Važi za vođu novobeogradskog klana, optužuju ga za ubistva, ali nikada nije osuđivan

Ubistva, kokain, koruptivni transferi fudbalera, djela su sa kojima je u protekle skoro dvije decenije povezivan Dejan Stojanović Keka (45), koji prema bezbjednosnim službama važi za vođu novobeogradskog klana, ali nikada nije osuđivan i jedino djelo za koje je bio optužen - teška krađa - zastarjelo je!
Objavljeno: 20. 10. 2019 - 22:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posle hapšenja Velimira Simića, osumnjičenog za ubistva Gorana Mijatovića Mite, predsjednika FK Bežanija, i njegovog telohranitelja Slavka Novkovića, 2. oktobra 2006. na Bežaniji, Stojanović je ponovo u žiži javnosti i pominje se kao mogući naručilac ove likvidacije.

- Iako su operativna saznanja odmah poslije Mitinog ubistva ukazivala da iza te likvidacije stoji Kekina grupa, te da su angažovali saradnike iz Sokoca, bojim se da će biti veoma teško dokazati da je Stojanović naručio egzekuciju na Bežaniji. I u slučaju da, za sada jedini osumnjičeni, ima hrabrosti i otvori se, pitanje je koliko može pružiti materijalnih dokaza da je Keka naručio Mitino ubistvo. A i drugi koji bi možda imali saznanja o naručiocu likvidacije "nisu dostupni" istražiteljima. Naime, nepoznata je i sudbina ostalih pojedinaca koji su učestvovali u ovom ubistvu, kao što su Slaven Bilinac i Milomir Pajić. Njih dvojica se vode kao nestali mada kruže glasine da su mrtvi. I Strahinja Rašeta koji se povezuje sa likvidacijom na Bežaniji takođe je mrtav, poginuo je kada je postavljao eksplozivnu napravu ispod džipa - objašnjava sagovornik "Blica" upoznat sa istragom likvidacije predsjednika FK Bežanija.

Nesumnjivo je da unazad dvije decenije istražitelji Keku nisu mogli da povežu ni sa jednim zločinom. Iz nekog razloga, a istažitelji pretpostavljaju da je to strah, svjedoci su zaboravljali šta znaju i šta su vidjeli. I dok je nekima "pamćenje otkazivalo", pojedinim učesnicima krivičnih djela, iza kojih je navodno stajao Stojanovićev klan, naprasno se gubio trag, nestajali su sa lica zemlje. Jedina optužnica koja protiv njega bila podignuta je zbog teške krađe kada je imao samo 22 godine, a koja je zastarjela u martu 2016. godine. Potom je povučena i potjernica...

Čovjek bez lica

Keka je sada u srednjim godinama, a jedina njegova fotografija koju mediji vrte potiče iz lične karte i nastala je prije dvije decenije. Iz tog razloga javnost u Srbiji može samo da nagađa kako sada izgleda. Ono što je poznato, sudeći po izjavi njegovog advokata Dejana Lazarevića datoj posle povlačenja poternice, jeste da "Stojanović u Južnoj Americi godinama važi za uglednog investitora, koji se bavi izgradnjom i adaptacijom luksuznih vila i objekata".

Strast za loptom i pranjem novca

Stojanovićeva pasija bio je i fudbal, i ulaganjem u najvažniju sporednu stvar na svijetu prao je novac zarađen od kriminalnih aktivnosti. U zvaničnim papirima nije bilo moguće naći njegovo ime, ali je navodno on ulagao u još neafirmisane fudbalere, koji su novac, i to u višestrukoj vrednosti, da mu vrate kada odu u inostranstvo. Prije više od 15 godina, prestonicom se pronijela glasina da je ocu jednog tada perspektivnog fudbalera kupio traktor, te da je kasnije i uzimao dio njegove zarade kada je ovaj poneo dres jednog od večitih rivala, i karijeru nastavio u inostranstvu. Po običaju, nije se moglo dokazati ni da je Keka, preko pojedinih "delija", finansirao nemire na utakmici Italija - Srbija u oktobru 2010. u Đenovi, koji su našu reprezentaciju koštali i bodova i novčano. Povod za incident je navodno bilo to što je jedan reprezentativac Srbije, bez Kekine saglasnosti, promijenio klupske boje.

Ubistvo kao ulaznica u klan

Pomenuto ubistvo Mijatovića nije bilo jedino sa kojim se u vezu dovodio Stojanović. Prema riječima izvora iz obavještajnih krugova, Keka je davno povezivan sa ubistvo na Novom Beogradu. Navodno je na parkingu likvidirao jednog muškarca i pričalo se da se poslije ubistva čak pomokrio po lešu. Međutim, to nikada nije dokazano jer je jedan mlađi pripadnik grupe preuzeo odgovornost. Zanimljivo je da je najbolja ulaznica za njegov klan bila da “kandidat” ubije nekog sa njihove liste nepoželjnih. Članovio grupe nisu prezali od iznuda, ucjena...

Izbjegao hapšenje u Brazilu

Kekino ime se pominjalo i u akciji brazilske policije 2011. u kojoj je uhapšen Goran Nešić Ciga. Prve informacije su bile da je među uhapšenima i Stojanović, ali se ubrzo pročulo da se čeka provjera, potvrda otisaka prstiju, jer Brazilci navodno nisu bili sigurni da u rukama imaju vođu novobeogradskog klana. Kada je “provjera” završena, objavljeno je da Stojanović nije uhapšen, što je pokrenulo spekulacije da je Keka dobro podmazao brazilsko pravosuđe, tačnije da je platio svoju slobodu. I poslije te akcije, Keka se i dalje pominje kao jedan od većih organizatora krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike, te da je zbog toga u uskobu sa ljudima bliskim Luki Bojoviću. Zanimljivo je to što se pojedine zaplene, i to velikih tovara kokaina, vezuju za ljude bliske Bojovićevom klanu, ali nema oduzimanja impoznatih količina iza kojih stoji Keka.

NAJPOZNATIJI SARADNICI

Nenad Grujić - Crni Gruja

U javnosti je bio poznat kao ozloglašeni pljačkaš pošte, spominjao se u bijeloj knjizi kao Kekin "vojnik", a poginuo je prošlog novembra u bizarnom incidentu na Voždovcu kada je pao sa balkona stana.

Milomir Jovanović

Biznismen iz Vranića bio je, navodno, Kekin čovjek za narkotike u Beogradu. Ubijen je u januaru 2017. hicem iz snajpera na lokalnom groblju.

Ilija Borovčanin Lucifer

Osim što je hapšen i osuđivan zbog trgovine drogom, Lucifer je hapšen i zbog falš papira koje mu je izradio poznati falsifikator Darko Karaičić.

Aleksandar Dabić Daba

Još jedan saradnik iz bijele knjige uhapšen je 2017. kada je u njegovom automobilu nađen pištolj. Ranije se sumnjičio da je bio izvršilac pokušaja ubistva Milana Vujanovića i Zorana Lazarevića.

Komentari: 0

Novi komentar