Podnijet amandman na Prijedlog zakona o zaštiti kotorskog područja

SDP: Poslije Budve, na redu je devastacija Kotora

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore podnijeli su amandman na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotor, u kojem traže brisanje stava 3 iz člana 1, navedenog prijedloga.
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 12:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema njihovim riječima, u samoj proceduri predlaganja da se Zakon donese po skraćenom postupku, „vidi se i osnovna namjera predlagača da na nezakonitoj brzini, kako sam kaže “ukloni biznis barijere” a suštinski sruši četiri decenije star koncept UNESCO-a o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora“.

„Poslije urbanističkog uništenja Budve, koje je konstatovao i bivši ministar uređenja prostora Predrag Sekulić izjavom: “ Budva je uništena i neka ide do kraja “, na redu je jedinstveno prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora. Jedinstveno i po UNESCO-ovoj zaštiti u Crnoj Gori, i jedinstveno, po konceptu zaštite koje obuhvata više opština: Cetinje, Herceg Novi, Tivat...“, kazali su is SDP-a. 

Oni ističu da bi Ministarstvo kulture u čijem sastavu je i Nacionalna komisija za UNESCO, trebalo biti prvi zaštitnik u Vladi Crne Gore, UNESCO-vih principa i normativa, a ne prvi koji, kako kažu, ruši osnovu koncepta jedinstvenosti područja u prirodnom i kulturnom - istorijskom smislu.

„Veoma je važno napomenuti da prilikom kreiranja ovog Zakona, nije traženo ni mišljenje Savjeta za upravljanje područjem Kotora, na čijem je čelu predsjednik Opštine, pa se može reći da je u pitanju direktno rušenje UNESCO-vog koncepta zaštite prirodnog i kulturno - istorijskog područja Kotora“, zaključili su.

Komentari: 3

Posteno

22. 10. 2019 - 12:58

Dok se arčili BD SDP je 18.ljeta bio dio vlasti tako da na tu temu nema bodova . Imao je i Ministre i pomoćnike u MUP 10.god. birao Tužioce i Medeniću i Čarapicku i Stanković i ted je prvo posipanje pepelom pa priča. Ovako nije posteni.
neven tv

22. 10. 2019 - 14:46

SDP pokazuje da je najozbiljnija opoziciona partija u CG u zadnje vrijeme.
Uzaludni i izgubljeni

22. 10. 2019 - 19:42

Ovi je uzaludna stranka. Da su se rasformirali 2015 vise bi koristi CG imala.
Novi komentar