Advokati Kneževića i Mandića uložili žalbu na presudu

Jovanović: Vijeće više vjeruje psihijatriski liječenom ubici nego zvaničnom dokumentu

Prvostepeno vijeće je poklonilo vjeru psihijatrijski liječenom ubici, a nije poklonilo vjeru forenzičkim tragovima iz njegovih aparata i zvaničnim dokumentima Rusije. Imamo problem kada se riječ Edi spominje 280 puta, a Edi mi je rekao desetinama puta onda se ne obračunavate i žalite na presudu nego pokušate da shvatite zbog čega neko ko sebe zove sudijom vjeruje nekom kao što je ovaj svjedok saradnik - kazao je novinarima ispred Višeg suda u Podgorici, advokat Miroje Jovanović nakon podnošenja žalbe na presudu...
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 10:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Advokati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević predali su danas žalbe na presudu okrivljenima u slučaju terorizma u pokušaju, liderima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću.

''Da mi je neko pričao da ću da pišem žalbu na 300 stranica ne bih mu vjerovao ali to oslikava besmislenost ovog postupka kao i besmislenost presude. Vidim da je neopaženo prošao skandal da se Specijalno državno tužilaštvo nije žalilo na oslobađajući dio presude, a odnosi se na najteže krivično djelo. Dovoljna je jedna povreda krivičnog postupka da bi se presuda ukinula a ovdje ima preko 20 prekršaja krivičnog postupka. Ako ovdje ima prava onda ova presuda ne može opstati'', kazao je Radosavljević.

On je dodao da je na suđenju potpuno pogrešno tumačen ZKP.

''Prvostepeni sud se vrlo često pozivao na ZKP, a ja se usuđujem da kažem da ZKP bolje poznajem od njih. Taj način tumačenja ZKP-a je bio potpuno naopak. Prvostepeni sud je ignorisao jednu od odluka Apelacionog suda.Naopako tumačenje odredbe ZKP koje je u vezi sa tim da je sud odbio da se postavljaju pitanja na okolnosti iskaza svjedoka saradnika pred vijećem u Podgorici prije nego što mu je dodijeljen status. Ključni dokazi na kojima je zasnovana presuda su takvog kvaliteta da jednostavno nije mogla da se donese ova presuda, jer svi dokazi imaju status pravno nevaljanih dokaza. Takođe imate na 52 stranice iskaz sudije u kojem zabranjuje dokazne predloge odbrane - toliko o tome koliko je sud htio da pruži šansu okrivljenima da se brane'', kazao je Radosavljević.

Izručenje Sinđelića problem, vijeće nesposobno ne poznaje ZKP: Radosavljević dodaje da u presudi sud vrijeđa advokate i obračunava se sa optuženima i njihovim advokatima. Kako dodaje, izručenje Sinđelića bi stvorilo nove probleme.

radosavljevic

''Ja smatram da ta odluka o izručenju predstavlja neki vid hibridnog rata. To vrši pritisak na sud jer čujemo da to nije nikakav problem - kao ako on ode tamo on će doći. To nema veze s vezom i ta teza nije istinita, već izruženje jeste jedan od problema. Ako vam je ključni dokaz iskaz svjeoka saradnika to znači da ta optužnica nema dokaza, naročito ako tog svjedoka kasnije izručujete nakon izricanja presude'', kazao je Radosavljević.

Radosavljević je kazao da u žalbi navode dvije mogućnosti

''Prvi predlog je da sve treba da se preinači da moj branjenik mora da se oslobodi optužbe, adrugi predlog je da se presuda ukine da se vrati na novo suđenje ali pred drugim vijećem jer je ovo vijeće nesposobno. Ako je bilo nesposobno prvi put, biće nesposobno i drugi'', kazao je on.

Vijeće više vjeruje ubici nego zvaničnom dokumentu: Advokat Miroje Jovanović je kazao da je Prvostepeno vijeće izricanjem presude poklonilo povjerenje svjedoku saradniku a ne zvaničnom dokumentu.

''Prvostepeno vijeće je poklonilo vjeru psihijatrijski liječenom ubici a nije poklonilo vjeru forenzičkim tragovima iz njegovih aparata i zvaničnim dokumentima Rusije. Imamo problem kada se riječ Edi spominje 280 puta a Edi mi je rekao desetinama puta onda se ne obračunavate i žalite na presudu nego pokušate da shvatite zbog čega neko ko sebe zove sudijom vjeruje nekom kao što je ovaj svjedok saradnik. Zašto je prostepeno vijeće onako maliciozno tumačilo službeni dokument Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije to niko ne zna. A podsjetiću da je dokument koji je ključni dokaz u ovom postupku jer govori da Sinđelić nije napuštao aerodrom'', kazao je Jovanović.

