019 - 21:06

Ko je odgovoran za prekrajanje naziva mjesta i agresivnu asimilaciju stanovnistva !? Odakle odjednom ime mjestu srpska, kad se zove Srska!? Kakav fasizam!
GRAĐANSKI

20. 10. 2019 - 15:56

Selu "Srpska" je vjekovima ime bilo malo drugačije (ostavljam ti da proučiš, ako što drugo čitah liše stripova). Što se tiče Obilića poljane i dostih još "poljana" Nikolica je skupo platio (da nije moga skuplje ni crne ni krvavije) njegove ambicije da debelom zadnjicom zapośedne svesrbaljski prijestol. Ka što je platio a Crnogorci i tadijer i tokom II svjetskog rata i dan danji (i vazda ćemo) plaćamo njegovu maloumnu "strategiju" da na doste načine (i uz onoga Erdeljanovića) od Crnogoraca (čoče) napravi plemstvo srbaljsrva a od Crne Gore srbaljsku perjanicu! No nešto nam Vojislavljevići, Balšići i Crnojevići ne bjehu baš ponešeni za ta za njih "španska sela". No bi ni ga kako ni ga bi. Oće neko po svakoju cijenu i na nežnaveni način koze da zamijeni bugarima i od čobana iz divnih gora da se "prekvalifikuje" u svinjegojca!
Hermes

20. 10. 2019 - 17:20

Obilića poljana se vazda zvala Velja poljana! I ona preimenovana!
Hermes

20. 10. 2019 - 17:21

Pa je eto i Kastel Lastva prozvana Petrovac!
Ljubitelj tutusa

20. 10. 2019 - 17:35

Dje mi je komentar, cetnicki Admine?
Hermes

20. 10. 2019 - 17:43

Savina nema veze sa Sv. Savom. Njega su spasili od zaborava Austrougari, formiranjem samostalne pravoslavne crkve na svojoj teritoriji koja je sezala do Save (rijeke). Morali su uzeti nekog svetitelja kao zaštitnika, a kuđ će bolje prkositi Turcima od kojih su „naslijedili“ teritoriju nego sa svecem, čije mošti ovi zapališe na Vračaru? U Crnoj Gori je bio gazda onaj koji je imao obradive zemlje da je mogao upotrijebiti kosu (alatku) pa je sa ponosom takvom parčetu zemlje davao ime Kosovi lug! Nadalje, Viganj (staroslov. Oganj), kovačnica, koja je često služila kao konak putnicima, Kovačev do, Verige i sl. Ako je Sovin kuk postao „Savin kuk“ red je da pokrenemo peticiju i da ga Žabljačani proglase prvim planinarom u tom kraju!
Nema u Zeti nikakve Srpske

20. 10. 2019 - 20:59

Petar Majic 1902. u Glasu Crnogorsca pominje selo Srska dok se gora pored njega naziva Srstanska gora. To se u Majicevom tekstu ponavlja na 6-7 mjesta tako da nije u pitanju grrska no izvorno ime. Ali su ga velikosrbi brzo "docerali" u Srpska
Sizif

20. 10. 2019 - 21:53

Tačno! Isto kao Srski vrh u Katunskoj Nahiji, poznat po biljci za prhranu stoke "srs" koju je "stoka" preimenovala u "Srpski vrh"!
GRAĐANSKI

20. 10. 2019 - 13:53

Prispjelo je u Crnu Goru i stanilo se na isti način i u okviru istih okolnosti ka i: Savin kuk, Savin potok, Savino koleno, Savin rbat, Savino uvo, ... - ka i ono namjesto Kastel Lastva (Petrovac) ili starog (dugovjekovnog) imena crkve Sv. Saba (Sv. Sava - u Starom gradu Budvi), ...! P.S. Samo je potrebito pođešto zna(va)t i ne bit primitivan-zaostao na srednjevjekovni način!
Mirko

20. 10. 2019 - 14:17

Rasrbice izgubljene u vremenu i prostoru, kao rezultat dugotrajne mržnje, zasnovane na lažima i neznanju, često pomognute i tudjim parama i zavisnošću. Treba vas samo ostaviti sopszvenom očajanju. Sami ste sebi dovoljni.
Aviren

20. 10. 2019 - 06:50

Reklo bi se da je Čevo ubjedljivo bilo bjelaško?
Kolko ravno, tolko

20. 10. 2019 - 09:28

i siromašno. Money, money, money...
Rini

20. 10. 2019 - 12:56

Siromašna je bila čitava CG, i to nema veze sa tim. Čevo jeste bilo bjelasko. Uostalom, 90 odsto stanovnika CG je tada podržalo bjelase i ujedinjenje.
Riki

