Prolongiranje gotovo izvjesno

Upitna primjena zakona o fiskalizaciji

Primjena zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga najvjerovatnije neće početi sa primjenom od 1. januara kako je i planirano. Unija poslodavaca je već podnijela zahtjev za odlaganje primjene, a iz Poreske uprave za Novu M kažu da primjena zakona neće početi dok svi preduslovi ne budu ispunjeni.
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 18:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nešto više od dva mjeseca ostalo je do početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga, a nadležni još nemaju ni centralni informacioni sistem. Samim tim ni poreski obveznici gotovo ništa ne znaju kako će se sprovoditi fiskalizacija.

„Mislim da je jako kratak rok da možemo sprovesti testna rješenja, odraditi sve što nam je potrebno, pripremiti se za tako jedan kompleksan zakon posebno ugostitelji. Mislim da će taj zakon morati da doživi prolongiranje primjene bar za jedno godinu dana“, kaže Milena Golubović predstavnik Instituta sertifikovanih računovođa i revizora.

Zahtjev za odlaganje primjene Zakona Unija poslodavaca već je poslala. Minimum koji traže je da se primjena odgodi za šest mjeseci.

„Da bi smo imali vremena da se upoznamo sa tehničkim karakteristikama, rješenjem i pravilnikom kako bi smo mogli da imamo jedan testni period od nekoliko mjeseci da se privreda upozna i da bi smo onda pristupili samoj realizaciji“, rekao je Ranko Stanišić iz Unije poslodavaca Crne Gore.

O rokovima u Poreskoj upravi ne žele da govore. A na zahtjev poslodavaca da se primjena Zakona prolongira ovako odgovaraju.

„Primjena zakona neće početi dok svi preduslovi ne budu ispunjeni. Tako da sam Vam već približio odgovor“, kaže Anđelko Jovanović iz Poreske uprave.

Čitajući između redova primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga od početka naredne godine je upitna. Privrednici su na nedavno završenom Kongresu računovođa i revizora imali brojne zamjerke na zakonska rješenja, a za sve to, u Poreskoj upravi, previše ne mare.

„Recimo, konkretno Elektroprivreda gdje je obračunski period kraj mjeseca ona bi na kraj mjeseca trebala i fakturisati tih 400.000 računa što je prosto nemoguće tako da bi možda trebalo napraviti izuzeće od opšteg pravila što se tiče njihovog slučaja jer ne vidim da oni mogu na neki način napraviti sivu ekonomiju“, kaže Golubović.

Komentari: 0

Novi komentar