Marković sa državnom sekretarkom Ministarstva vojske Francuske

Francuska nije protiv proširenja EU, želimo partnerstvo sa CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva vojske Francuske Ženevjev Daresjek i razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država, mogućnostima za jačanje političkih i ekonomskih veza, saradnji u okviru NATO i evropskoj perspektivi naše države.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 17:12 Promjenite veličinu teksta: A A A
Francuska nije protiv prosirenja EU, zelimo partnerstvo sa CG
Foto: Gov.me/S.Matic

„Francuska u Crnoj Gori ima prijatelja, malog ali pouzdanog. Želimo stalan i kontinuiran dijalog sa Vladom Francuske“, kazao je predsjednik Vlade Marković.

Državna sekretarka Daresjek je istakla da Francuska i njen predsjednik Emanuel Makron žele da stvaraju partnerstva sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana. Ona je pozdravila napore Crne Gore u demokratizaciji i jačanju vladavine prava.

Sagovornici su se saglasili da je dobra saradnja  u oblastima bezbjednosti, odbrane, borbe protiv terorizma, migracija. 

Posebno je istaknuto savezništvo u okviru NATO-a, gdje Crna Gora, kako je kazao premijer Marković, doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

„Pitanje stabilnosti i bezbjednosti za Balkan je pitanje opstanka“, istakao je premijer Marković i dodao da je u ovom regionu potrebno snažnije liderstvo Evropske unije.

Državna sekretarka Daresjek je kazala da Francuska nije protiv proširenja EU, ali da predsjednik Makron smatra da je potrebno da se Evropa reformiše s obzirom da je postala suviše tehnokratska.

Istakla je da je važno razviti jake političke strategije za više značajnih oblasti, kao što su u prvom redu odbrana i migracije.

Politika proširenja, rekao je predsjenik Marković, mora biti strateška politika EU, a proširenje mora biti politički proces koji treba da dovede do ujedinjenja Evrope na cijelom kontinentu.

On je istakao i da su za Crnu Goru nesporni motivi i želja da bude dio evropske porodice, kako god ona bude izgledala ubuduće kao i da članstvo želi da dobije onda kada bude spremna da bi mogla da bude novi kvalitet a ne opterećenje za EU.

Komentari: 5

Veca igra je po srijedi ovdje

21. 10. 2019 - 18:48

Zao mi je g.Markovicu, ali moram da kaze da ovo nije istina. Francuska se bori sa Njemckom za kontrolu EU, I ako Francuska na kraju pobijedi, nece biti prosirenja nego ce dati neke mrvice zapadnom Balkanu. Kazete da nije tako? U redu. Navedite idjedan stvarni potez Francuske (a ne lijepe ili LEPE rijeci) koji ovo demantuju?
Janica Matova Beograd

21. 10. 2019 - 20:53

@Veća igra posrijedi ovdje .Gospodine potrefio si kao prstom u ....Tvoje shvatanje EU je po teoriji gibaničrske filozovske škole.Eu nije formirana da neko nekoga pobjeđuje nego svima da bude bolje ,to je velika ideja koju mali duhovi ne mogu razumjeti. Proširenja ne može biti za primitivne i necivilizovane narode ,doduše oni se mnogo i na grabe da uđu u takav Savez.
Njegos

21. 10. 2019 - 23:26

Janica ti imas idealan, nerealan i infantilan pogled na EU, tako stvari ne funkcionisu u svijet. EU je biznis i za njih balkan je losa investicija a EU je dobar mamac za politicare na vlasti.
Polako Janice

21. 10. 2019 - 23:46

Janice, bez vulgrarnosti koja ne prilici Crnogorki, molim.lijepo. Daj kontra arguments ako mozes? A ako ne ....
Gibanicar

22. 10. 2019 - 00:42

Janice, ovaj gibincar smatra da ti nisi nista bolja of nasih cetnika jer si i ti izgleda radjena po istom sablonu. Stvarno mi te zao.
Novi komentar