Detalji toplifikacije Pljevalja

EPCG finansira izgradnju toplovoda, UJR plaća eksproprijaciju, ništa od toplane na biomasu

Nakon više od tri i po decenije i isto toliko praznih obećanja, Vlada, Elektroprivreda i Opština Pljevlja, konačno su otpočele realizaciju projekta toplifikacije grada.
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Projekat,  vrijedan u startu minimum 4,5 miliona eura, će značajno poboljšati ekološko stanje u gradu, a u lokalnoj samoupravi vjeruju da će sve biti završeno do 2022. godne.

Kako je sve počelo: Priča o toplifikaciji Pljevalja stara je koliko i prvi blok termeoelektrane. Dakle 37 godina, najprije delegatskih, pa predizbornih obećanja.

Tek od ljetos su počele ozbiljne pripreme za ovaj značajan projekat, a prošla sjednica izvršne vlasti održana u najsjevernijem crnogorskom gradu pokazala je da je Vlada premijera Duška Markovića čvrsto naumila da višedecenijsko predizborno obećanje i ostvari.

premijerpljevljaZa manje upućene čitaoce Analitike, najvažniji faktor za toplifikaciju grada je izvor toplote. To je u ovom slučaju postojeća termoelektrana (TE) koja će kroz rekonstrukciju postojećeg bloka iskoristiti kao toplotni izvor za grijanje grada Pljevalja.

Tehnički gledano, kako bi se TE pripremila kao izvor toplote za grad, predviđeno je "oduzimanje toplote iz sistema turbine", ugradnja izmjenjivača toplote i gradnja posebnih pumpnih stanica.

Zaključkom Vlade, Opština Pljevlja se obavezala da krene u eksproprijaciju zemljišta i rješavanje imovinsko pravnih odnosa. I to na zemljištu na kome bi se položio primarni vod tople vode za napajanje sekundarne mreže budućeg sistema daljinskog grijanja u Pljevljima.

Trase primarnog voda su određene u ranijem periodu i definisane su važećim planskim dokumentima koji su na snazi u Pljevljima i usaglašene sa toplotnim konzumom.

Eksproprijaciju će platiti Uprava: Sredstva za eksproprijaciju biće obezbjeđena iz već odobrenog budžeta za izgradnju toplane za Upravu javnih radova za ovu godinu.

Prije toga, Opština Pljevlja i Uprava javnih radova (UJR) se obavezale da će u koordinisanim aktivnostima krenuti u izbor izvođača za izradu studije za procjenu konzuma koji će biti napajan iz toplotnog izvora TE Pljevlja, kao i u  realizaciju izrade projekta primarnog voda sistema daljinskog grijanja u Pljevljima od TE Pljevlja do centra grada uz izgradnju izmjenjivačke stanice.

toplovodToplotni izvor za sistem daljinskog grijanja u Pljevljima biće ukupne snage najvjerovatnije 30 megavata (2x15 MW), što znači da će ih postojati dva.

Obaveze Elektroprivrede: Oba izvora toplote će biti aktivna nakon ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, i obaveza za izgradnju toplotnih izvora sa izvodom cijevi do kapije TE Pljevlja je EPCG ad Nikšić.

 EPCG je, kako je napisano u vladinoj Informaciji, predvidjela je radove na izgradnji baznog, vršnog i rezervnog izvora toplifikacije grada, kao i izmjenjivačke podstanice u krugu TE Pljevlja kapaciteta 30 do 50MW, što će značajno ubrzati realizaciju ovog projekta.

Državna energetska kompanija se, takođe, obavezala finansirati izgradnju toplovoda od kapije TE Pljevlja do krajnje lokacije u Pljevljima.

Takođe, završeno je otvaranje ponuda po javnom pozivu za ekološku rekonstrukciju i očekuje se potpisivanje ugovora sa prvorangiranim ponuđačem do kraja godine.

