Kosovo: Imam dobio otkaz jer je prihvatio teoriju evolucije

Kada nije vodio molitvu u svojoj seoskoj džamiji, imam Drilon Gaši pisao je neke 'nepravovjerne' statuse na društvenim mrežama - poput onog da vjeruje u teoriju evolucije.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 14:24 Promjenite veličinu teksta: A A A
Kosovo: Imam dobio otkaz jer je prihvatio teoriju evolucije
Ilustracija

Naposljetku ga je prihvaćanje islama i darvinizma stajalo posla.

Gašija (31) je prošli mjesec Islamska zajednica Kosova (BIK), najviše vjersko tijelo u zemlji, uklonila s položaja. On kaže da je to dokaz da je tradicionalno umjereni islam na Kosovu u opasnosti.

"Živa bića stvorena su evolucijom, a evoluciju je vodio Bog", objasnio je svoju teoriju o tome da islam i nauka mogu u tandemu.

"Nauka otkriva prirodne fenomene onakvima kakve ih je Bog stvorio", dodaje.

Moderni imam

Politička budućnost Kosova, mlade demokratije na evropskom rubu, odlučena je na nedavnim parlamentarnim izborima, ali iza scene vodi se drugačija bitka, za dušu dominantne vjere u zemlji.

Prihvatanje teorije evolucije nije neobično za Kosovo, jer su tamošnji vjernici poznati po umjerenom islamu.

Više od 90 posto stanovnika Kosova izjašnjava se kao muslimani, po popisu 2011. godine.

Alkohol se slobodno toči, ljudi su zaljubljenici u sve američko, a žene ne odijevaju nikakve vjerske haljine ili pokrivala.

Taj se identitet, međutim, u posljednja dvije decenije promijenio jer je vjerska obnova krajem prošlog vijeka otvorila sukob između tradicionalnih vjernika i novog vala imama školovanih u inostranstvu.

Nakon što je 1999. završen rat za nezavisnost sa Srbijom, novcem iz zemalja Persijskog zaliva izgrađene su stotine džamija, raširila su se nova učenja, a imami dobili stipendije za studiranje u zemljama poput Saudijske Arabije ili Egipta.

Gaši je bio jedan od takvih i studirao je u Medini. No nije prihvatio ultrakonzervativnu doktrinu koja se tamo praktikuje, a vjerski establišment ne voli njegova "moderna razmišljanja", rekao je AFP-u.

Gaši je na Kosovu, gdje je islam stigao širenjem Osmanskog Carstva, preuzeo dužnost u džamiji izgrađenoj arapskim novcem u Vitomiricama, mjestu s pet hiljada stanovnika.

Svoja 'kontroverzna' stajališta širio je društvenim mrežama i u razgovoru s lokalnim novinarima.

"Njegova stajališta suprotna su načelima islama i našim internim pravilima", rekao je portparol BIK-a Ahmet Sadriu nakon što je Gaši uklonjen s dužnosti.

Dvostruki standardi

Globalno, stajališta o darvinizmu u muslimanskom su svijetu različita. Neki kažu da je Kuran manje eksplicitan o kreaciji od biblijske Knjige Postanka.

Profesor islamskih studija Džabir Hamiti kaže da Gašijeva viđenja mogu biti kontroverzna, "ali bi bilo mnogo bolje da smo na Kosovu o tome raspravljali".

Gašijevi pobornici na Facebooku smatraju da je to što su mu uručili otkaz još jedan znak sužavanja prostora umjerenim vjernicima.

Visar Durići, novinar koji prati vjerske zajednice, lično smatra da je Gaši otišao korak predaleko. No istakao je razliku u odnosu BIK-a prema Gašiju i nekim radikalnim imamima optuženima za regrutovanje militanata za borbe u Siriji i Iraku.

Islamska zajednica "nije tako stroga prema imamima koje se istražuje za vrbovanje militanata i one najradikalnije ostavlja u najuticajnijim džamijama", rekao je.

Kada su evropske zemlje u pitanju, Kosovo po glavi stanovnika ima najviše džihadista u sukobima u stranim zemljama.

I dok se kosovske vlasti bore s time kako suzbiti radikalizam, nastavlja se rasprava o ulozi religije u društvu.

Kosovska svjetovna vlada, na primjer, brani nošenje pokrivala za glavu u školama i u javnim službama iako je optužuju za islamofobiju.

A Gaši u međuvremenu nije siguran ima li budućnosti na Kosovu.

Nedavno je na Facebooku svoj status izmijenio u "nezaposlen".

Komentari: 0

Novi komentar