On je dodao da je presudu samo formalno izricao Viši sud u Podgorici. 

''Politički proces, policijsko oružje, policijski doušnici, politička presuda'', kazao je Jovanović. 

Crna Gora se ne usuđuje da traži izručenje: Upitan za Branku Milić kazao je da se ona nalazi u ambasadi Srbije i da Crna Gora ne smije da traži izručenje.

Branka se nalazi u ambasadi Srbije i Viši sud u Podgorici. Crna Gora se ne usuđuje da traži izručenje jer bi u postupku o izručenju bilo utvrđeno kakvu je torturu preživjela u zgradi ovog suda i šta se sve desilo tog 21. novembra'', kazao je Jovanović.
 

Komentari: 11

Realno

21. 10. 2019 - 10:39

Ovog Radosavljevića treba što prije strpati u zatrvor, Jer je on ista ekipa terorist.
nikšićanin

21. 10. 2019 - 11:26

Prije bih rekao da ste vas dvojica za psihijatriju,toliko gluposti i laži ste tznijeli tokom suđenja da su se zbunili i ova dva .. vojvoda i PIPUN.
Boban Bg

21. 10. 2019 - 11:26

Kome se ovaj obraća? Teletabisima? Da je neko osudjen na osnovu svjedočenja svjefoka saradnika ne bi se dvije godine vodio postupak! Nivo bezobrazluka ovih srpskih nacoša je prešao je svaku mjeru. Em što vrijedjaju institucije država CG, em vrijedjaju inteligenciju njenih gradjana. Institucija svjedoka saradnika je i izmišljena da osobe poput Sindjelića, koji su dio kriminalne organizacije, progovore. Misli li ovaj prevarant da su članovi mafijaških organizacija u USA, narko dileri, ... moralne gromade u odnosu na Sindjelića. Uostalom, kad je pitanju politika, nacionalna pitanja, odnos prema Crnoj Gori, njenim vlastima, vi ste istomišljenici sa Sindjelićem četnikom!
Tesla

21. 10. 2019 - 11:35

Vidjet cu vas kad presuda bude definitivna. Mogu samo da se smijem izjavama politickom procesu ili kako CG nesmije da trazi izrucenje Branke Milic. Mislim da ovaj kvazi advokat sa njegovim tezama vise stete nanosi ovim kriminalcima nego sto ih brani. Jedva cekam da mu vidim facu kad optuznica bude pravosnazna. Sta onda?
Goga

21. 10. 2019 - 12:19

Ovaj nekulturni i nevaspitani covjek i advokat pokusava da ispravi izgubljeni slučaj, . I ptica na grani znaju da je ovo bio pokusaj drzavnog udara
Fahro

21. 10. 2019 - 13:51

Kao sto rece Torsades, dje je granica izmedju profesionalnog stava i vrijedjanja institucija CG. U zapadnim demokratijama se to zove povreda suda i normalno ovakav advokat nema sta da trazi vise u sudnici.
Torsades

21. 10. 2019 - 12:27

Dje je granica izmedju professionalnog stava I vrijedjanja institucija Crane Gore...
Tesla

21. 10. 2019 - 13:37

Tacno receno !!!
???

21. 10. 2019 - 13:38

Bas smo se uzeljeli ovih o... od advokata.
Pravnica

21. 10. 2019 - 13:38

Gdje je Advokarska komora Crne Gore da reaguje na ovakve uvrede drzavnih organa? Da li ce pokrenuti postupak ili ce nam svaka o... dolaziti sa strane da zaradjuje pare i jos nas vrijedja? Ajde Begovocu da cujemo sta ce biti?
Dr. Nikica

21. 10. 2019 - 15:36

Ja,ja,.. da nećete saradnika nekog Prof. sa Univerziteta ili primarijusa dr. iz Kliničkog centra. Naravno da je svedok saradnik koji treba da obavlja kriminogene i terorističke zadatke takvog profila. Gospodo, ušli ste da napravite krvavi scenario kao i 1919godine u korist drugih država, a to se smatra terorizmom i izdajom sopstvene države.
Novi komentar