Mijač tužio Medojevića: Niko se neće igrati mojim ugledom

Lider Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević moraće na sudu da dokazuje na osnovu čega je dugogodišnjeg švedskog privrednika crnogorskog porijekla Veselina Mijača, vlasnika “Savana holding” kompanije prozvao da “pere pare za braću Đukanović”, pišu Dnevne novine.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 07:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Osim Medojevića, napadom na Mijača i iznošenjem neistina na račun ovog biznismena koji uživa veliki poslovni ugled, moraće da se pozabavi i Agencija za elektronske medije, kojoj je takođe stigla krivična prijava od Mijača protiv NN lica u Agenciji, zbog nepreduzimanja zakonom propisanih mjera. Mijač u izjavi za Dnevne novine kaže da neće dozvoliti nikome da ruši njegov poslovni ugled, niti da se igra njegovim ličnim dostojanstvom i dostojanstvom njegove porodice.

“To neće moći da radi ni poslanik Medojević, niti nevladine organizacije koje se bave medijskim poslom, niti bilo ko drugi. Zato im poručujem vidimo se na sudu”, kaže Mijač za Dnevne novine.

Mijač je poznat crnogorskoj javnosti i kao investitor, donator, dobitnik nagrade Uprave za dijasporu za saradnju u oblasti privrede…

Medojević je 2. septembra ove godine na svom FB nalogu objavio da švedska firma Veselina Mijača ima “skromne finansijske rezultate”, a da u Crnoj Gori kupuje nekretnine “od režimskih tajkuna od preko 100 miliona”, zaključujući da “sve miriše na pranje para braće Đukanović”.

Njegovu objavu prenio je portal IN4S, zbog čega se Mijač, preko zastupnika, advokata Nikole Martinovića, obratio AEM-u, tražeći da preduzme nadzor i dostavu podataka o medijima, iz registara koje ova Agencija ima obavezu da vodi. Nakon odgovora AEM-a u kojem priznaju da nemaju sve zakonom precizirane podatke o osnivaču portala IN4S i “sloboda.me”, uslijedila je i krivična prijava protiv NN lica u Agenciji, jer “nijesu preduzeli zakonom propisane mjere čime su omogućili da portali In4s i sloboda.me objavljuju informacije sakrivajaći identitet osnivača”.

“Time su, shodno Zakonu o medijima, prema kojem jedino osnivač može biti stranka u postupku pred sudom, onemogućili Veselinu Mijaču da podnese tužbu protiv odgovornih za širenje neistinitih informacija”, navodi se u krivičnoj prijavi podnijetoj Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

Mijač je, nakon Medojevićeve objave, preko advokata Martinovića prvo zahtijevao da lider PzP i poslanik Demokratskog fronta “javno demantuje neistinite i štetne informacije”, koje je objavio da FB stranici, i to do 13. septembra. Medojević je tom prilikom obaviješten da će, ukoliko do tog roka ne stigne demanti, švedski biznismen i njegova kompanija pokrenuti odgovarajuće sudske postupke u cilju naknade štete (11.000 eura) zbog “iznošenja neistina koje štete ugledu i poslovanju Mijača i kompanija kojima upravlja”.

Kako je Medojević ignorisao taj zahtjev, uslijedila je tužba u kojoj advokat Martinović ukazuje da su “rad i prihodi njegovog klijenta u skladu sa zakonima zemlje u kojoj obavlja funkcije visokog menadžmenta, ili osnivača kompanije”, te da Mijač nikada nije osuđen ili sankcionisan zbog ličnog ili poslovanja kompanija u kojima je imao funkcije izvršnog direktora, menadžera ili osnivača.

“Imajući u vidu da je lični ugled pretpostavka za bilo kakav ozbiljan poslovni aranžman u zemljama u kojima posluje tužilac (Švedska i zemlje EU), iznošenje takvih tvrdnji nedvosmisleno šteti ugledu tužioca i stvara podozrenje kod sadašnjih i potencijalnih poslovnih partnera, kao i zabrinutost tužioca i njegove porodice”, navodi se u tužbi.