20. 10. 2019 - 15:36

Nije svuda bilo jednako siromašno. Čevo je imalo samo goli kamen
Hermes

21. 10. 2019 - 07:43

Zaboravljamo da suj srpske vlasti porodicama ustanika zabranjivale obrađivanje ionako oskudne zemlje! Drastične kazne ako nešto posiju bilo što da se prehrane!
Boban Bg

20. 10. 2019 - 16:16

Kako se vi razbacujete procentima? Kako ti to možeš znati? Zašto onda De Salis i drugi posmatrači kažu da svi žele da srpska vojska napusti Crnu Goru i da se vrati kralj Nikola? Što ne organizovaše normalne izbore sa biračkim spiskovima ako je tako? Nego aklamacijom biraju povjerenike, pa se jedni te isti ljudi sele od sela do sela i glasaju? Takvi izbori se nijesu ni u Africi organizovali! I na kraju zašto su 1920. na izborima za konstituantu pobjedili komunisti i zašto je bilo zabranjeno Federalistima da učestvuju? To mu dodje kao što je "većina" u Kastel Lastvi odlučila da promjeni ime u Petrovac, a na izborima 1920. u tom Petrovcu ubjedljivo pobjede komunisti, koji su poznati ljubitelji kralja Petra? Kako da ne. Samo lažunjate!
Vasojevic

20. 10. 2019 - 07:53

Ovo prepričavate kao da je sva Crna Gora bila uključena u ova dešavanja a ne na 3% teritorije.
Nije 3 posto teritorije

20. 10. 2019 - 09:56

No sva teritorija dje je bilo moguce voditi borbu protiv moderno naoruzane okupacione sile
Realno

20. 10. 2019 - 21:05

[email protected] vasojevicu ispricao mi je jedan Kicovic iz tvog plemena interesantnu pricu koju su njemu prenjeli njegovi preci.Kad je trebao da se digne neki ustanak protiv turaka na Cetinju su bili pozvani predstavnici crnogorskih plemena i jedino vasojevici nijesu htjeli da se dignu na ustanak,na to ustane neki vojvoda iz katunske nahije i odsjece glavu predstavniku vasojevica i odma se uhvatili za oruzje ostali vasojevici.Ovaj vojvoda pogleda vasojevice i jednom od njih rece "sad si ti glavni i da se spremi pleme za ustanak" i ovaj vasojevic sav srecan sto je sad glavni se vratio u svoje pleme i rekao je da su ih turci usput napali i da im je vodja stradao.Toliko ste bili bitni vasojevicu pa se ti sprdaj sa tih 3%.
Gajo

20. 10. 2019 - 23:10

[email protected] 3% su vas oslobodili od turaka vasojevicu pa cak imate i pjesmu o tome.Nijesam siguran ali mislim da je srpsko Berane jedina opstina u Crnoj Gori koju su turci osnovali i to je bio garnizon turski.Oj srpsko Berane!!!!!!
GRAĐANSKI

20. 10. 2019 - 08:04

Srbija je daleko (ali bez konkurencije) najviši i najkrvaviji neprijatelj Crnoj Gori u vaskolikoj našoj povjesnici. Nijesu samo užasni i sramni zločini Karađorđevića u pitanju (nacistički logori su bili (fig. rečenio) ljetovališta i banje pri logoru smrti kakva Crna Gora bila počev od 1918.), no ne zaboravimo ni Stefana Nemanju (dotično - tkz. Sv. Simeon) i njegove zločine i pustoš prije 800 i kusur godina što učinje po Duklji i od Duklje (liše Kotora grada). Da - niko se od našijeh povjesnih neprijatelja sa Srbijom mjerit ne može! U stvari - pri zanago krvničkoj Srbiji i Srbaljima - svi su ostali bili gospoda! P.S. Čitam skoro anketu u kojoj su Srbalji Crnogorcima ''najmiliji'' narod, a Hrvati su nam na pretposljednjem mjestu po ''ljubavi'' - namjesto da bude taman obrnuto, zarad toga što srbaljski nepomenici i nesoji učinješe što učinješe, a Hrvati - nikad, ali nikad na nijedan način ni u najmanjoj sitnici niđe ništa grdno ne učinješe Duklji-Zeti-Crnoj Gori!
Rašo

