U okviru projekta: Pet OSI, nakon obuke, nastavilo radni angažman

Tri osobe s invaliditetom su u Udruženju paraplegičara Podgorica, a dvije u Radio Zeti nastavile radni angažman u trajanju od šest mjeseci, nakon što su prošle obuku za osposobljavanje za rad kod poslodavca u okviru projekta „Bez predrasuda do radio voditelja“.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je saopšteno na pres konferenciji povodom završetka projekta koju je organizovalo Udruženje paraplegičara Podgorica.

Generalni sekretar Udruženja paraplegičara Podgorica, Dejan Bašanović, kazao je da je to udruženje od novembra 2018. do septembra ove godine realizovalo projekat „Bez predrasuda do radio voditelja“ za koji su sredstva dobijena od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u skladu sa Ugovorom o dodjeli granta.                          

„Tokom realizacije projekta, šest angažovanih lica sa invaliditetom su imala mogućnost da prođu obuku za osposobljavanje za rad kod poslodavca u trajanju od tri mjeseca, koju su sproveli radni tim Udruženja paraplegičara Podgorica i partner na projektu Radio Zeta“, pojasnio je Bašanović u PR Centru.

On je rekao da je Radio Zeta sproveo program za radio voditelja i tonsko-muzičkog raelizatora, a Udruženje paraplegičara Podgorica program osposobljavanja za poslovnog sekretara, administratora za društvene mreže, administratora za kreiranje baze podataka i osnovni kurs engleskog jezika.

„Nakon što su prošli obuku za osposobljavanje za rad kod poslodavca, pet lica je shodno ugovorima o radu nastavilo radni angažman u trajanju od šest mjeseci i to troje u Udruženju i dvoje u Radio Zeti“, kazao je Bašanović.

Prema njegovim riječima, radno angažovana lica su, u cilju pospješivanja radnih sposobnosti, prošli više obuka, koje su doprinijele da se povećaju njihove radne kompetencije a, kako je dodao, imali su priliku i da vide na koji način rade još dva radio emitera u Podgorici.

„Sprovedene su obuke u oblasti menadžera ljudskih resursa, preduzetništva i pisanja biznis planova, neurolingvističkog programiranja, kreiranja web sajta i istaživačkog novinarstva“, naveo je Bašanović.

Nakon završetka projekta, kako je dodao, dva lica su produžila ugovore u trajanju od po šest mjeseci „po jedno u Udruženju i Radio Zeti“.

Predstavnica Radija Zeta, Tanja Torbica, rekla je da je rad na projektu bio veoma lijep, koristan i inspirativan.

„Iskustvo rada sa licima s invaliditetom je vrlo posebno i jako inspirativno. Ne mogu da kažem da je uvijek bilo jednostavno i lako, ali sigurna sam da smo nakon svih ovih mjeseci izvukli zajednički zaključak i da smo uspješno realizovali projekat“, rekla je Torbica.

Ona je kazala da je u okviru projekta sprovedena petodnevna radionica istraživačkog novinarstva.

„Polaznici radionice su imali priliku da se upoznaju sa osnovama i načinom djelovanja istraživačkog novinarstva, važnosti formiranja kritičke svijesti, uz određene radne zadatke i odabir zanimljivih društveno korisnih tema, koje su njima bile najbliže“, ukazala je Torbica.

Ona je kazada da je kurs za radio voditelje podrazumijevao obuku gdje su se kandidati upoznavali sa teoretskim i praktičnim dijelom specifičnosti posla.

„Upoznali su se sa različitim načinima izvještavanja, kroz razne novinarske forme. Takođe, kandidat za potrebe posla mora biti upoznat sa načinom i formom izrade reklama. Kandidat prolazi kroz cjelokupan proces pripreme za emisije. Vrlo važan je rad u studiju, sa mikrofonom“, pojasnila je Torbica.

Ona je rekla da se nastojalo individualno i pojedinačno raditi sa kandidatima, kako bi se moglo, kroz dalji proces, raditi grupno.

„Kada je riječ o obuci za tonsko-muzičkog realizatora, akcenat je na poznavanju modernih tehnologija i njihove primjene, tehničkih i praktičnih mogućnosti u odnosu na potrebe, poznavanju različitih muzičkih žanrova, radu na računaru i poznavanju neophodnih programa. Za uspjeh je potreban proces, a praksa u ovom slučaju igra veliku ulogu podrazumijevajući da su ostali aspekti dobro ukomponovani“, objasnila je Torbica.  

Komentari: 0

Novi komentar