Saopšteno iz Islamske zajednice

Berane: Pokrenut sudski spor zbog Muslimanskog groblja

Građani Berana islamske vjeroispovijesti su sa velikim razočarenjem pročitali vijest kojom nas je gospodin Savo Vučetić, VD direktor Komunalnog preduzeća, obavijestio da je preduzeće preuzelo gazdovanje nad Muslimanskim grobljem. Na ovu njegovu neodgovornu, brzopletu i nepromišljenu odluku, primorani smo da obavijestimo javnost o stvarnim činjenicama, kazali su iz Islamsle zajednice Berane.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 15:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjećaju da iako je 2003. godine pomenuta parcela data Komunalnom preduzeću Berane za potrebe novog groblja, isti ovu parcelu nijesu priveli namjeni, te se 2006. godine IZ obratila opštinskim strukturama kako bi zajednički radili na uređenju pomenute parcele. Ponuda nije prihvaćena, pa je u posjedovni list parcela upisana na trajno korišćenje Islamske zajednice.

„Islamska zajednica Berane je u skladu sa svojom tradicijom parcelu privela osnovnoj namjeni (groblju) ulažući ogromna materijalna i fiansijska sredstva. Već punih pet godina odgovorno i u skladu sa islamskom vjerskom tradicijom brine i vodi računa o ovom groblju na zadovoljstvo svih porodica koje imaju potrebu za tim uslugama.

O svemu ovom smo na iscrpan i temeljan način obavijestili ukupnu javnost, a posebno smo to na argumentovan način pokazali na jednoj od sjednica lokalnog parlamenta, mada su odbornici beranske vlasti, i pored naših argumenata i molbi za odlaganjem ove odluke ipak, neočekivano, glasali da se ova sporna odluka donese“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da još jednom apeluju na lokalnu izvršnu vlast i rukovodstvo Komunalnog preduzeća da odlože primjenu ove odluke, na odgovorno je razmotre i istu upodobe na način kako je to IZ i predlagala na pomenutoj sjednici lokalne skupštine, a to, kako kažu, „znači na prihvatljiv način za sve nas“.

„Koristimo priliku da obavijestimo javnost da je sa naše strane pokrenut sudski proces kod nadležnog suda od kojeg očekujemo da blagovremeno donese odluku, a istovremeno apelujemo na rukovodstvo Komunalnog preduzeća da odloži primjenu sporne odluke, zaključuje se u saopštenju Odbora islamske zajednice Berane“, zaključili su.

Komentari: 3

Ivangradjanin

21. 10. 2019 - 16:17

Nikada nije dolazila pokvarenija,lukavija,bezobraznija vlast u gradu od ove zdravo Berane koalicije .Umisljena seljankovina koja je slegla s brda i uništila onaj zdravi duh koji je grad imao decenijama i čime se ponosio.
Nedžad

21. 10. 2019 - 19:19

Je li taj "Zdravi duh" zaživio od kad su muslimani u ovoj varošici manjina i je li bilo tog, kako ga nazvaste "zdravog duha" još za vremena kad se ovo mjestašce vilajetom zvalo?
Dumelja

21. 10. 2019 - 17:01

To je ta primitivna srpska politika zamislite da takvi srbi sjutra dodju na vlast na drzavnom nivou nebi ni vi Bosnjaci ni mi Crnogorci imali dje da se sahranjujemo vi bi morali u Tursku a mi nidje.Zato kod sledecih izbora dobro razmislite koga cete birati.
Novi komentar