Jordan i Izrael

Tramp: Tražili su od mene da ne povlačim vojsku iz Sirije

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da i dalje želi da se sve američke trupe povuku iz Sirije, ali da su mu Jordan i Izrael tražili da dio jedinica ostane u toj bliskoistočnoj državi.
Objavljeno: 21. 10. 2019 - 21:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tramp je novinarima u Bijeloj kući rekao i da će SAD smisliti nešto sa Kurdima u istočnoj Siriji kako bi se obezbijedio pristup prihodima od sirijske nafte, javlja AP.

On je dodao i da će u taj dio Sirije poslati američku naftnu kompaniju kako bi pomogla.

Svoju odluku o povlačenju vojnika iz Sirije Tramp je obrazložio navodeći da SAD nikada nisu obećale da će štititi Kurde do kraja njihovih života, kao i da želi da vrati kući američku vojsku, javlja Rojters.

„Moram da uradim ono zbog čega sam izabran i moram da uradim ono što smatram da je ispravno“, rekao je Tramp novinarima.

Tramp je prošle nedjelje izjavio da će oko 1.000 vojnika stacioniranih na sjeveroistoku Sirije da se vrati kući, a da će u bazi na jugu ostati oko 200.

Šef Pentagona Mark Esper kazao je da razmatra mogućnost da jedan dodatni kontigent vojnika ostane u istočnoj Siriji sa sirijskim Kurdima, kako bi se zajedno borili protiv Islamske države.
 

Komentari: 0

Novi komentar