Marković sa Altmajerom

Njemački investitori nam ne trebaju samo zbog novca, vec zbog znanja i iskustva

Crnoj Gori njemački investitori nijesu potrebni samo zbog novca koji nose sa sobom, već zbog znanja i iskustva koje će nam pomoći da unaprijedimo naše poslovanje i da se odgovorno odnosimo prema svojim resursima", kazao je premijer Duško Marković tokom sastanka sa njemačkim saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom, koji predvodi njemačku privrednu delegaciju.
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 11:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Premijer Crne Gore, Duško Marković je istakao da je današnja posjeta potvrda Crnoj Gori odličnih bilateralnih odnosa i odlučnosti da ih dodatno osnažimo i dopunimo snažnom ekonomskom saadnjom. 

''Ova posjeta biće novi podsticaj našoj administraciji ali i privatnom sektoru da obezbijede sve neophodne uslove kako bi privukli vaše kompanije da više investiraju u Crnu Goru. Crna Gora je već dvije godine punopravna članica NATO-a i najnaprednija zemlja u procesu pregovora sa EU. Na samom smo kraju prve faze koja podrazumijeva otvaranje gotovo svih pregovaračkih poglavlja. Crna Gora razumije evropski kontekst u kojem je politika proširenja posebna prilika. Mi želimo da kažemo da je politika proširenja trebala biti strateška politika Evropske unije i Crna Gora je spremna da bude dio tog strateškog procesa. Hvala Njemačkoj i njenom narodu za podršku Crnoj Gori na tom planu'', kazao je Marković.

Marković je dalje upoznao goste i sa ekonomskom situacijom.

''Vlada je prije tri godine promovisala program ekonomskih reformi koji je trebao da podstakne rast ekonomije kroz ulaganja u kapitalnu infrastrukturu, privlačenje stranih direktnih investicija, reformu poreskog sistema i unaprjeđenje ukupnog poslovnog ambijenta. To je rezultiralo stopama rasta od 4,7 odsto u 2017. dalje 5,1 odsto u 2018. i 3,2 odsto u drugom kvartalu 2019. godine. Očekujem u trećem kvartalu još veću stopu rasta na odnosu preliminarnih podataka koje imamo. Takođe smo u prethodnih dvije i po godine smanjila stopu nezaposlenosti za 8 odsto i istovremeno za to vrijeme je zaposleno više od 30.000 naših građana'', kazao je Marković.

Marković je istakao da je Crna Gora u prethodnih dvije i po godine imala preko milijardu eura direktnih stranih investicija, što kako dodaje, govori o pogodnom poslovnom ambijentu i Crnoj Gori kao dobroj ivnesticionoj destinaciji.

Kako dalje navodi, ključni sektori koji su doprinijeli ovakvom rastu su turizam, energetika građevinarstvo i poljoprivreda.

sastanak

''Pojačali smo i naše javne finansije i istovremeno osnažili bankarski sektor. Kada je u pitanju naša saradnja sa Njemačkom na ovom planu, kazao bih da se ukupne njemačke direktne investicije kreću između 10 i 20 miliona eura godišnje, a da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena između naše dvije zemlje između 200 i 250 miliona eura na godišnjem nivou. Imamo veoma razvijenu saradnju sa njemačkim bankama ali je prisustvo njemačke privrede znatno ispod naših želja i naših mogućnosti. Ohrabruje sve veće interesovanje njemačkih investitora za ulaganja u obnovljive izvore energije. Imamo gotovo spremne investitore i donijete odluke za ulaganja u energetiku prije svega vjetroenergije'', istakao je Marković.

Kako dodaje, crnogorske institucije imaju veoma intezivnu i kvalitetnu saradnju sa njemačkih društvom za međunarodnu saradnju koja se realizuje kroz projekte tehničke podrške.

''Ovo stvara prostor i za širenje ekonomske saradnje i u drugim oblastima. Koliko smo otvoreni za strana ulaganja, kolko želimo biti posvećeni tržišnoj ekonomiji i slobodnoj konkurenciji potvrdićemo danas potpisivanjem zajedničke deklaracije o namjeri da zajedno sa vašim ministarstvom jačamo našu sposobnost u primjeni zakona o konkurenciji. Mi želimo da i na ovaj način Crnu Goru učinimo atraktivnom investicionom destinacijom koja će i njemačkim investitorima obezbijediti pouzdane i poznate uslove poslovanja'', istakao je Marković.

Marković je doda da današnja posjeta ima višestruko značenje

''Ona nije samo zvanična posjeta ministra, njegovih saradnika, parlamentaraca Bundestaga već je za moju vladu u moju zemlju motivaciona jer mi imamo priliku da čujemo šta je neophodno Crnoj Gori, da govorimo sa vama o našim mogućnostima i naravno da nam vi pomognete kako te mogućnosti da pretvorimo u našu realnu vrijednost za državu i građane. Nama njemački investitori i kompanije nisu potrebne samo zbog novca koje donose sa sobom već i zbog znanja i iskustva koje je potrebno našim ljudima i našoj zemlji jer će nam to znanje i iskustvo omogućiti da izgradimo sposobnost da upravljamo našom ekonomijom i da se odgovorno odnosimo prema našim resursima'', zaključio je Marković.

 

Njemački savezni ministar ekonomije i energetike Peter Altmaier, kazao je da Njemačka podržava i podržavaće Crnu Goru u evropskim integracijama kao vodeću državu u tom procesu. 

''Zajedno sa Crnom Gorom aktivno radimo na proširenju saradnje i kreiranju nvoih projekata. Jedan će se sprovesti već naredne godine kada ćemo pozvati grupu vaših mladih preduzetnika da posjete Njemačku i radu ću ih lično dočekati. Mi želimo da Crna Gora postane članica EU. Spremni smo da podržimo taj proces. Pokazalo se da vaša Vlada veoma ozbiljno i sa velikim angažmanom radi da se ispune svi uslovi'', kazao je on.

 

Komentari: 7

Posteno

22. 10. 2019 - 11:51

Ono kao strateški partnerm
Da, da ....

22. 10. 2019 - 12:40

Markoviću!!!!!! Nisi rekao narodu koliko Islamista IZBJEGLICA za uzvrat će ti Ljevičarka Huseina Obame miljenica gospoja Merkelica prebačit u Crnu Goru.
Vw

22. 10. 2019 - 13:37

A za sta mi njima trebamo , ako uopste trebamo ,pita li se iko ?. Sigurno ne da nam prenesu visoke teknoligije a i da zele tesko to nama prijenja .Inace su se do sada ponasali veoma uzdrzano po pitanju investicija
Sto je sljedece?

22. 10. 2019 - 13:54

Bezobzirno krseci zakone izvukli su desetine miliona iz Telekoma. Kako nam namjeravaju sada "pomoci"?
Vukašin V.

24. 10. 2019 - 16:00

A prodali im jeftino i sve instalacije, što nije niko nikome.
Anonimus

22. 10. 2019 - 15:16

Pravi i korisni potezi crnogorske Vlade a ko ne razumije sto time dobijamo neka zivi u neznanju!
nikola

23. 10. 2019 - 05:51

Koje gluposti prosipas premijeru,vi cerate strucnjake iz zemlje koja Njemacka rada zaposljava ,placa i cjeni njihovo znanje koje vi sada trazite od njih.Vi ste izgubljeni na putu uspjeha zato sto morate vasu djecu ,rodake ,prijatelje ....dovesti na vlast i odgovornim jmjestima da nastave da vladaju ovom zemljom
Novi komentar