Advokat Martinović je istakao da je težina iznijetih neistina veća od uobičajenih kleveta i tračeva, jer dolaze od osobe koja je poslanik u Skupštini, član Odbora za bezbjednost i odbranu, član Ustavnog odbora i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i sa tih pozicija ima uticaj na javno mnjenje, koji je mnogo veći od uticaja prosječnog građanina. Tekst koji je Medojević objavio prenijeli su mediji u Crnoj Gori, a cjelokupno saopštenje objavljeno je na portalu IN4S tako da su neistine distribuirane preko više kanala na internetu.

“Distribucija informacija internetom čini ih dostupnim neograničenom broju osoba, a zbog mnogobrojnih opcija pretraživanja, ta dostupnost je vremenski neograničena, odnosno objavljena neistina ostaje trajno na internetu”, piše u tužbi advokata Martinovića.

Komentari: 9

Da

21. 10. 2019 - 08:11

Ima covjek pravo..u svedskoj zivi i radi preko 30.god i ova nasa ba.ra ga vrijeda.. Nece vise niko posle ovog ..svaka cast
patriota

21. 10. 2019 - 14:49

Zivi preko 49 godina u svdskoj.
Hdhddh

21. 10. 2019 - 08:17

AEM ne zna ko je vlasnik medija koji rade protiv drzavnih i nacionalnih interesa, suprotno ustavu i zakonima CG... ne zna ko su vlasnici sovinistich medija, a svake godine im iz budzeta ide nekoliko miliona... i sta cemo sad ?
Hn

21. 10. 2019 - 08:22

Izmedju ostalog meni je interesantan odgovor Agencije da oni nemaju tacan uvid u to ko je vlasnik ovog ........portala IN4S...Posto mi znamo da je vlasnik srpska BIA a da u ovoj Agenciji vecinom rade za tu istu Agenciju uzalud mu trud...Nego podnijeti tuzbu u inostranstvu i traziti i od Barona Minhauzena,portala iod Agencije milionsku odstetu.Pa poslije nek se češu...I konacno ce se stati na put ovim i buducim olosima koji plasiraju ovakve informacije.
Tesla

21. 10. 2019 - 09:50

Ni ja nijesam mogao vjerovati mojim ocima: Neznas ko je portal kojeg finansiras? Evo pitaj nas neznalice: Srpska BIA i SPC.
@

21. 10. 2019 - 09:20

MEDO!!! HAHAHA
Fahro

21. 10. 2019 - 10:09

Gospodine Mijac,vjerujte da nemate koga tuziti. A sto se tice agencije - tu bih sigurno cio arsenal tuzbi potrosio dok se nebi naucili i shvatili koju odgovornost oni imaju i da se stane na kraju svakoj splacini od dezinformacija koje se sire internetom. Dosta je bilo, nije ovo Srbija.
Serdar janko

21. 10. 2019 - 10:35

Ja zivim u Stokholmu i odgovorno tvrdim da Vesko Mijac da je u njegovom vlanistvu bar pola Stokholma i da je jedan od najugledniji nasi crnogoraca i da iz razloga sto voli cg ulaze tamo.
Sram i stid!

22. 10. 2019 - 09:02

Dje mi je komentar, Analitiko? Ovo je ntni put da mi ne pustate komentare. Cega se bojite nesrecnici? Da nekoga ne povrijedite istinom? Gos'u Istinu ne mozete - u susretu Gos'ine istine i cinjenica... kuku i lele cinjenicama! Nego provjerite Vase administratore s akcentom na nepristrasnost - mislim da imate Gos'inu krticu u Vasim redovima... I pustite mi juceranji komentar koji se tice moderatora sa tog klerofasistickog portala, kukavice!
Novi komentar