Uhapšeno 11 osoba na teritoriji pet gradova

Hapšenja zbog utaje poreza i pranja novca

Zbog sumnje da su lažirali poslovne knjige i neosnovano iskazali iznos za povraćaj poreza i poreski kredit, a potom taj novac plasirali u legalne tokove obrnuvši na taj način skoro milijardu dinara, uhapšeno je 11 osoba na teritoriji pet gradova, javlja RTS.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 19:24 Promjenite veličinu teksta: A A A
Hapsenja zbog utaje poreza i pranja novca
Foto: MUP Srbije

Osumnjičeni koji su uhapšeni u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju terete se da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra 2019. godine, izvršili krivična djela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca u iznosu od preko 441 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

U saopštenju se navodi da je tokom postupka privremeno oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića, kao i određeni iznos deviza u vrijednosti od oko 103 miliona dinara.

Dodaje se da su osumnjičeni iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog PDV-a.

"Potom su u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali tzv. fantomskim i peračkim preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cijenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara", objašnjava se u saopštenju.

Ukazuje se da su osumnjičeni su izvršili i krivično djelo pranja novca tako što su, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrijednost, u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava, iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu predati Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Komentari: 0

Novi komentar