Ne isključuje se učešće njemačke vojske

Njemačka hoće da se angažuje u Siriji, uz uključivanje Rusije

Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer traži da se na sjeveru Sirije “uspostavi međunarodna bezbjednosna zona”. I to uz moguće učešće njemačkih vojnika.  
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 19:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Moj prijedlog je da uspostavimo međunarodno kontrolisanu sigurnosnu zonu, uz uključivanje Turske, te uz uključivanje Rusije”, rekla je Anegret Kramp-Karenbauer u intervjuu za DW.

Njemačka bi, zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom, te uzimanje u obzir stavova Rusije i Turske, trebalo da konkretizuje taj predlog, kaže ministarka. Kramp-Karenbauer nije spomenula eventualno učešće SAD kao NATO-partnera.

Njemačka vlada je ulazak turskih vojnih snaga u regiju na sjeveru Sirije nazvala kršenjem međunarodnog prava. Situacija na sjeveru Sirije „neposredno pogađa bezbjednosne interese Evrope, odnosno neposredno pogađa i njemačke bezbjednosne interese”, tvrdi ministarka u razgovoru za DW.

Cilj bezbjednosne zone bi, kako predviđa njen plan, trebalo da bude ponovno pokretanje borbe protiv islamističkog terora – koja je oslabila nakon početka turske ofanzive na sjeveru Sirije. „Za to je po mom mišljenju potrebna jaka evropska inicijativa.”

“To je činjenica s kojom moramo da se nosimo”

Kancelarka Angela Merkel već je predložila održavanje zajedničkog sastanka s Francuskom, Velikom Britanijom i Turskom. Kramp-Karenbauer sad hoće da detalje razradi njemačko-francuski Odbrambeni savjet – i to uz konsultaciju Britanaca.

Paralelno s tim, ministarka odbrane u svoje planove želi aktivno da uključi i Tursku i Rusiju. “Rusija je jedan od najvažnijih aktera u Siriji”, rekla je Kramp-Karenbauer. “To nekome može da sviđa ili ne, ali to je činjenica s kojom moramo da se nosimo.”

Ona je dodala kako želi da njemačko mjesto u Savjetu bezbjednosti iskoristi za pregovore, baš kao i za bilateralne razgovore – “Alternativa bi bila da sad Evropljani i NATO jednostavno posmatraju šta se događa i kako će se dalje razvijati mogući razgovori između Turske i Rusije.”

Ne isključuje se učešće njemačke vojske

Hoće li i kako u akciji u bezbjednosnoj zoni koju predlaže njemačka ministarka da učestvuje i njemačka vojska?

– Na to pitanje Kramp-Karenbauer nije dala konkretan odgovor: “Pitanje o tome kako ćemo mi kao Njemačka da se nosimo s tim i šta bi to moglo da znači za Bundesver, to je pitanje o kojem se mora odlučivati u Bundestagu.”

Šefica CDU-a je uvjerena da u svojoj stranci ima podršku za taj predlog. Ona je već ranije o njemu informisala i kancelarku Merkel.

“Sigurno će biti diskusije unutar vlade”, kaže Kramp-Karenbauer misleći pritom na koalicione partnere iz Socijaldemokratske stranke (SPD).

“Ali ne može se samo pričati o tome da Evropa ne smije biti samo posmatrač”, već se mora izaći sa sopstevnim predlozima i valja pokrenuti diskusiju, dodala je njemačka ministarka odbrane u intervjuu za DW.

Komentari: 0

Novi komentar