Ugroženo 300.000 ljudi

Hrvatska odlaže radioaktivni otpad u blizini parka prirode

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da Hrvatska ne odustaje od plana da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini opštine Novi Grad, 900 metara od Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 13:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nastavljaju se aktivnosti u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji kasarne Čerkezovac, o čemu svjedoči za danas zakazana sjednica Opštinskog vijeća Dvor na kojoj će vijećnici biti informisani o planovima za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada, 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Sjednica je zakazana na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog. Drljača je rekao da vijećnici na današnjoj sjednici neće biti u prilici da se izjašnjavaju jer je riječ o informaciji.

"Teži se da se pokaže da je proces transparentan. Vjerujem da će danas biti ponuđeni i benefiti opštini Dvor kako bi se što bezbolnije prihvatila odluka", rekao je Drljača Srni.

On kaže da zabrinjava i činjenica da nema najava novih sastanaka državnih komisija Hrvatske i Slovenije o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

"To pokazuje da Hrvatska ne namjerava da odustane od lokacije Trgovska gora i da je ovo samo sljedeći korak", naveo je Drljača. Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada, 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Komentari: 0

Novi komentar