“Zapadni lideri zaboravili pouke dva svjetska rata”

Kurti: Odluke Evropske unije štete Kosovu

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, koji je na parlamentarnim izborima osvojio najviše glasova, osudio je u intervjuu za britanski list Gardijan odluku EU da zaustavi dalje širenje na Balkan i ocijenio da to šteti šansama Kosova da postigne sporazum sa Srbijom.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 14:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kurti je ocijenio da Srbija odbija da prizna Kosovo i da će sada Beograd imati manje podsticaja da djeluje bez realne perspektive za članstvo u EU, prenio je portal Kosovo onlajn.

On je rekao da bi Srbija ukoliko želi da započne dijalog, trebalo da zaustavi klevete u vezi sa pravom Kosova na državnost. 

“Srbija bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošću, umjesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom. Srbiji je potrebna određena introspekcija”, rekao je Kurti i dodao da će saradnju sa Srbima početi prije svega razgovorima sa običnim ljudima o pitanjima poljoprivrede.

On je u vezi sa francuskim blokiranjem Sjeverne Makedonije i Albanije u započinjanju pristupnih pregovora, rekao da bi to moglo da ima posljedice i po Kosovo.

Kurti je naglasio da je "EU formirana kao odgovor na fašizam", ali sada se plaši pred njim, prenosi RTK.

"EU je tako važan istorijski projekat da nijedan čovjek ne može biti njen autor, režirajući ga ili vodeći po svojoj volji. Vidjeli smo da se situacija na Balkanu pogoršala kada je Junker najavio da neće biti novih proširenja EU. Da, EU je važna za Balkan, ali je i Balkan veoma važan za EU. Berlin i Pariz bi to morali da znaju", kazao je Kurti. 

Kurti je u intervjuu rekao da su "zapadni lideri zaboravili pouke dva svjetska rata i umjesto toga počeli da se povlače pred fašizmom i populizmom".
 

Komentari: 0

Novi komentar