Poručio član skupštinskog odbora za ekonomiju

Sekulić: Odluka Centralne banke dobar potez

Odluka Centralne banke da se moraju postrožiti kriterijumi za odobravanje gotovinskih kredita na rok duži od osam godina ima za cilj očuvanje stabilnosti bankarskog sistema, saglasni su sagovornici Nove M.  Kažu da je riječ o očuvanju interesa kako banaka, tako i građana.  
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 17:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ukoliko odlučite da podignete gotovinski kredit u nekoj od crnogorskih banaka na rok duži od osam godina moraćete od početka 2020-te da ispunite strožija pravila, to je najnovija preporuka Centralne banke.

Za člana skupštinskog odbora za ekonomiju iz redova DPS-a Predraga Sekulića takva odluka je očekivana, budući da je Centralna banka odgovorna za cijeli bankarski sistem u našoj zemlji.

Predrag Sekulić DPS: „Rekao bih po prvim najavama koje stižu čak iz poslovnih banaka da je ovo dobra odluka CB. Činjenica je da građani u ovom trenutku duguju više od 1,22 milijardi eura kreditnog zaduženja i činjenica je da jedan veliki dio tih kredita nije na adekvatan način obezbijeđen posebno kada se radi o dugoročnim kreditima.“

Sekulić napominje da je riječ o očuvanju interesa kako banaka tako i građana: 

Predrag Sekulić DPS: „U ovom trenutku kada imamo sve više nekvalitetnih kredita na ovaj način se čuva i stabilnost bankarskog sektora sa jedne strane, ali takođe moramo da budemo iskreni da se čuvaju i građani od prezaduženosti.“

Odluka Centralne banke doprinijeće smanjenju te vrste kreditnog plasmana koju su banke sve više upražnjavale, smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar: "Radi se o obuzdavanju jedne kreditne ekspanzije u gotovini i to će naravno imati sve reperkusije i na poslovanje banaka ali će imati i na reperkusije ja mislim da će u vremenu opšteg usporavanja ekonomske dinamike.. vjerujem da će to uticati na smanjenje tražnje od strane građana budući da je to jedno od ključnih elemenata i komponenti ekonomskog rasta u Crnoj Gori. Radi se na mjeri koja je usmjerena na očuvanje stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema".

Komercijalne banke za sada su uzdržane. Predstavnici banaka sa kojima smo razgovarali nijesu htjeli da iznose stav dok ne dobiju i zvanično odluku Centralne banke.

 

Komentari: 0

Novi komentar