Nova kreditna linija IRF-a

Krediti od deset hiljada do tri miliona eura za upravljanje otpadom

Osim preduzetnika i preduzeća u privatnom vlasništvu omogućili smo da novu kreditnu liniju mogu koristiti i opštine, Glavni grad, Prijestonica, kao i sva  javna preduzeća, istakao je predsjednik Odbora direktora Investiciono- razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević na konferenciji za novinare organizovanoj povodom predstavljanja nove kreditne linije "Program kreditiranja projekta zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije", u skladu sa Zaključkom Vlade.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 12:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je pojasnio, cilj ove kreditne linije je da se omogući saniranje odlagališta otpada, obezbijede uslovi za prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje otpadom,obrada otpada, iskorišćavanje vrijednih svojstava otpada (reciklaža i izgradnja nekih mini HE, odnosno TE), podsticanje čiste proizvodnje  tj. smanjenje nastajanja otpada u proizvodnom procesu, sprovođenje nacionalnih programa energetski zaštitnih sistema i podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije.

“Minimalan iznos kredita je 10.000 eura, a maksimalan tri miliona. Kamate se kreću u rasponu od 2,8 odsto do četiri odsto, u zavisnosti od stimulativnih mjera koje podnosilac zahtjeva koristi. Misli se prije svega da li se koriste u sjevernom regionu i opstinama manje razvijenih sredina, da li preduzeća redovno izmiruju svoje poreske obaveze. Rok povraćaja je 15  godina i grejs period je do pet godina", precizirao je Vukčević.   

Komentari: 1

Zaid

21. 10. 2019 - 13:15

Pa tu državnu politiku sa kreditima bi mogao da vodi svaki gimnazijalac.. samo neka obuče odijelo i stavi kravatu
Novi komentar