U Podgorici

Otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju

Danas je u Podgorici otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju. Centar su otvorili potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministar Kemal Purišić, direktor Milo Paunović i član Savjeta za brigu osoba sa invaliditetom i predsjednik Mreže organizacija osoba s invaliditetom Crne Gore Milenko Vojičić
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 14:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prilikom otvaranja Centra za profesionalnu rehabilitaciju, prve javne ustanove ovog tipa u državi, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da su profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom aktivnosti koje se realizuju sa ciljem da se one osposobe za rad, zadrže zaposlenje, napreduju u radu ili promijene svoju profesionalnu karijeru. 

 „Uvjeren sam da će se radom ovog Centra, oblast profesionalne rehabilitacije značajno unaprijediti, što će posebno doprinijeti unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u našem društvu“, dodao je Purišić.

Podsjetio je da se na tržištu rada Crne Gore, ali i u razvijenijim državama, osobe sa invaliditetom suočavaju sa preprekama u zapošljavanju, koje ih onemogućavaju da se ravnopravno uključuju u rad sa ostalim osobama.

„Da bi se uklonile te prepreke i obezbijedila njihova konkurentnost  na tržištu rada, neophodno je pristupiti profesionalnoj rehabilitaciji, a potom i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. U Crnoj Gori se zadnjih godina puno radi na ovom planu“, kazao je Purišić.

On je kazao da je pored postojeća dva izvođača, Vlada odlučila da unaprijedi ovu oblast i osnovala Centar za profesionalnu rehabilitaciju – Podgorica. 

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je prethodnih godina finansirao gradnju i opremanje ovog objekta u čiju gradnju je uloženo oko 1,8 miliona eura, dok je za opremu utrošeno dodatnih 180.000 eura.

Centar ima dobro opremljenu kuhinju, kompjutersku salu adaptiranu prema vrsti invaliditeta i više pogonskih hala koje će biti opremljene mašinama i alatima za obuke za različita zanimanja. 

Direkotor Milo Paunović kazao je da otvaranjem Centra, Vlada Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja stvaraju novu vrijednost i dobre pretpostavke za implementaciju mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije. 

„U preko 1300 kvadra savremenog poslovnog prostora želimo i namjeravamo da stvaramo bolje sjutra za sve osobe sa invaliditetom. Uvjeren sam da će adekvatna edukacijsko - rehabilitacijska pomoć i podrška koju osobama sa invaliditetom budemo pružali, rezultirati sticanjem i obnavljanjem njihove sposobnosti za samostalan život i rad“, istakao je Paunović.


 

Komentari: 0

Novi komentar