Kazao generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane

Najaktivnije hibridne i sajber prijetnje

Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije", kazao je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 12:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crna Gora preuzima jednogodišnje predsjedavanje Multinacionalnom savjetodavnom grupom Centra za bezbjednosnu saradnju.

Ivanović je učestvovao na 42. sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe (MAG) Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) u Rakitju, Republika Hrvatska.

Kako je saopšteno iz Ministarsta odbrane, on je istakao da sve zemlje članice imaju isti cilj, stabilan, integrisan i napredan region, kao i da se sve suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima.

"Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije", naglasio je Ivanović.

On je iskazao zadovoljstvo što su sve zemlje regiona prepoznale mehanizam regionalnih inicijativa kao efikasan model za jačanje povjerenja, produbljivanje saradnje i unaprjeđenje nacionalnih odbrambenih kapaciteta.

"Saradnja sa RACVIAC-om traje niz godina, kada su sprovedene brojne aktivnosti iz oblasti kontrole naoružanja, neproliferacije oružja za masovno uništenje, reforme sektora bezbjednosti, međunarodne i regionalne saradnje, sa posebnim akcentom na evropske i evroatlantske integracije. Rad RACVIAC-a naša zemlja će nastaviti da podržava", kazao je Ivanović i dodao da ćemo i ubuduće ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

Direktor Centra, general-major Jeronim Bazo istakao je značajnu ulogu RACVIAC-a u jačanju evroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i zahvalio se Ivanoviću na značajnom doprinosu Crne Gore jačanju regionalne saradnje.

"Bazo je Ivanoviću poželio uspješno predsjedavanje MAG-om, ističući uvjerenje da će grupa u narednom periodu donositi političke odluke afirmativne za sve zemlje Jugoistočne Evrope. U skladu sa Godišnjim programom RACVIAC-a, proljećno zasijedanje MAG-a najavljeno je za april 2020. godine u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komentari: 0

Novi komentar