"Žele da sablazne narod, a oslabe i razjedine crkvu"

SPC optužila Blic i Danas da vode kampanju protiv nje

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ocijenila je da je pojedinim medijima u Srbiji u toku "najambicioznija kampanja protiv SPC u posljednje tri decenije" s ciljem da se "slabljenjem pozicije zakonitih crkvenih vlasti, u prvom redu patrijarha i Svetog sinoda, oslabi i razjedini Srpska pravoslavna crkva".
Objavljeno: 22. 10. 2019 - 19:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Navodeći da u toj kampanji prednjače dnevni listovi Blic i Danas, SPC je u saopštenju ocijenila da su "ističući niz lažnih pitanja i tobožnjih problema, kao što su obim proslave osam vjekova autokefalnosti SPC, odlikovanja uručena predsjedniku Srbije i srpskom članu predsjedništva BiH, aktuelnu medijsku spin-ofanzivu pokrenuli oni za koje je autokefalija Srpske crkve pod znakom pitanja".

"Krajnja namjera je da slabljenjem pozicije zakonitih crkvenih vlasti i organa – u prvom redu patrijarha i Svetog sinoda – što više sablazne narod, a oslabe i razjedine SPC, kako bi ona postala plijen onima koji prave haos u vaseljenskom Pravoslavlju i produbljuju raskole, najprije u Ukrajini, a zatim redom", stoji u saopštenju.

Ocjenjuje se da je u toj kampanji "isprobana škola medijskog spinovanja i manipulacije, istovjetna ili veoma slična onoj iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je primjenjena u slučajevima Markale i Račak pred bombardovanje Republike Srpske i Srbije".

"Novinarima listova Danas i Blic i još nekima, ne odričemo pravo da pišu o onome što ne znaju, a to su teološka pitanja, ali tvrdimo da ovakve pikanterije, nastale tendencioznim čitanjem interne službene prepiske među Crkvama, nijesu mogli pronaći u štampi ili u literaturi, gdje ih nije ni bilo, nego su ih dobili od svojih insajderskih informatora koji i znaju i ne znaju što rade", piše u saopštenju.

Dodaje se da patrijarh i Sinod, "pa čak i specijalno 'targetirani' portparol SPC", postupaju "isključivo u skladu sa Ustavom SPC i mandatom dobijenim od njenog Svetog Arhijerejskog Sabora", a da se odluke donose "u najboljem interesu naše Crkve i izražavaju stavove apsolutne većine naših arhijereja".

Komentari: 2

ccccccccc

22. 10. 2019 - 20:16

Crbijanska posla, ccccccccccccc
Dirigent

22. 10. 2019 - 20:28

Ako mi njima zapalimo selo, to je dobro. Ali ako oni nama zapale selo onda to nije dobro.
Novi komentar