Šta će biti urađeno: Nakon toga u roku od šest mjeseci planirana je izrada i revizija glavnog projekta ekološke rekonstrukcije. Jedan od planiranih sadržaja je obezbjeđenje potrebne količine toplote za konzum Grada Pljevalja, oduzimanjem pare sa Turbinskog agregata TE i izrada Izmjenjivača toplote u cilju zagrijavanja vode potrebne za snabdijevanje potrošača toplotom u sklopu kojeg je pumpno postrojenje za transport tople vode od TE do Potrošača u zoni Grada Pljevalja.

tepljevlja2 U ovoj fazi je definisana količina toplote za koju će se obezbijediti izvodi sa parnog agregata i na osnovu koje će se izvršiti dimenzionisanje i izrada izmjenjivača toplote sa transportnim cjevovodom do granice placa TE i zone Grada Pljevalja.

Faznost rezalizacije projekta prilagođena je potrebi urgentnog rješavanja pitanja toplifikacije grada, pa je planirano da izdvajanje toplote sa turbine za ove potrebe bude obezbijeđeno već kod prvog redovnog zastoja elektrane, odnosno na samom početku realizacije projekta.

Paralelno sa navedenim, EPCG je planirala novac za nastavak izgradnje toplovoda od granice TE do podstanice u zoni grada i to u iznosu od 2,5 miliona eura sa namjerom da se uvećaju do potrebnog iznosa ukoliko se ispostavi da će biti veća od planiranih.

Ništa od toplane: Opština je, sasvim opravdano, odustala od projekta toplane, koja je podrazumijevala izgradnju dva kotla na biomasu ukupne snage 6,5 MW i izgradnju objekta toplane u vrijednosti od 3,59 miliona eura.

„Radovi nijesu započeti obzirom da opština Pljevlja nije obezbijedila građevinsku dozvolu. Opština Pljevlja je odustala od Zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole prema Ministarstvu održivog razvoja i turizma i o tome ih obavijestila pisanim putem. Na osnovu toga, Opština je obavijestila Upravu javnih radova da otpočne proceduru raskida ugovora za izgradnju toplane sa preduzećem “TIM kompany”, piše u Informaciji o toplifikaciji Pljevalja koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

pljevljagl

Ovakav razvoj događaja najavio je novi predsjednik opštine Pljevlja koji je još u avgustu saopštio da će EPCG će uložiti 4,5 miliona eura u izgradnju baznog i rezervnog toplotnog izvora sa svim agregatima i elementima za toplu vodu za grijanje, kao i finansirati izgradnju vrelovoda do Milet-bašte sa bočnim vrelovodima u vrijednosti od 2,5 miliona eura.

Opština će i dalje finansirati ekološki pelet budući da je poznato da su privatne ložionice uglja najveći zagađivač grada.

Toplifikacijom Pljevalja, uz ekološku rekonstrukciju bloka TE, država će popraviti loše ekološko stanje grada i produžiti radni vijek termeoelektrane za makar dvije decenije.

Međutim, odustajanjem od gradnje drugog bloka i novih kopova uglja na Maoču odustalo se od otvaranja dobro plaćenih radnih mjesta i velikog razvoja termokapaciteta na sjeveru.

Komentari: 2

Gilles

22. 10. 2019 - 09:27

nekolicina vec trljaju ruke, zadovoljno ocekujuci pocetak radova. sa ovako fleksibilnim budzetom i nedefinisanim "scope of work", muljatori slave! Ocekujem da, POSLIJE potpisa ugovora, otkriju da najbolja izolacija cijevi nije uracunata u cijenu (potencijalni "project killer"), kao ni rezervni dijelovi primarni fluid kopanje rupe za cijevovod i odlaganje preostale zemlje, i.t.d... Ideja TOPLANE je ideja jednog (ili vise) idiota koji bi da grade dva kotla (kao izvore energije) od po 6,5MW a u isto vrijeme koriste duplo vise energije da HLADE (!!!) turbine i kondezuju paru... Stvarno izgleda da "nema nikoga doma"!
ISTINA

22. 10. 2019 - 20:19

Počela predizborna lažavina za ovce iz Plevelja.
Novi komentar