20. 10. 2019 - 09:53

Građanski , i jeste obrnuto kod Crnogoraca, međutim na toj anketi su testirane posrbice. Posrbice koje su zajedno sa srbskom vojskom jurišali na Dubrovnik, dok su Crnogorci bili protiv tog gnusnog čina i protestvovali na Cetinje pjevajući Oprosti nam Dubrovniče. Taj sramni čin posrbljenih Crnogoraca i sramnih ostataka JNA- e, učinio je da se Crnogorci stide njihovih djela iako nijesu odgovorni za njih.
NEPRIJATELJ

20. 10. 2019 - 13:34

Ti si neprijatelj Crne Ggor i svi oni tvojih stavova. Čudiš se što su Crnogorcima Srbi najbliži, a Hrvati najdalji. Bili bi i tebi daleko da su ti radilo ono što Srbima. To koliko ti voliš Crnu Goru, koliko i so uoči. Takvi rodoljubi i jesu problem ove zemlje.
Realno

20. 10. 2019 - 16:10

[email protected] su srbima najblizi a ne crnogorci i to je cinjenica.Hrvati su cinjeli veliko nevidjeno zlo srbima i to je cinjenica,srbi su za vrijeme kraljevine SHS cinjeli zlo hrvatima i to je cinjenica,hrvati nijesu napali Crnu Goru i to je cinjenica.
Rašo

20. 10. 2019 - 16:19

Neprijatelju, jesi li ti svjestan što su Srbi radili Crnogorskim rodoljubima 18-te ili možda ne želiš da znaš. Bili su gori od ijednog okupatora. Spaljivali su Crnogorske porodice po kućama . I ti mi držiš predavanje o mučeničkom srpskom narodu. I danas bi radili isto da im može biti, ali nikad više 18-ta.
SUTJESKA

20. 10. 2019 - 17:26

Nijesu to iz Srbije no su to naši ,jedni drugima vraćali dugove,Pronađi koji su izvršioci i viđećeš NIJEDAN IZ SRBIJE ,NI BOSNE -NO SVE NAŠI ka i vazda ..vazda će tako i biti
Bilo je i "nasih"

20. 10. 2019 - 21:05

Ali su to cinjeli pod okupacionim plastom i uz okupacionu podrsiu. Drugacije receno - kvislinzi
GRAĐANSKI

20. 10. 2019 - 21:46

1. Suzdrži se kvalifikacija poput ''neprijatelj (što bi se samo za tebe moglo reć'? 2. Ne zanima me što su Hrvati činjeli Srbaljima (ni obrnuto) - Crnogorcima nijesu niđe ništa, a mizi njima jesmo i u doba Mihaila i Bodina Vojislavljevića i prije 27-28 godinah!
Bodin

20. 10. 2019 - 23:14

[email protected]!!!!Sad ces da mi nabijas na nos nesto od prije hiljadu godina:-)))))
Rašo

20. 10. 2019 - 08:23

Nikad Crna gora nebi bila porobljena od strane Srbske vojske, da polovina, ako ne i viši dio pravoslavnog stanovništva nije izdao svoju državu, mada i dan danas bi to uradili, ovi današnji pravoslavni građani koji sebe smatraju Srbima, jer su to izdajstvo genatski naslijedili. Upravo zbog toga u Crnoj Gori vladaju jedni te isti toliko dugo. Kako bi rekao Njegoš: zlo se trpi od jada gorega.
Nije to u pitanju

20. 10. 2019 - 10:03

Proširenjem van istorijskih "gabarita" 1878. godine, zahvaljujući ekspanzionizmu knjaza Nikole, ali i shodno političkim projekcijama sila koje su krojile sudbinu Balkana, Crna Gora je proširila granice na teritorije koje izvorno njoj nikad nijesu pripadale i koje su uvijek gravitirale Srbiji, kao što je bio slučaj i sa stanovništvom iz tih krajeva. U početku to nije stvaralo problem jer je i Nikolina politika bila ne prosrpska, nego baš srpska, jer se između ostalog nudio i kao "podskutica" Obrenovićima. Nedefinisan nacionalni identitet, klackanje na političkim interesima Srpstva koje je već imalo svoju maticu i baš-me -briga odnos prema svakome osim sopstvenom interesu, dovelo je vremenom i do identitetskih sukoba sa kojima mi imamo posla.
Nije to u pitanju II

20. 10. 2019 - 10:16

Crnogorci istorijski nijesu učeni da sebe vide kao poseban entitet, osim u zadnje vrijeme, uglavnom zahvaljujući slavljenoj "dinastiji" Petrovića, kojoj je Srpstvo bilo imperativ. S druge strane, mnogi, koji nijesu porijeklom sa teritorije 4 nahije, što je istorijski okvir Crne Gore, objektivno se ne vide kao dio crnogorske priče, jer se radi o Albancima, Srbima i drugima koji gravitiraju drugim maticama. Zbog toga je Crna Gora danas "građanska", a ne nacionalna država, jer probleme i nedostatak kontinuiteta izgradnje nacionalnog identiteta ne može se nadomjestiti pokazivanjem prstom na druge i prozivanem da su "izdajnici".
Pavels

20. 10. 2019 - 12:58

Rašo, pušti sjekiraciju. Vidi se da ne znaš ništa, a nepismen si za medalju.
Rašo

20. 10. 2019 - 17:00

Pavels- o mojoj pismenosti i znanju, najmanje mogu odlučivati osobe poput tebe. Ti si vjerovatno od onih što su jurišali i pljačkali kuće po Konavlima, i deklarisali se kao veliki ratnici, a u stvari ste rođene kukavice, jer ste hrabri samo u čoporu.
Marko

20. 10. 2019 - 09:56

Italijanski placenici vodili borbe sa Srbima kod Srpskog vrha :-)
Igor

20. 10. 2019 - 12:03

Italijanske makarondžije i plaćenici. Pobunjenici koji su terorisali sopstveni narod i koji su se borili protiv vjekovnog sna svih Crnogoraca i njenih vladara-stvaranje ujedinjene srpske države.
WEKND

20. 10. 2019 - 13:13

"San svih Crnogoraca i njenih vladara" Vjerovatno najgluplji komentar IKADA. Hiljade Crnogoraca se diglo na oruzje protiv ujedinjena. Takodje poslednji vladar iz dinatije Petrovic Njegos je bio protiv ujedinjenja. I onaj prije njega takodje (knjaz Danilo). A bio bi i vladika Rade i Petar I kad bi vidjeli skim imaju posla. Takodje na svim izborima posle 1918 preko 70 posto ljudi je bilo protiv stranka koje su izdale narod i Crnu Goru . Tako da ogromna vecina Crnogoraca je bila za svoju drzavu i njeni vladari protiv izdaje!!
Dolovi

20. 10. 2019 - 19:01

Ma borba za presto dvije dinastije, đeda i unuka, a ovđe se priča kao o borbi dva naroda, što je notorna glupost. Pa majku mu da je borba između "dva naroda" nebi bilo bjelaša onda, badava pišete ove gluposti, istorija je davno rekla svoje(čak i ona titova).
doktor

20. 10. 2019 - 12:08

Polako sve istine izlaze na videlo. Najveca laz u istoriji je turska vojna intervencija. Nemocni da se izbore protiv srpskog genocida i ravnodusnosti Evrope na crnogorske patnje, narod je samoinicijativno pozvao Tursku da je zastiti od ruskog i srpskog zuluma. To je bila prva humanitarna intervencija u istoriji savremenih ratovanja. Posrbice su se kao i danas pobunile, najvise zbog gubitka privilegija. Ogromno bogatstvo se prelivalo iz Cne Gore u Srbiju i Rusiju i oni su od toga imali procenat. Danas je slicna situacija, samo NATO sila je odlucnija od turske i nemacko-italijanske nekada i bolje nas stiti.
WEKND

20. 10. 2019 - 12:55

Ova prica i komentari me podsjetise na jednog crnogorskog politicara ciji su preci bili protiv srpske okupacije Crne Gore i za crnogorsku slobodu i dostojanstvo. Na desetine njih su propatile od zandara i potplacenih domacih izdajnika. Iako je znao da su Srpski vojnici silovili zene i djevojcice iz njegove porodice. Iako je znao da su mu najblizi preci ubijani i gonjeni kao zvjeri po crnogorskim planinama samo zato sto nijesu zeljeli da izdaju Crnu Goru. On je i dalje cvrsto i ponosno branio Srpsku vojsku posle 1918. Ima nesto duboko zabrinjavajuce kod ovih danasnjih Srba iz Crne Gore!
Dolovi

20. 10. 2019 - 19:03

Valjda kontaš koliko si iracionalan? Kao i sve ove nove bajke u ndmn
Vuči Do

20. 10. 2019 - 22:17

Počini malo "Dolovi" ne ori više, s glupostima, u brazdu. Da nijesi s Goražde.
Novi komentar